Connect with us

Društvo

BORBA PROTIV SIVE EKONOMIJE: 24 pritužbe, nije izrečena nijedna novčana kazna

Published

on

U okviru kampanje Budi odgovoran prošle sedmice su evidentirane 24 pritužbe, na osnovu kojih nije izrečena nijedna novčana kazna.

Građani su se žalili da restoran Aquarius i Bokasun iz Herceg Novog, kafe Oktobarfest iz Nikšića, kafić Ka doma sa Cetinja, Max plus i roštilj Perper iz Podgorice ne izdaju fiskalne račune, dok na računima podgoričke firme TV Company nije prikazan porez na dodatu vrijednost (PDV).

Evidentirane su i pritužbe da zaposleni u cetinjskom Kronusu MN, žabljačkoj piceriji Lazar i barskom marketu Prima rade na crno, ali i da inspektori nijesu utvrdili nepravilnosti prilikom kontrole po prijavi nelegalnog rada u Pljevljima.

Građani su se žalili da kladionica Šansa u Bijelom Polju organizuje nelegalno klađenje, dok u poslovnici Volcana u podgoričkoj Delti ne postoji nadzor kako bi se spriječilo klađenje maloljetnika.

Evidentirana je prijava da se kafe bar Antib na Cetinju ne pridržava epidemioloških mjera, a da se u prodavnici Marteks u istom gradu prodaje roba čiji je rok upotrebe istekao.

Građani su tražili i da se u bjelopoljskom Vodovodu Bistrica poništi oglas za radna mjesta, dok je evidentirana pritužba da se zaposlenima u apoteci Tea Medica u Podgorici slobodni dani za praznike računaju kao dani od odmora.

Evidentirane su i pritužbe na rad tržišne inspekcije u Pljevljima i kvalitet radova prilikom rekonstrukcije ulice Vojvode Ilije Plamenca u Podgorici. Primjedbe su se odnosile i na nepropisno parkiranje, korišćenje službenih vozila u privatne svrhe i ispuštanje fekalija u potok, čime se zagađuje priroda.

Kampanju Budi odgovoran su krajem decembra 2013. godine pokrenuli Ministarstvo finansija i Kancelarija Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u Crnoj Gori, sa ciljem da doprinese jačanju svijesti javnosti i većem uključivanju građana u borbi protiv sive ekonomije.

Projekat omogućava građanima da jednostavno i brzo ukažu na nepravilnosti, poput neizdavanja fiskalnih računa, rada na crno ili kršenja potrošačkih prava i pomognu nadležnim institucijama da se što uspješnije izbore sa sivom ekonomijom.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije