Connect with us

Ekonomija

PRIVREDNICI: Nove mjere ugrožavaju turističku i ugostiteljsku privredu

Published

on

Svjesni opasnosti koje nosi virus korona i da samo odgovorno ponašanje građana može dati pozitivne efekte, Odbor udruženja turizma i ugostiteljstva Privredne komore Crne Gore, ocjenjuje da nove mjere Ministarstva zdravlja, donijete u susret predstojećim praznicima, ugrožavaju zimsku turističku sezonu. Privrednici smatraju da primjenu epidemioloških mjera kojima se de facto uvodi lockdown, mora pratiti adekvatna ekonomska podrška koja bi nadomjestila troškove i gubitak u poslovanju turističkih poslenika, saopšteno je iz Privredne komore Crne Gore.

Napominju da je turistička privreda sjevera uložila velika sredstva za pripremu predstojeće sezone, što je rezultiralo povećanim interesovanjem domaćih i turista iz okruženja, te brojnim rezervacijama.

“Hotelijeri i ugostitelji navode da bi na ovaj način bilo upošljeno 40 odsto kapaciteta, što bi prema njihovim procjenama bilo dovoljno za održivost poslovanja. Međutim, zabranom međugradskog saobraćaja, uz rigorozne uslove za ulazak stranaca, te zabrane i ograničavanje rada i ponude, rezervacije će biti otkazane, a time ugoženo poslovanje hotelskih i ugostiteljskih objekata i skijališta. Zabrana međugradskog prevoza smanjuje atraktivnost aranžmana i mogućnost turistima da iz mjesta boravka putuju na druge planirane destinacije ili skijališta, će osim otkazivanja rezervacija, dovesti i do urušavanja turističkog renomea”, ističu u PKCG.

Napominju, da većina rezervacija u ovom periodu, glasi od 30.12. kada su već zabranjena međugradska putovanja. I uvođenje negativnog PCR testa, ne starijeg od 72 sata kao uslova za ulazak u Crnu Goru, umjesto dosadašnjeg antigenskog testa, predstavlja najrestriktivniju mjeru koja će se snažno reflektovati na otkazivanje aranžmana, a time i na cjelokupnu sezonu.

“Neshvatljivo je da se hotelima i ugostiteljskim objektima onemogućava kontinuitet poslovanja, u vrijeme novogodišnjih i božićnih praznika kada se ostvaruju najveći prihodi. Tim prije što dio hotela i ugostiteljskih objekata ima oznaku Safe Travels, kojom se prepoznaju ugostiteljski objekti koji u potpunosti primjenjuju sve preporuke SZO I IJZ na suzbijanju COVID19. Zatvaranje bazena i SPA, u hotelima koji primjenjuju sve epidemiološke preporuke, negativno utiče na ponudu i posjećenost hotela. Takođe, zabrana rada hotelskih restorana poslije 16 sati, traži reorganizaciju poslovanja jer je organizovanje room servicea za sve goste istovremeno tehnički teško izvodljivo i uticaće na povećavanje troškova poslovanja i dodatno na otkazivanje rezervacija i dolazak gostiju”, naglašavaju u PKCG-u.

 

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije