Connect with us

Ekonomija

MILATOVIĆ: Nove mjere u drugoj polovini januara, podrška IRF-a bila neadekvatna

Published

on

Novi paket mjera pomoći privredi i građanima za prvi kvartal naredne godine biće spreman u drugoj polovini januara i, u zavisnosti od epidemiološke situacije, mogu biti produžene i nakon ta tri mjeseca, saopštio je ministar ekonomskog razvoja, Jakov Milatović.

On je u intervjuu Vijestima kazao da, u cilju obezbjeđivanja više novca za likvidnost privrede, rade na kreiranju kreditnih linija i u tom dijelu će biti podrška Investiciono-razvojnog fonda (IRF), čija je reforma pokrenuta smjenom rukovodstva, kako bi se krediti adekvatno rasporedili, prije svega malom i srednjem biznisu.

Milatović je naveo da se, uz osmišljavanje paketa, paralelno radi sa Agencijom za zaštitu konkurencije da bi sve bilo u skladu sa Zakonom o kontroli državne pomoći, prenosi agencija Mina biznis.

On je najavio da je predstojećim mjerama planirana podrška jačeg intenziteta u odnosu na dosadašnju.

“Inputi koje smo do sada dobili od privrede nam govore da je kreditna podrška IRF-a u dosadašnjem periodu bila neadekvatna. To će se promijeniti”, poručio je Milatović.

On je kazao da će dio novca iz posljednjeg zaduženja države, a koji je namijenjen za podršku privredi, konkretno biti usmjeren na dalji razvoj i primjenu mjera industrijske politike, inovacione i politike daljeg razvoja i pomoći malim i srednjim preduzećima, kao i da prioritet treba da dobiju prerađivačka industrija, poljoprivreda, energetika, digitalna transformacija i inovacije, internacionalizacija, uz nastavak investicionih projekata u turizmu.

Milatović je naveo da su svjesni da je ekonomski opravak uz očuvanje radnih mjesta moguć jedino ako se strateški planira, u skladu sa dugoročnim planovima razvoja i uz otvoreni dijalog predstavnika javnog i privatnog sektora, svih socijalnih partnera.

“Kada je u pitanju prvi kvartal, radićemo na uspostavljanju Fonda za inovacije, kao važne institucije za primjenu Strategije pametne specijalizacije, preko kojeg će se finansirati projekti koji doprinose razvoju inovativnog preduzetništva. Nadamo se da ćemo u vrlo kratkom roku okončati pregovore sa jednim od najvećih globalnih provajdera za elektronska plaćanja, što će doprinijeti daljem razvoju novih tehnologija i otvaranju novih mogućnosti za razvoj IT sektora na našem tržištu”, rekao je Milatović.

On je, u odgovoru na pitanje šta se može očekivati u predstojećem paketu mjera za podršku privredi, ponovio da je prethodila detaljna analiza pristiglih zahtjeva privrede, a da će mjere sadržati subvencije zarada za očuvanje radnih mjesta, poreske olakšiće, između ostalog, predlog za brži povraćaj poreza na dodatu vrijednost (PDV) i odlaganje dijela poreskih obaveza, jednokratnu pomoć najugroženijim kategorijama stanovništva, kao i podršku nefinansijske prirode.

On je ukazao i na osjetljivo socijalno pitanje zaposlenih Montenegro Airlinesa (MA), naglašavajući da će Vlada pokušati da to riješi kroz novi socijalni program i zapošljavanje dijela u novu avio-kompaniju.

Mina

 

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije