Connect with us

Ekonomija

CECAS: Traže 355 hiljada za zakup motora koji je u avionu To Montenegra

Published

on

Američko-irska lizing kompanija GECAS zatražila je od Privrednog suda da joj prizna 354.845 dolara potraživanja od Montenegroerlajnza (MA) u stečaju zbog neplaćanja zakupa motora, saznaje Pobjeda.

Riječ je o motoru koji je instaliran u “embraeru 195”, registarskih oznaka 40-AOB, jednom od dva aviona koje je To Montenegro kupio u februaru ove godine, piše list.

Motor je u maju 2018. od GECAS-a iznajmio MA za 2.300 dolara dnevno. Tada je ugovoreno da se motor vrati 22. februara 2019. godine, što nije urađeno.

Potom je u avgustu 2020. aneksom produžen zakup do kraja novembra prošle godine, koji je važio retroaktivno od februara 2019. Zakupnina, međutim, nije plaćena od 1. decembra 2020. godine.

Troškovi iznajmljivanja ovog motora od 2018. do danas dostigli su, prema nezvaničnim procjenama, tri miliona dolara, što je trećina vrijednosti novog motora. Zahtjev za priznavanje potraživanja GECAS je dostavio Privrednom sudu 28. maja, posredstvom ćerke firme NL Investments, sa kojom je potpisan ugovor o zakupu motora, a koju zastupaju advokati Saša Vujačić i Milena Vujisić.

“Kako je otvoren stečaj, stečajni povjerilac ima pravo da potražuje 197.800 dolara za zaostale zakupnine do 28. aprila, 69.000 dolara za zakup od 28. aprila do 28. maja, 2.000 dolara za osiguranje, 15.945 eura za kašnjenje sa plaćanjem kamate i 70.000 eura za očekivane troškove povraćaja motora. Navedeni iznosi su obračunati zaključno sa 28. majom i povećaće se za 2.300 dolara za svaki dan za koji motor ne bude vraćen stečajnom povjeriocu i dok bude u nezakonitom posjedu stečajnog dužnika”, navodi se u dopisu, u koji je Pobjeda imala uvid.

Osim toga, kako se dodaje, potraživanje se može povećati ako motor ne bude u dogovorenom stanju ponovne isporuke, što se može pravilno utvrditi tek nakon što se vrati GECAS-u.

Pravni zastupnici ističu da je NL Investments prethodno, 28. aprila, poslao obavještenje upravi MA o raskidu zakupa. Istog dana otvoren je stečaj u toj kompaniji.

Prema informacijama Pobjede, predstavnici GECAS-a su već nekoliko dana u Crnoj Gori, gdje utvrđuju kakvo je stanje motora i šta će se dalje dešavati sa njim.

Instaliran je, inače, na jednom od dva aviona koji je MA iznajmljivao od GECAS-a po ugovoru o operativnom lizingu, a u februaru ih je To Montenegro kupio za 21,78 miliona dolara. Taj avion nije u plovidbenom stanju, već na aerodromu u Golubovcima čeka da bude osposobljen.

Direktor To Montenegra Predrag Todorović u utorak je na presu kazao da je avion u pripremi, te da će u narednim sedmicama biti osposobljen za saobraćaj.

Na tom avionu fali još jedan motor, koji je takođe MA iznajmljivao, ali je njegov vlasnik došao po njega nakon što je flota prizemljena 26. decembra 2020. godine.

Tome je prethodila najava ministra kapitalnih investicija Mladena Bojanića 24. decembra da im je Agencija za zaštitu konkurencije zabranila da MA daju državnu pomoć, pa je na zahtjev Ministarstva finansija Poreska uprava sa računa te kompanije 25. decembra skinula posljednjih 3,2 miliona eura, čime je kompanija ostala dužna, između ostalih, 320 hiljada eura kupcima karata i nekoliko zarada zaposlenim.

Iz To Montenegra potvrdili su juče Pobjedi da su bili upoznati da kupuju avion sa tuđim motorom, koji dnevno košta 2.300 dolara.

“Imali smo uvid u situaciju sa avionima i motorima koje smo kupili, tako da u skladu sa tim i pripremamo operacije”, kratko je rečeno u To Montenegru.

Ugovor o kupovini ovih aviona nije predstavljen javnosti.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije