Connect with us

Ekonomija

SALONI LJEPOTE: Posao opao do 80 odsto

Published

on

Epidemija jako uticala na ekonomiju: Vukčević - Foto: frizerzoran.me

Epidemija kovida-19 oslabila je ekonomiju svake zemlje, a posebno je imala loš uticaj na preduzetnike. Na udaru su se, pored brojnih djelatnosti, našli i kozmetički i frizerski saloni širom glavnog grada.

Iako je stanovnicima Podgorice svojstveno da redovno posjećuju salone ljepote, ove godine je interesovanje opalo, pa su na prvo mjesto stavili zdravlje. U razgovoru za Pobjedu vlasnici frizerskih i kozmetičkih salona ističu da je broj klijenata drastično opao, da imaju do 80 odsto manje posla u odnosu na prethodne godine, te da su neki saloni na ivici zatvaranja.

Vlasnica Bjuti centra ,,Estebel“ Sloba Bubanja kaže da je njeno iskustvo vezano za epidemiju kovida-19 loše iz više razloga.

“Kao prvo i najvažnije, korona je potpuno usporila, a mogla bih reći i skoro stopirala kompletnu djelatnost, kad su kozmetički saloni za njegu lica, njegu tijela i masaže u pitanju. Broj klijenata je drastično opao, toliko da smo na ivici zatvaranja. U periodu od marta mjeseca do danas, imamo oko 70 – 80 procenata manje posla u odnosu ne samo na prošlu, već i na sve prethodne godine”, ističe Bubanja.

Ističe da posljednja odluka NKT-a o izmjeni rada salona nije mnogo uticala na posao, koliko sama epidemija.

“Nama je cijeli život poremetila pandemija, a ne zatvaranje objekata u 18 sati, jer smo i prije ovih mjera sve posjete zakazivali sa vremenskom distancom da se klijenti ne sretaju, a mi da možemo da dezinfikujemo i pripremimo radno mjesto. Ovakav tempo rada svima odgovara jer smo uvijek poštovali privatnost svojih klijenata a njihovo zdravlje nam je na prvom mjestu”, kaže Bubanja.

Vlasnik i osnivač istoimene kuće mode i ljepote Zoran Vukčević kaže za Pobjedu da je epidemija jako uticala na ekonomiju, a posebno na preduzetnike.

“Kad je konkretno naša zemlja u pitanju problem su neblagovremene mjere za pomoć privredi. Niski su iznosi, nedostupne su svima i uslovljene na više načina, tako da je mali broj preduzetnika mogao i dobiti pomoć od države. U prvom talasu je omogućeno dobijanje kredita za rješavanje likvidnosti i sad su nam usred drugog talasa, kad je mnogo gora finansijska situacija, ti krediti došli na naplatu. Već je veliki broj frizerskih salona i ugostiteljskih objekata u Crnoj Gori zatvoren. U ovakvoj situaciji je nemoguće planirati bilo što, jer je svim preduzetnicima trenutno prioritet opstajanje. Mi smo otvorili na našoj internet stranici veb-šop sa velikom ponudom proizvoda za njegu kose i brade, kako bi na neki način napravili korak naprijed u ovim otežanim uslovima rada”, ističe Vukčević.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije