Connect with us

Ekonomija

EKONOMSKO DRŽAVLJANSTVO: Primljeno 86 zahtjeva za dobijanje crnogorskog pasoša

Published

on

Program je ograničen na 2.000 zahtjeva - Foto: RTV Budva

Budžet Crne Gore do sada je prihodovao skoro sedam miliona eura od programa ekonomskog državljanstva, dok je na račun investitora u istom periodu uplaćeno devet miliona eura, saopštili su Danu iz Agencije za investicije (AzI).

Program ekonomskog državljanstva počeo je 1. januara 2019. godine, a državljanstvo se može dobiti sa ulaganjem u projekte na sjeveru i središnjem regionu u iznosu od 250 hiljada i projekte na primorju i u Podgorici u iznosu od 450 hiljada eura. Takođe, svaka aplikacija za državljanstvo košta 100 hiljada eura.

Sedam miliona za dvije godine je duplo manje od prihoda koji je predviđen Zakonom o budžetu za ovu godinu. Prethodna vlada je računala na 15 miliona prihoda po osnovu ovog programa, da bi rebalansom iz juna promijenila tu stavku. Rebalansom je planiran prihod od nula eura. Agencija je do sada imala 86 aplikacija za dobijanje crnogorskog pasoša.

“Do sada je u budžetu Crne Gore prihodovan iznos od 3.600.000 eura po osnovu donacija za razvoj manje razvijenih jedinica lokalne samouprave i iznos od 3.340.000 eura po osnovu troškova postupka prilikom podnošenja zahtjeva za sticanje crnogorskog državljanstva”, saopštili su iz Agencije za investicije.

Program je, kako su naveli, ograničen na 2.000 zahtjeva. Na pitanje kolike prihode planiraju u 2021. godini od programa, naveli su da je nezahvalno prognozirati.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije