Connect with us

Ekonomija

PREDRAG DRECUN ZA LUČU:  Liberalizam u ekonomiji oduzeo svako pravo na zaštitu ekonomije

Published

on

Cijene brašna i ulja u crnogorskim marketima u posljednjih desetak dana povećane su za 10 do 20 odsto, dok je u nekima došlo i do povećanja cijena soli i šećera za po oko deset odsto ili za te artikle postoje najave povećanja od dobavljača. Ekonomski analitičar Predrag Drecun, za portal Luču, ističe da je Crna Gora društvo snažnih socijalnih razlika, koje su se produbile tokom cijelog perioda tranzicije, koja nažalost još traje i da u takvim društvima skok cijena baznih inputa je uzrok daljeg produbljivanja socijalnih razlika.

“Korona je nanijela štetu na globalnom nivou od najmanje 20 hiljada milijardi eura (otprilike godišnji GDP SAD-a). Crna Gora, dosad, dijeli sudbinu euro zone jer su cijene u eurima bile spolja diktirane. Naša zemlja je izrazito uvozno zavisna ekonomija i kao takva posljedično trpi sve udarce koji pogode članice euro zone“, kaže Drecun.

Prema njegovim riječima, nevjerovatna je i teško objašnjiva činjenica da za godinu dana korona krize nije bilo inflacije na svjetskom nivou.

“Vjerovatno su inercija proizvodnje velikih svjetskih ekonomija s jedne strane i značajne količine unaprijed kupljenih baznih inputa s druge, uticale na to da ne bude značajnih cjenovnih skokova. Međutim, sad vidimo da je tome došao kraj i svjetska tržišta hrane su uzdrmana. Niko ne može predvidjeti kako će se odvijati kretanje cijena brašna ulja, šećera, nafte, soli, žitarica.

Kupovna moć potrošača, čitaj tražnja, je smanjena, jer su desetine miliona ljudi širom svijeta ostali bez posla, tako da sad počinje začarani krug negativnih djelovanja ranijih disproporcija. Smanjena tražnja vodiće smanjenju proizvodnje, a smanjenje proizvodnje će voditi rastu cijena. Logika tradicionalnih tržišta se gubi i mora se roditi neki globalni ekonomski odnos. Nažalost ili na sreću, Crna Gora je tu nebitan faktor“, ističe Predrag Drecun.

U vezi sa tim, Drecun ovdje vidi niz nelogičnosti ukoliko bismo se skoncentrisali na ovaj problem.

“Marta prošle godine kupili smo značajnu količinu pšenice. Sjetimo se saopštenja da Crna Gora i Francuska nastavljaju da razvijaju prijateljski i partnerski odnos i u najtežim okolnostima. A na Twitter nalogu Ministartva ekonomije je pisalo da su Transgrain France SAS i ovaj državni resor, zaključili ugovor o nabavci 10.000 tona najkvalitetnije francuske pšenice. To je količina koja bi mogla da nam omogući dobru relaksacionu zonu. To je jedna svojevrsna robna rezerva, koju Crna Gora nažalost nema. Trgovci su pošteno priznali uzroke. Bar ovi što su se oglasili“, ističe ekonomski analitičar Predrag Drecun.

“Nama je liberalizam u ekonomiji oduzeo svako pravo na zaštitu ekonomije. Sad smo u kandžama velike svjetske igre. Kako izaći? Radom i samo radom. Zemlja je tu, mi smo tu, samo da uhvatimo motiku u ruke i mogli bi se prehraniti u ovom teškom vremenu. No, mi smo odavno izgubili radne navike. Seljaka ubi radnička klasa. Radnička klasa nestade u vrtlozima liberalizacije. Liberalizacija ubi narod. Ubi nas kancelarija, dojčovanje i tvitovanje. Zato nijesam optimista. Bojim se da će nam jedina utjeha biti čuveni hit – Ne može nam niko ništa“, zaključuje Drecun.

Bojana Ćorović

 

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije