Connect with us

Ekonomija

ISTORIJSKI DATUM: Britanija i EU postigle trgovinski sporazum o Bregzitu

Published

on

Velika Britanija i Evropska unija (EU) postigle su danas trgovinski sporazum kojim su definisale buduće odnose na tom polju.

Sporazum je postignut samo sedmicu prije kraja tranzicijskog perioda Bregzita i izlaska Velike Britanije iz jedinstvenog tržišta EU i više od četiri godine nakon što su Britanci izglasali izlazak iz Unije.

Novi sporazum omogućiće Britaniji i EU da trguju bez posebnih tarifa i saradnju evropskih i britanskih policijskih snaga i sudskih tijela, piše Gardijan.

Kako se navodi, trgovinski sporazum napisan na dvije hiljade stranica obuhvata odredbe o temama koje se razlikuju – od civilne nuklearne saradnje i energetskih interkonekcija do ribarstva i vazduhoplovstva.

Dodaje se da sporazum garantuje trgovinu sa “nultom carinom i nultom kvotom” robe u vrijednosti od 668 milijardi funti u prošloj godini, što znači i važne troškove za preduzeća jer se izvoznici suočavaju sa mnoštvom graničnih provjera od 1. januara.

Velika Britanija je izašla iz Unije 31. januara, ali je tokom ove godine uživala privilegije jedinstvenog tržišta, a Britanci su mogli slobodno da se kreću u državama Unije.

Dodaje se da će novi odnos Britanije i EU obilježiti povećanje papirologije za britanske kompanije, a Britanci više neće moći da se slobodno kreću Unijom.

Velika Britanija mogla bi već 1. januara sljedeće godine da se nađe na popisu zemalja za koje vrijede razne restrikcije uslovljene pandemijom koronavirusa.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije