Connect with us

Ekonomija

MEDOJEVIĆ: Raskinuti ugovor o ekološkoj rekonstrukciji TE “Pljevlja”

Published

on

Novi menadžment EPCG se sučio sa zatečenim stanjem u Elektroprivredi Crne Gore o kome je javnost već obavještavana raznim izvještajima nevladinih organizacija i Ministarstva kapitalnih investicija. Ministarstvo je već pokrenulo niz postupaka pred Specijalnim državnim tužilaštvom u vezi ugovora o takozvanoj “ekološkoj rekonstrukciji” TE Pljevlja i drugim korupcionaškim poslovima prethodne uprave, saopšteno je iz Pokreta za promjene.

“Prethodna Vlada Crne Gore je pristupila izvršavanju obaveza iz Ugovora o Energetskoj zajednici na način da je svojim Zaključkom br. 07-3236 od 2.11.2017. godine shodno Odluci Ministarskog savjeta Energetske zajednice broj 2016/19/MC-ENC o odobravanju izuzeća postrojenja od usklađenosti sa graničnim vrijednostima emisija utvrđenim, Direktivom 2001/80/EC Evropskog Parlamenta i Vijeća; utvrdila ograničenje rada TE Pljevlja u zatečenom stanju na 20000 sati u periodu od 1.01.2018. godine do 31.12.2023. godine. Time je nepovoljni ekološki uticaj TE Pljevlja na građane Pljevalja i drugih regiona Crne Gore ograničen na to vrijeme”, saopštio je predsjednik PZP-a Nebojša Medojević.

Međutim, kako je dodao, prethodna Vlada Crne Gore je sa više od tri mjeseca zakašnjenja dodjelila Integrisanu dozvolu za rad postrojenja TE „Pljevlja” Broj: UPI-101/2-02-2231/28 od 22.03.2018. godine gdje se prihvata namjera EPCG da obavi “ekološku rekonstrukciju” TE Pljevlja prije isteka odobrenog broja radnih sati ali na način za koji je znala ili morala znati da ne garantuje usaglašenost sa Evropskim propisima koje sama Vlada prihvatila. Pored toga, Vlada je tolerisala drastično kašnjenje uprave EPCG da te radove ugovori i započne realizaciju tih, nedovoljnih radova. Ministarstvo je o tome nedavno obavijestilo Specijalno državno tužilaštvo.

“Takvim djelovanjem je Vlada Duška Markovića dovela u pitanje sigurnost snadbjevanja energijom Crne Gore i poništila sve napore da se obaveze u procesu pristupanja EU u oblasti energetike i životne sredine ispune mada je Crna Gora u tom trenutku prednjačila u regionu. Prethodna Vlada je znala ili morala znati da se namjerom da se rad TE Pljevlja na ugalj produži u nedogled izvrgava ruglu sama svrha Pariskog Sporazuma iz 2015. godine kome je Crna Gora pristupila u dobroj vjeri i gdje EU očekuje da Crna Gore preuzme svoj dio odgovornosti”, dodao je Medojević.

Takvo stanje je, prema njegovim riječima, neodrživo i neprihvatljivo.

“Sadašnja Vlada očekuje pomoć Evropske unije u prevazilaženju finansijskih problema sa kreditima za autoput i svaku drugu podršku na jednoj strani a još uvijek nije utvrdila kako će sa Evropskom Unijom sarađivati na krupnim pitanjima klimatskih promjena i zaštite života i zdravlja građana. Ugovor sa EEZ se mora ponovo pregovarati i tražiti odlaganje zatvaranja TE Pljevlja kroz anekse. Međutim, zauzvrat Crna Gora mora ponuditi neke snažne argumente i razloge koji bi naišli na razumijevanje u Briselu”, objasnio je Medojević

Proglašavanjem nulte stope emisije CO2 ka strateškog razvojnog cilja do 2030. godine i obustavljanje besmislenog i skupog eksperimenta sa “ekološkom modernizacijom ” TE bio bi znak minimimalne odgovornosti Crne Gore prema obavezama u okviru Ugovora sa EEZ.

“Sa Kinezima treba preugovoriti posao i od njih nabaviti opremu i materijal koji nam je potreban. Ugovor sa firmimom sina Predsjednika države treba odmah raskinuti”, zaključio je Medojević.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije