Connect with us

Ekonomija

SD: Minimalna zarada da bude 50% prosječne, minimum 260 eura

Published

on

Poslanici Socijaldemokrata podnijeće amandman na izmjene i dopune Zakona o radu koje su predložili predstavnici parlamentarne većine. Navedenim amandmanom biće definisano da minimalna zarada ne može biti niža od 50% prosječne zarade, što bi trenutno iznosilo nešto preko 260 eura, naveli su u SD-u. Podsjećamo da je minimalna zarada u Crnoj Gori 222 eura.

“Predlog predstavnika parlamentarne većine je povećanja minimalne zarade na 250 eura što je oko 48% prosječne zarade. Usvojena Konvencija Međunarodne organizacije rada (MOR) o zaradi, kaže da minimalna zarada treba da bude od 50 i više odsto od prosječne. To je jedan od razloga zašto smo predložili da minimalna zarada ne može biti niža od 50% prosječne zarade što je trenutno nešto preko 260 eura. Osim toga, sistemski je ispravnije i povoljnije za zaposlene da se donja granica minimalne zarade ne određuje u apsolutnom iznosu nego u procentualnom, jer u slučaju da prosječna zarada raste logično je da raste i minimalna zarada”, ističu u SD-u.

Takođe, amandmanom poslanika SD-a će biti predviđena i zaštitna mjera za zaposlene u slučaju da dodje do pada prosječne zarade što bi za posljedicu moglo da dovede do smanjenja minimalne zarade. “To ćemo definisati na način da u slučaju pada prosječne zarade, neto iznos minimalne zarade ne može biti manji od 260 eura”, navode Socijaldemokrate.

“Osim toga, kao što smo istakli na skupštinskom odboru za zdravstvo, rad i socijalno staranje, predložićemo da Skupština uz izmjene Zakona o radu, kojima će se povećati minimalna zarada, donese zaključak u kojem će zadužiti Vladu Crne Gore da u saradnji sa socijalnim partnerima predloži smanjenja fiskalnog opterećenja troškova rada. Zakonske izmjene u cilju navedenog smanjenja je potrebno da Parlament donese do početka primjene novog iznosa minimalne zarade. Ovo je veoma važno u situaciji prisutne nelikvidnosti značajnog broja mikro, malih i srednjih preduzeća, koja je dodatno pogoršana usljed negativnih posljedica pandemije COVID-19, kao i zbog činjenice da je poresko (fiskalno) opterećenje troškova rada najveće u regionu. Izuzetno je važno povećati minimalnu zaradu, koja je i sa predloženim povećanjem medju nižim u regionu, ali isto tako i obezbijediti da se usljed takve neophodne mjere ne dovede potencijalno u pitanje opstanak određenog broja postojećih radnih mjesta i proširi “sivo tržište”, jer smo svjedoci kompleksnosti trenutnog ambijenta u kojem posluje većina poslodavaca u Crnoj Gori”, zaključuju u SD-u.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije