Connect with us

Ekonomija

Odović: Budžet održiv; Opozicija: Povucite predlog

Published

on

U Skupštini Crne Gore u toku je rasprava o Predlogu zakona o budžetu za narednu godinu

Skupštinski Odbor za ekonomiju, finansije i budžet predložio je ranije danas Skupštini da usvoji Predlog zakona o budžetu za narednu godinu sa odlukom o zaduženju.

Ministar finansija Milojko Spajić je saopštio da je Vlada odustala od svih amandmana, ali da neće prihvatiti ni ostale amandmane koje su predložili poslanici. Nakon toga iz DF-a su saopštili da neće odustati od svojih amandmana.

Državni sekretar u Ministarstvu finansija i socijalnog staranja Janko Odović kazao je u Skupštini da je predloženi budžet, bez amandmana, uravnotežen i održiv i na srednji i na kratki rok.

Odović je kazao da je u budžetu za 2022. godinu predviđa ukupan iznos primitaka od 2,47 milijardi eura.

Kaže da su nedostajuća sredstva projektovana na 497,94 miliona eura.

“Imajući u vidu procene akomulacije depozita na kraju 2021. godine za potrebe finansiranja budžeta za 2022. očekuje se da neće biti potrebno novo zaduženje”, poručio je Odović. Očekuje se i pad BDP sa, kako je kazao, oko 85% na 75% BDP-a.

Konjević: Prvi put Vlada nema mogućnost da se zaduži

Poslanik i lider SDP-a Raško Konjević kaže da su na odboru izbrisane odredbe o mogućem zaduživanju, te da je to prvi put da nemamo nikakvu vrstu mogućnosti da Vlada, kako je kazao, reaguje na tržištu da bi finansirala određenu vrstu obaveza.

“Zbog lošeg odnosa parlamenterne većine i Vlade došli smo u situaciju da Vlada nema nikakvu mogućnost da eventualno finansira nešto što je volja parlamenta”, kazao je Konjević.

Šehović i Ivanović: Povucite predlog budžeta

Poslanik SD-a Damir Šehović kaže da je problem što je Vlada ponovo pokušala da dovede u zabludu parlament, jer su govorili da nema potrebe za zaduživanjem u 2022.

“To nas je dovelo u vanrednu situaciju da Vlada ne može da se zaduži ni jedna jedini cent i to može da izazove čitav niz problema. To meni daje za pravo da kažem da se država nalazi u jednom vanrednom institucionalnom stanju”, poručio je Šehović i dodao da bi Vlada trebalo da razmisli o tome da povuče budžet.

Poslanik DPS-a Petar Ivanović kaže da je u prethodnih godinu javni dug porasatao, a ne smanjio se kako su tvrdili u Vladi.

“Jedini normalan potez koji bi ministar finansija mogao da povuče jeste da se povuče ovaj budžet”, kazao je Ivanović.

Kordić: Vlada u svakom trenutku može od Skupštine da traži odobrenje za zaduženje

Poslanica DF-a Simonida Kordić kazala je da je Vlada odlučila da budžet bude tajan i da nije bilo konsultacija sa parlamentranom većinom, ali ni sa predstavnicima potrošačkih jedinica.

“Stvorena su velika očekivanja javnosti i data su velika obećanja, koja su sadržana u tome da rezultat budžeta treba da bude bolji životni stnadrd građana, što svi mi podržavamo”, navela je Kordić.

Ona je saopštila da je ministar finansija obećavao da novih zaduživanja neće biti da bi se kasnije ispostavilo da Vlada planira 1,4 milijarde eura zaduženja.

“Ova Vlada može u svakom trenutku da dođe u ovaj parlament i da u svakom trenutku traži odobrenje za zaduženje, ali ne blanko”, navela je Kordić i dodala da će većina podržati sve što je u interesu građana.

Rakočević: Potrebni su nova parlamentaran većina i nova vlada

Poslanik DPS-a Nikola Rakočević naglasio je da danas i prethodnih mjeseci možemo da svjedočimo tome da se Crna Gora nalazi u krizi.

Kaže i da su saglasni sa ciljevima budžeta koji se odnose na poboljšanje životnog standarda i nekih poreskih reformi.

“Međutim ono što je razrada da bi se došlo do toga vodi u kolaps sistem Crne Gore”, kazao je Rakočević i dodao da su Crnoj Gori potrebni dijalog i saradnja.

“Crnoj Gori potrebni su nova parlamentaran većina i nova vlada, da bi riješili probleme u kojim se Crna Gora nalazi”, poručio je Rakočević pozvao Vladu da povuče Predlog zakona o budžetu.

Podsjetio je da je MMF saopštio da je plan dobar, ali da se mora sprovoditi fazno.

“Ako se sve usvoji biće novca za finansiranje samo nekoliko prvih mjeseci. Poslušajte eksperte MMF-a. Pozivamo vas, povucite budžet i počnite dijalog da vidimo kako možemo fazno da sprovodimo plan. Oni koji su sve ovo prouzrokovali ne mogu biti dio rješenja, zato ova Vlada mora da padne”, zaključio je Rakočević.

Bogdanović: Tajkuni više nijesu prioritet budžeta

Poslanik Demokrata Boris Bogdanović kazao je da tajkuni više nijesu prioritet budžeta.

“Narod je rekao konačno prošle godine na izborima ne tajkunima. Rekao je ne kriminalcima”, naveo je Bogdanović u Skupštini.

On je kazao da je budžet patriotski, državnički i razvojni.

“Može biti i pomalo čudan i građanima Crne Gore djelovati malo nepotpuno, jer nema budžetske linije “Splendid” i nema bužetsku liniju tajni švajcarski računi. Budžet je namijenjen boljem životu građana, a ne tajkuna”, kazao je Bogdanović.

On je naveo da se budžetom vraćaju naknade majkama, obezbjeđuju besplatni udžbenici, vraća se dječiji dodatke i kako je dodai gradi se Crna Gora.

Poslanik PzP-a Branko Radulović kazao je nakon povlačanje amandmana o zaduženju ne postoji šanse za povećanje minalne penzije ni na 200 eura, koliko su tražile Demokrate, ni na 250 eura koliko je on predložio.

“Demokrate, nema ni od vašeg ni od mog predloga ništa. Spajić je to danas rekao”, saopštio je Radulović.

Bečić: Skupštini nije zabranjeno da donese rebalans budžeta

Predsjednik Skupštine Aleksa Bečić kazao je da u Predlogu budžeta postoji pozicija u kojoj su predvidjena sredstva od 25 milona za naknade majkama. Koliko će to biti to ćemo, kako kaže Bečić, da vidimo nakon rokova za prijavu.

Predlogom budžeta, kako navodi, postoji pozicija za dječije dodatke, kao i za isplatu penzija.

“Nije zabranjeno zaduženje, ova Skupština može da donese odluku. Da li je ovoj Skupštini zabranjeno da donosi rebalans budžeta – naravno da nije”, kazao je Bečić.

BS će podržati povećanje minimalne zarade

Lider BS Ervin Ibrahimović kazao je da niko ne može reći da je predloženi budžet realan održivi i ostvariv.

“Svi vjerujemo da ovaj budžet nije realan. Ali, gle čuda čak postoji mogućnost da će i ovakav budžet proći u parlamentu”, kazao je Ibrahimović.

On je poručio i da je potrebno budžet vrati, a da se razgovorima dođe do kvalitetnog budžeta za 2022.

BS je, kako kaže, za to da se ide fazno u sprovođenju programa Evropa sad. Najavio je i da će BS podržati povećanje minimalne zarade.

SNP: Budžet jako dobro upakovan marketing

Poslanica SNP-a Milosava Paunović kazala je da je predlog budžeta jako dobro upakovan marketing, a da li će to biti politički ili populistički to će, kako kaže, da pokaže vrijeme.

“Napravili ste dobar spin i odgovornost prebacili na poslanike”, poručila je Paunović.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije