Connect with us

Ekonomija

MA: Već stižu otkazi ugovora, reagovati brzo

Published

on

(FOTO: MA)

Crna Gora je bez letova nacionalnog avio prevoznika već više dana. Neki od ranije ugovorenih aranžmana su sačuvani za narednu godinu ali već stižu otkazi ugovora od najpoznatijih kompanija. Iz Montenegro airlinesa upozoravaju da se mora brzo reagovati kako takvo, za sada privremeno stanje, ne bi preraslo u trajno.

Ministar kapitalnih investicija Mladen Bojanić, sinoć je poručio da se užurbano radi na osnivanju nove kompanije. Građani i istaknuti turistički radnici protive se mogućem gašenju kompanije koja je Crnu Goru u najtežim vremenima vratila na emitivna tržišta Evrope i svijeta.

Slučaj Montenegro airlinesa koji nije identitetsko ali jeste pitanje od visokog nacionalnog interesa, u turističkoj Crnoj Gori, izazvao je pažnju domaće i međunarodne javnosti. Dok smo gledali kadrove simbolično nazvanog posljednjeg leta državne avio kompanije a ubrzo nakon toga i snimke prizemljenih aviona, prva asocijacija bila je gašenje najbrže, svakako ne i jedine, ali nesporno prijeko potrebne veze Crne Gore sa svijetom.

Za istaknute predstavnike turističke privrede gubitak crnogorske vazdušne konekcije sa najznačajnijim emitivnim tržištima, ponovo bi nas vratio na startnu poziciju.

“Ne znam koliko dramatično treba da iskažem svoje emocije vezano za ovu situaciju. Ja koji sam duže u turizmu, ovo bi trebao da bude moj treći početak od nule”, kazao je direktor turističke agencije “MAC SUN Montenegro” Dragan Ivančević.

Prvi put smo ponovo počinjali nakon razornog zemljotresa 1979. godine kada smo izgubili ljude, i većinu turističkih kapaciteta, a drugi put poslije ratova 90-tih godina, koji su nas izbrisali sa emitivnih tržišta. Tamo nas je prije 26 godina ponovo vratio upravo “Montenegro airlines”.

“Ne vodeći prije svega računa o svojoj profitabilnosti, već je u prvom planu bio taj elemenat javnoga interesa, koji je obezbijedio da se Crna Gora pojavi na svim tim tržištima i otvori ta tržišta. A onda su, naravno, dolazili drugi i slobodno mogu da kažem, kupili kajmak onoga što je stvarao “Montenegro airlines”, koji je taj javni interes u turizmu i u državi, radio na jedan kvalitetan način”, dodao je Ivančević.

Predstavnik nekadašnje slovenačke avio kompanije “Adria Airways” u Crnoj Gori, koja je nakon bankrota, ugašena prije godinu i po dana i još nije obnovljena, i pored najava da će se to dogoditi, smatra da bi mogućnost trajne obustave letova našeg nacionalnog avio prevoznika, imala višestruke negativne posljedice.

“Ovo nije šteta samo za ‘Montenegro airlines’ direktno koliko je šteta i za čitavu turističku privredu Crne Gore, posebno kada su avio agencije u pitanju, koje vrše prodaju avio karata, zato što će svi imati mnogo manje posla. ‘Montenegro airlines’ je bio dominantni crnogorski avio prevoznik, i mnoge agencije su vršile, prije svega, prodaju njegovih karata”, kazao je predsjednik “Oki Air” grupacije Orhan Hodžić.

Iako interesovanje za letove Montenegro airlinesa još postoji, potrebno je brzo reagovati, jer povratak na staro može biti dug i veoma skup proces.

“Treba se mnogo toga uraditi da bi se mogao kasnije avio saobraćaj povratiti, i da bi se Crna Gora u avio saobraćaju pozicionirala nakon eventualnog odlaska Montenegro airlinesa, bez obzira da li bi to bio privatni kapital, ili državni”, dodaje Hodžić.

Posljedice se već osjećaju, iako u kompaniji ulažu napor da se sačuva što više ugovorenih poslova.

“Već smo dobili otkaze ugovora vodećih kompanija sa kojima saradjujemo: “AIR Srbija”, “Austrian airways”, “Lufthansa”, “Al Italia”, već su poslali otkaze naših ugovora. AIATA je kroz “cleanining house” suspendovala “Montenegro airlines”. To je sada pitanje dana koliko još vremena imamo da nešto od toga sačuvamo, da to što je suspenzija ne predje u trajno stanje, onda tu popravke, bojim se da nema, a i ako je ima, da je strašno, strašno skupa”, kazao je izvršni direktor Montenegro airlinesa Vlastimir Ristić.

Veoma je važno sačuvati povjerenje i kadar kompanije.

“Od petka teče 90 dana koliko posade mogu da odsustvuju sa letjenja, devedesetprvi dan čini užasnu štetu. Znači, piloti više ne mogu ući u avion bez specijalnih treninga na simulatoru, a poslije simulatora se mora ići na linije, koje linije, sa kojim instruktorima, ko će te linije da prodaje, ko će da obezbijedi dozvole za te linije, gdje će oni da lete, po kojim slotovima?”, pita Ristić.

“Montenegro airlines” je bio i ostao prozor u svijet za Crnu Goru, kaže njen aktuelni direktor, ali i nerazdvojni dio i partner od povjerenja naše turističke privrede.

“Mi smo jedno postali kada smo se dogovorili koje ćemo linije da razvijamo, gdje ćemo da ulažemo. Tako smo počeli sve linije Montenegro airlinesa. Znate, sem Beograda, sve ostale linije, sve bez izuzetka, je započeo Montenegro airlines”, dodaje Ristić.

Tehnički i organizaciono i dalje je sve spremno za ponovno polijetanje u kratkom roku, ali otvoreno je mnogo pitanja. Glavno je sačuvati resurse a scenario koji se pominje, nije nepoznat u avio industriji.

“”Aero put” je prešao u “Jugoslovenski aerotransport”, pa je on prešao u “JAT airways”, a on u u “Air Srbija”, to je naš komšiluk. Četiri puta je vršena tranzicija, u svakoj tranziciji sve ovo o čemu mi pričamo je sačuvano. Naš je imperativ da tako i mi uradimo. To je praksa koju avijacija poznaje, to je praksa koja je svuda prošla, i ja bih takvu praksu svim srcem pozdravio, da se uradi sada. Da se kompanija restrukturira, i ojača, ali svakako da se kompanija sa resursne strane potpuno sačuva i zaštiti”, kazao je Ristić.

Kako god se zvala buduća nacionalna avio kompanija, i kako god poslovala, ostaće upamćeno da je “Montenegro airlines” tokom 23 letačke godine, bezbjedno prevezao 10 miliona putnika, i bio vjetar u ledja Crnoj Gori, njenim gradjanima, privredi, i dijaspori, gdje god da su.

 

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije