Connect with us

Ekonomija

DRŽAVNA POMOĆ: Er Srbiji uplaćeno sto miliona eura!

Published

on

(FOTO: Wikipedia)

Država je Er Srbiji, uplatila sto milona eura pomoći. Ovo je urađeno kroz dokapitalizaciju, što znači da Er Srbija od države dobija novac, a država od Er Srbije dio vlasništva.

Dokapitalizacija Er Srbije, kojim je država uvećala svoje vlasništvo, a umanjila vlaništvo Etihada u nacionalnoj avio-kompaniji, nikoga nije iznenadilo. Na to je ukazivala u Uredba usvojena u oktobru, i vraćanje kredita “iz sopstvenih sredstava kompanije”, koje se odigralo u septembru. Ni zvaničnici nisu krili da će pomoći oporavak ove kompanije, koja trpi posljedice korona-krize, popot konkurenata u svijetu.

Sporno je jedino što iznos koji je država utrošila na dokapitalizaciju – nije objelodanjen.

Kako Nova.rs saznaje, riječ je iznosu od tačno 11.757.730.000 dinara, uplaćenog na ime emitovanja 11.757.730 akcija, vrijednih po hiljadu dinara. To, računato u eurima po trenutnom srednjem kursu, iznosi 99,99 miliona eura.

Država Srbija sada je vlasnik 81,97 odsto Er Srbije, a Etihadu je udio pao na 18,03 odsto.

Dokapitalizacijom je osnovni kapital Er Srbije uvećan na 18,6 milijardi dinara, od kojih je novčani dio 17,995 milijardi dinara, a nenovčani 606,8 miliona dinara.

Dokapitalizacija je, kako je saopšteno iz Er Srbije, sprovedena na osnovu ugovora između Ministarstva privrede i Er Srbije, na zahtjev nacionalnog avio-prevoznika.

Sve je obavljeno u skladu sa uredbom iz oktobra kojom je predviđeno da preduzeća koja su u problemu zbog pandemije mogu da dobiju novac od države, ali će država zauzvrat dobiti udio u njihovom vlasništvu.

Ta vrsta pomoći, kroz dokapitalizaciju, uredbom je namijenjena i privatnim i državnim preduzećima, ali je u startu, procijenjeno da je donijeta upravo zbog – Er Srbije.

Prema računici Fiskalnog savjeta, država je za Er Srbiju namijenila oko 200 miliona eura. Dakle, preostala je još – polovina.

Er Srbija je od 2015. svake godine pravila gubitke od oko 20 miliona eura.

 

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije