Connect with us

Ekonomija

MILATOVIĆ: Vlada nije ugasila MA, već nema načina da mu zakonski pomogne

Published

on

Milatović (FOTO: Vlada)

Vlada nije ugasila Montenegro Airlines (MA), već nema načina da mu zakonski pomogne, kazao je ministar ekonomskog razvoja Jakov Milatović na današnjoj sjednici Odbora udruženja turizma i ugostiteljstva Privredne komore Crne Gore (PKCG).

Govoreći o Montenegro Airlinesu (MA), on je kazao da nije riječ o identitetskom, već o čisto ekonomskom pitanju.

“Mi nijesmo ugasili MA, već samo nemamo načina da mu zakonski pomognemo. Radna grupa danonoćno radi na kreiranju nove kompanije. Vjerujem da ćemo uspjeti da u kratkom roku uradimo mnogo kako bismo novu kompaniju stavili u funkciju do turističke sezone”, rekao je Milatović, saopšteno je iz PKCG.

Profesorica Gordana Đurović polemisala je sa potezima Vlade koji se odnose na MA.

“MA je tokom 26 godina poslovanja značajno pomogao turizmu i od Crne Gore napravio brend na svjetskom nebu. Jedinstven je glas građana i privrede da je ova kompanija potrebna Crnoj Gori”, kazala je Đurović.

Prema njenim riječima, zakon o konsolidaciji MA je bio pravo rješenje za kompaniju od nacionalnog interesa.

Ona je upitala zašto se stalo sa primjenom pomenutog Zakona, koji predviđa 155 miliona EUR za konsolidaciju MA.

Đurović je kazala da nije riječ o državnoj pomoći, već o pretvaranju potraživanja u ulog, čime se povećava udio države u vlasničkoj strukturi.

Ona je naglasila da donošenje tog zakona nije omelo Crnu Goru na evropskom putu, “pa smo nakon toga otvorili pregovaračko poglavlje koje se tiče konkurentnosti”.

Milatović je kazao da nije saglasan sa Đurović, ističući da je Agencija za zaštitu konkurencije, kao jedina mjerodavna, ocijenila da pomenuti mehanizmi predstavljaju državnu pomoć koja nije dozvoljena u ovom slučaju.

Predsjednik Savjeta Agencije, Miodrag Vujović, kazao je, odgovarajući na diskusiju Đurović, da ta institucija nije cijenila usaglašenost leks specijalisa o MA sa Zakonom o kontroli državne pomoći, već sa evropskom pravnom tekovinom.

On je naglasio da je zatvaranje pregovaračkih poglavlja uslovljeno potpunim poštovanjem tekovine Evropske unije (EU).

Na sjednici je razmotrena Analiza poslovanja sektora u periodu od januara do oktobra, realizacija aktivnosti na odvijanju zimske turističke sezone, i implementacija trećeg paketa ekonomskih mjera podrške građanima i privredi za ublažavanje posljedica pandemije covid-19.

“Privrednici su na sjednici istakli izuzetno veliku važnost nacionalnog avioprevoznika za razvoj crnogorskog turizma. Turistički poslenici su urgirali da se omogući rad ugostiteljskim objektima tokom praznika, jer saopštavaju da su brojni ugovoreni aranžmani u riziku od otkazivanja zbog mjera koje je propisalo Ministarstvo zdravlja”, navodi se u saopštenju.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije