Connect with us

Ekonomija

AFERA CKB Klijenti zbog pljačke napuštaju banku, zakazala CBCG, ovo je tek početak otkrivanja malverzacija!?

Published

on

Crnogorski monetarni sistem potresa veliki skandal zbog krađe nekoliko miliona eura sa računa klijenata Crnogorske komercijalne banke (CKB). CKB je najveća banka na tržištu, a ona je i sistemska što znači da je izuzetno važna za cijeli monetarni sistem. Specijalno državno tužilaštvo pokrenulo je istragu, a pod provjerom je poslovanje kompletne banke.

Prema do sada saopštenim podacima, ukupno je sa računa klijenata tokom više godina navodno skinuto 14 miliona eura, od čega devet miliona iz jedne podgoričke filijale, a pet miliona iz ekspoziture iz Bara.

Informacije govore da to nije konačna cifra. CKB je podnijela krivične prijave protiv odgovornih i zaposlenih u pojedinim filijalama zbog zloupotrebe službenog položaja.

Podsjećamo, CKB je imala sličnu aferu prije desetak godina, kada se govorilo o nekom “tajnom” superkompjuteru i računu na koji je odlazio novac (navodni minamalni iznosi od svake transkacije). O postojanju tog superkompujtera potvrdu su dali tadašnji mađarski vlasnici banke OTP grupa. U tom periodu menadžmentom CKB upravljale su Milja Ljumović i Bose Tatar, ali su u jednom pravosudnom postupku oslobođene, iako su samo suđenje i optužnica podsjećali na klasičnu trgovinu, sa jasno vidljivim umiješanim prstima  moćnika iz medijske i dijela tadašnje političke elite.

Milka Ljumović i Bose Tatar sa advokatima

Sporno spajanje, sumnjive transakcije

CKB je najveća banka koja je 2020. godine preuzela Societe generale, a to spajanje je dozvoljeno na vrlo sporan način jer je stvorena “titan banka” sa oko 35 odsto učešća na ukupnom tržištu, dok ostatak od 65 odsto dijeli deset banaka. Već tada se sumnjalo da se pravi banka koja može poslužiti i za političke potrebe Mađarske i njenog premijera Viktora Orbana koji sebe vidi kao lidera za ovaj dio Evrope. OTP grupa počela je prije pet godina preuzimanje banaka u Srbiji, Hrvatskoj i Sloveniji.

Tako velika banka poput CKB je za sistem opasna, jer bilo kakav potres može da ugrozi crnogorski monetarni sistem. A to se upravo dešava. Prema pouzdanim informacijama, veliki broj dugogodišnjih klijenata već je krenulo sa povlačenjem novca iz banke, a dobar dio njih će to učiniti nakon što detaljno provjere da li su možda oštećeni u očito organizovanoj pljački.  Ta činjenica je nešto najopasnije što može da se dogodi jednoj banci, ali i državi. Opasno je jer sada se depoziti mogu odliti, što bi moglo da ima nesagledive posledice po ukupan finansijski sistem države. Taj takozvani domino efekat mogao bi da izazove katastrofalne posljedice koje bi osjetili svi građani i privreda.

Dobra vijest što je bankarsko tržište prilično dinamično, pa ima dosta banaka koje su stabilne, ali kako je sada poslovanje dosta prebačeno i na online, postoji opcija i da se kapital prebaci na neku od banaka u komšiluku. Takođe, treba znati da na Balkanu banke jedva da su povratile povjerenje, nakon sloma i krađe preko piramidalnih banaka tokom ranih 90-ih godina prošlog vijeka.

Ovo je tek početak?

Pored činjenice da klijenti otkazuju povjerenje CKB, čini se da je pljačka vlasnika računa samo početak otkrivanja novih malverzacija u toj finansijskoj organizaciji. Prema nezvaničnim informacijama, još prije pet godina se šuškalo o čudnim dešavanjima u CKB, o navodnim sumnjivim transakcijama. Međutim, te glasine nikada nijesu dospjele u javnost jer je CKB godinama sponzor medijskog koncerna Vijesti, a na upite drugih medija ne odgovaraju. Kao moćna finansijska institucija marketingom su lako “kupili” medije, a čini se da i regulator odnosno Centralna banka Crne Gore igra kako tako velika banka hoće.

CKB je godinama sponzor medijskog koncerna Vijesti

Nakon spajanja banaka, u posljednje dvije godine, došlo je do značajnih sumnjivih radnji koje su isplivale posljednjih dana. Međutim, ukoliko bude volje nadležnih državnih organa poslovanje CKB ne bi se smjelo zaustaviti na sramnoj pljački klijenata. Trebalo bi nadležni organi da provjere i spekulacije da li se CKB banka kao dio sistema mađarske OTP grupe koristila za transakcije pojedinih sumnjivih biznismena i političara vlasti iz Budimpešte.  Strani mediji su izvještavali da je upravo OTP grupa, vlasnik CKB, dominatna u pojedinim spornim poslovima na prostorima EX Jugoslavije. U  Sloveniji je i otvorena istraga koja ispituje sumnje u vezi sa pranjem novca preko Nove kreditne banke Maribor (NKBM). Tu banku je početkom juna 2021. godine preuzela mađarska OTP grupa.

Centralna banka zakazala?

U cijeloj ovoj priči sa nivoa interesa zaštite građana i države prva u red za odgovornost je Centralna banka Crne Gore. I taj podatak je nešto što brine. Kada se sjetimo ranijih slučajeva tokom ekonomske krize CBCG je tada prikrila situaciju da je CKB (tada u vlasništvu Milke Ljumović, dijela osnivača Vijesti i njima bliskih osoba) bila pred krahom, dok je javnost bombardovana krizom u Prvoj banci.

Jasno je da je CBCG tada bila generator informacija koje su papagajski ponavljaje Vijesti, kako bi sakrile krizu u CKB. Sjetimo se i kraha Atlas banke, gdje su mediji pet godina prije propasti upozoravali da je vlasnik odbjegli biznismen Duško Knežević u velikim finansijskim problemima, a tada je CBCG sve to ignorisala i “peglala”. Atlas je završio u stečaju, a pojedini klijenti trajno oštećeni za velike sume novca.

Centralna banka je u ovom slučaju oko pljačke klijenata CKB saopštila da “preduzimaju sve radnje kako bi se utvrdili propusti u organizaciji i funkcionisanju sistema internih kontrola te banke koji su rezultirali navodnom zloupotrebom službenog položaja zaposlenih i istakli da poslovanje banke nije ugroženo”.

Ipak, Centralna banka nije saopštila kada je obavljena posljednja kontrola CKB precizno, a već odavno se u bankarskim krugovima pominje da ta banka ima “specijalni” i “privilegovan” status kod regulatora. Te spekulacije potvrđuje i stav CBCG da je posljednja pljačka klijenata CKB “izolovan slučaj”. Takav stav jasno navodi na sumnju da se očito neće pretresati svaki euro sa kojim ta banka raspolaže.

Epilog priče trebalo bi očekivati u narednim mjesecima. CKB tvrdi da će obeštetiti sve klijente za iznos novca koji im je nestao, ali taj proces neće povratiti povjerenje u bankarski sistem pošto je sve zasnovano očito na spinovima i poluinformacijama, a sve u cilju zaštite pojedinaca.

Aktuelno

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije