Connect with us

Ekonomija

DRECUN ZA LUČU: Vlada predložila polubudžet

Published

on

Budžet je kasnio neopravdano, ističe ekonomski analitičar Predrag Drecun u izjavi za portal Luča, dodajući da je za to kriv odnos političkih snaga.

Nije odgovorno prema građanima Crne Gore da većina koja ostaje u parlamentu ne izglasa budžet. Fer bi bilo da sjednu da se dogovore da imamo pravi budžet. Mi sada imamo slobodno mogu biti slikovit polubudžet, jer će se on primjenjivati samo na pola godine“, kazao je Drecun.

Pitanje je koliko Vlada može da postigne sa jednim polubudžetom, odnosno realizacijom programskog cilja kroz budžet od pola godine, pita se Drecun..

Bojim se da će to da bude jedan veliki hendikep kada se bude ocjenjivala ova poslovna godina. Što se samog budžeta tiče kontroverze su bile u najavi“, smatra Drecun.

Ističe da je odluka o povlačenju mjere koja se tiče penzionera povučena pod političkim pritiskom.

Mislim da je dobro što je Vlada odustala od oporezivanja penzija. Bilo bi nečuveno da u ovoj situaciji penzioneri budu glavni stubovi budžetske konsolidacije i stabilizacije. Crna Gora je jako uvozna država, trebalo bi razmišljati u pravcu carinske politike. Ta mjera bi Crnoj Gori mogla dati značajne rezultate“, kazao je Drecun.

Dodaje da se moglo više postići u pravcu oporezivanja luksuza ili visokih zarada.

U Crnoj Gori imamo zarade preko dvije hiljade eura, ali imamo i one petocifrene. Progresivno oporezivanje zarada je ono što može svakako zamijeniti određene mjere.

„Odokativnom medodom“ je definisan iznos od 20 miliona euruprihoda po osnovu prodaje imovine, koja će biti pod oduzetim sredstvima onih koji ne mogu dokazati porijeklo. Moje iskustvo govori da kada se okrugle brojke daju na ovako okrugao iznos onda se više ide u nekom pravcu improvizacije, i da se to ne može uzeti kao realan iznos. Tu leži potencijal za mnogo viši iznos, kaže Drecun.“

Da li je Vlada izašla u javnost sa improvizovanom brojkom ili je to stvarno rezultat mjerenja, moramo čekati. S obzirom da će se ovaj budžet tek pola godine sprovoditi, možda je to jedan od razloga zašto brojka nije veća, zaključuje Drecun.

A.Popović

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije