Connect with us

Ekonomija

SLUČAJ PORTO MONTENEGRA RAZOTKRIO PODMETANJA POJEDINIH MEDIJA, NVO I STRANIH SLUŽBI: Kad ne može lažima, ekonomski slomiti Crnu Goru

Published

on

Agenciji za zaštitu konkurencije (AZZK) je trebalo skoro pet godina da utvrdi da opraštanje duga za komunalije u iznosu od 5,6 miliona eura kompaniji Adriatic Marinas (AM) iz avgusta 2018, koje joj je dala Opština Tivat nije državna pomoć, pa da stoga nema ni prostora za dalje ispitivanje da li je u tom slučaju bilo riječi o pomoći usklađenoj sa zakonom.

Pet godina je nadležna Agencija vijećala o slučaju koji je svima bio jasan – dug od pet miliona je mala cijena za skoro milijardu eura investicija u Porto Montenegru, čime je višestruko je premašena dogovorena visina ulaganja od 450 miliona eura. Ugovor o realizaciji projekta Porto Montenegro potpisan između Vlade Crne Gore, Adriatic Marinas i P.M. Securities INC, stupio je na snagu 20. avgusta 2008. godine.

Projekat predstavlja preuređenje nekadašnjeg mornaričko-tehničkog remontnog zavoda u Tivtu u visokokvalitetni nautičko-turistički rizort, a podrazumijeva izgradnju marine sa 850 vezova za jahte svih veličina, hotela pet zvjezdica, luksuznih stanova, restorana, barova, kafea, galerije, nautičkog muzeja i ostalih turističkih i komercijalnih sadržaja. Danas se na ovoj lokaciji nalazi luksuzni hotelsko-turistički kompleks prepoznatljiv po hotelskom brendu Regent i vodećoj marini luksuznih jahti na Mediteranu, od 464 vezova – Porto Montenegro.

Fotografija 1: SLUČAJ PORTO MONTENEGRA RAZOTKRIO PODMETANJA POJEDINIH MEDIJA, NVO I STRANIH SLUŽBI: Kad ne može lažima, ekonomski slomiti Crnu GoruŽeljko Ivanović i Miodrag Miško Perović: Jedni od suvlasnika privatnog reketaškog tabloidnog koncerna Vijesti, poznatijeg kao “medijska mafija” 

Od početka realizacije ovog projekta izgrađen je luksuzni hotel Regent Porto Montenegro i luksuzna marina sa propratnim sadržajima, kompleks od devet objekata turističkog stanovanja, bazen, Buddha-Bar Beach karakteristične arhitekture, i rekonstruisan je stari objekat u kojem se sada nalazi Muzej nautičkog nasljeđa. Predstavnici državnog investicionog fonda Dubaija Investment Corporation of Dubai (ICD), potpisali su 2016. godine Protokol o primopredaji nautičko-turističkog kompleksa i marine za mega jahte Porto Montenegro. U novembru 2019. godine potpisan je ugovor o upravljanju sa kompanijom Kerzner International, vodećom međunarodnom kompanijom koja se bavi izgradnjom i upravljanjem rizortima, destinacijama, ultraluksuznim hotelima i inovativnim iskustvima u oblasti zabave i igara na sreću, a koja je, između ostalog, autor brenda One&Only i Atlantis rizorta u Dubaiju.

Mdijsko i NVO reketiranje

Nema preciznih podataka koliko je crnogorskih građana bilo zaposleno u svim fazama realizacije projekta ali je sasvim sigrno riječ o više hiljada uposlenika u raznim periodima izgradnje. Danas je u njemu stalno zaposleno skoro 600 ljudi, ne računajući sezonske poslove.

Na osnovu poreza i doprinosa po raznim osnovama, u državni i lokalni budžet uplaćene su desetine miliona eura. Ovim projektom Crna Gora je stekla svjetsku slavu, a Tivat postao jedan od najmodernijih gradova na Jadranu.

Fotografija 2: SLUČAJ PORTO MONTENEGRA RAZOTKRIO PODMETANJA POJEDINIH MEDIJA, NVO I STRANIH SLUŽBI: Kad ne može lažima, ekonomski slomiti Crnu GoruVanja Ćalović direktorica MANS-a: Starleta grantova koja je bila spremna na sve samo da zaustavi svaku investiciju u Crnoj Gori i targetira svakoga na koga bi je nahuškali njeni nalogodavci

Ako je sve ovo poznato, mnogi se pitaju zašto ovolika halabuka oko pet miliona eura komunalija, koje je kompanija višestruko vratila opštini Tivat i Crnoj Gori. Odgovor je jednostavan – zbog reketaškog pisanja tabloida Vijesti i njima bliskih NVO-a, koji su svaki razvojni projekat u Crnoj Gori satanizovali, posebno one koji nijesu plaćali reket takozvanom „medijskom gangu“.

Od početka je bilo jasno da se ne radi o “oprostu” komunalija, već poravnanju iznosa pema Koncesionom ugovoru potpisanom između Vlade Crne Gore i kompanije Adriatic Marinas. Ugovor u članu 18 sadrži da Adriatic Marinas ima pravo da traži poravnanje iznosa uloženih u infrastrukturu, javne usluge i komunalije, stvarne površine objekata izgrađenih prije 1945. godine, rušenje objekata koje nemaju građevinsku dozvolu i sanaciju zemljišta.

Fotografija 3: SLUČAJ PORTO MONTENEGRA RAZOTKRIO PODMETANJA POJEDINIH MEDIJA, NVO I STRANIH SLUŽBI: Kad ne može lažima, ekonomski slomiti Crnu GoruSiniša Luković: Jedan od specijalaca mafijaško-reketaškog tabloida Vijesti zadužen za najgnusnije laži u koje je uhvaćen bezbroj puta. Ali zato ima obraza da tuži kad neko raskrinka njegove laži, i što je najgore, korumpirane kotorske sudije su uvijek na njegovoj strani

Istina, kao i u većini slučajeva, nije smetala Vijestima da napišu najviše tendencioznih tekstova o Porto Montenegru iz pera Siniše Lukovića, sa ciljem da sruše projekat Porto Montegero. Mnogi tvrde da Luković to nije radio džabe, kao uostalom ni bilo ko u Vijestima, već za tuđi interes, a posebno mu je, kako se spekuliše, bliska Rusija i njen uticaj na Crnu Goru.

Kada je na red došla tema o otpisu dugova u lokalnom parlamentu u Tivtu, Luković se poigravao sa tadašnjom predsjednicom Opštine Tivat Snežanom Matijević, plašeći je sigurnim skandalizovanjem u Vijestima, koje su, po navici, bile i tužioci, i sudije i dželati.

Uloga isljednika na mjestu GST-a

Pisanje Vijesti je, kao što je poznato, imalo velikog uticaja na tadašnjeg glavnog specijalnog državnog tužioca kontroverznog Milivoja Katnića, koji je spektakularno privodio sve koje bi Vijesti javno oprljale. Katnić je po njihovom “nalogu” privodio, sa lisicama i uz obaveznu medijsku “pratnju” u prvom redu Vijesti, koje su nekako uvijek prve saznavale kada će i koga bivši GST da privede. U takvom nezakonitom kolu bivšeg GST-a i Vijesti, našao se veliki broj ljudi tadašnje administracije, koji bi, nakon spektakulrnog medijskog privođenja sa lisicama pred kamerama, bivali pušteni, a da proces protiv njih nikada nije došao ni do nivoa podizanja optužnice.

Fotografija 4: SLUČAJ PORTO MONTENEGRA RAZOTKRIO PODMETANJA POJEDINIH MEDIJA, NVO I STRANIH SLUŽBI: Kad ne može lažima, ekonomski slomiti Crnu GoruKARMA JE KU*VA: Bivši “svemoćni” GST Milivoje Katnić volio je drugima da stavlja lisice na ruke kad god mu “dune”, a da za to nema nikakvih valjanih dokaza. Kad je on osjetio lisice na svojim rukama zbog teških krivičnih djela koja mu se stavljaju na teret, pao je u depresiju. Sada ga za apanaže brane korumpirani mediji i pripejd kvazintelektualci 

Kao politički potpuno neiskusna, Matijevićeva je, kao i svi ostali u Crnoj Gori, gledala ta privođenja, pa je i ona podlegla strahu od Vijesti i Katnića. Jasno je da je Matijevićeva bila prestrašena satanizacije od Vijesti, ali je isto tako, ako ne i više bila prestrašena od Katnića koji je hapsio sve funkcionere DPS-a koji nijesu radili onako kako se sviđalo njemu i njegovim nalogodavcima.

Upravo je i taj strah “neću ja da me Katnić hapsi” bio razlog zašto niko nije potpisivao ništa u administraciji, niti se iko usuđivao da radi išta kada su u pitanju razvojni projekti, u grču od medijskog targetiranja i posebno Katnića koji je privodio svakoga osim kriminalce.Ona je takođe podlegla propagandi “čašćavamo bogate, a kažnjavamo sirotinju”, što nema veze sa stvarnošću, a što pokazuju brojke o ulaganjima u Opštinu Tivat od 923 miliona eura koliko je do sada investirano u ovaj, inače ni po čemu zanimljiv, primorski grad.Tako se konstruišu nepostojeće afere koje nemaju utemeljenja ni u zakonima ni zdravoj logici, ali imaju lošu namjeru da se svim investitorima poruči šta ih čeka ako ne plate reket. O tome je Portal Aktuelno već pisao nebrojeno puta, a pisaćemo i u narednom periodu.

Od 2018. godine do danas, više nadležnih institucija je razmatralo ovaj slučaj i sve su pokazale isto – nema greške. Sve po zakonima i u skladu sa ugovorenim. Ali šteta je napravljena, a budućim investitorima je podignuta još jedna crvena zastavica – ne ulagati u Crnu Goru.

Diplomatija i strane službe 

Decenijama unazad pojedini mediji, posebno Vijesti i određene NVO, vođene ličnim interesima, bilo da je riječ o personalnim animozitetima ili finansijskim nezajažljivim apetitima koje su mogle da zadovolje pojedine strane službe, targetiraju projekte i pojedince bez bilo kakvih dokaza, što je očigledno i slučaj sa Porto Montenegrom. Štetočinstvo posljednje tri vlade koje se ogleda u rastjerivanju investitora, koje tretiraju kao neprijatelje, a ne partnere države, ima svoje utemeljenje u uređivačkoj politici privilegovanog medijskog koncerna i štetnom postupanju tadašnjih diplomatskih predstavnika zapada.

Fotografija 5: SLUČAJ PORTO MONTENEGRA RAZOTKRIO PODMETANJA POJEDINIH MEDIJA, NVO I STRANIH SLUŽBI: Kad ne može lažima, ekonomski slomiti Crnu GoruVojnik srpskog sveta Aleksandar Damjanović: Ministrovanje ovog nižerangiranog poslušnika Beograda ostaće upamćeno po tome što je otjerao jahte i bogate klijente iz crnogorskih marina, sve za merak Vučićevog režima

Kao rezultat, danas imamo ugašen Montenegro Airlines, Novi Duvanski, Kombinat auliminijuma, otjeran Aman, a vrhunac neznanja je potez tadašnjeg ministra finansija Aleksandra Damjanovića da ukine podsticajnu mjeru za ulazak mega jahti u crnogorske marine što je donijelo precizno mjerljivu štetu Crnoj Gori i ekvivalentnu korist Albaniji koja je, vidjevši tu populističku glupost Abazovićeve vlade takav popust odmah uvela u Albaniji. Susjedna Albanija je dobro iskoristila neznanje i populizam posljednje četiri godine, pa je osim privlačenja mega jahti uspjela da privuče i „low cost“ kompanije koje je Podgorica otjerala istom politikom “nećemo čašćavati bogate”. Sada je Tirana regionalni centar za polaske i transfere, dok su Podgorica i Tivat tu šansu prokockali.

Razobličene medijske ucjene

Slučaj sa Porto Montenegrom potpuno je razobličio medijske ucjene i podmetanja Vijesti i njima bliskih NVO koji su zatrpavali nadležne istražne organe lažnim informacijama i optužbama, dok o brojnim nepočinstvima posljednih četiri godine ćute. Primjer za to je slučaj Željezare Nikšić, njene kupovine od turskog Tosjalija, poslovanja u posljednje dvije godine, dugovanja, novu privatizaciju… O 25 miliona eura direktne štete, za koju je i AZK utvrdila da je nezakonita državna pomoć, više niko ne piše, a nastavljaju se nove nezakonitosti o čemu će Portal Aktuelno izvještavati.

Umjesto investicija dobili smo apostolsku vladu, pa tehničku, pa preglomaznu vladu u kojoj niko ne zna da nabroji ministre i njihove resore. Država tone sve više u nova zaduženja pošto preusmjeravanje nekadašnjeg kapitalnog budžeta namijenjenog ubrzanom razvoju istorijski nerazvijene države nije dovoljno da izmiri nezarađene plate za hiljade besposlenih partijskih uhljeba u administraciji i javnim preduzećima. Poseže se za inostranim kreditima koji dugoročno dovode u pitanje održivost javnih finansija, a posljedično i ekonomiju zemlje. Velikosrpski kleronacionalizam je na najboljem putu da ostvari svoje ciljeve. Ono što ne uspijeva psihotični Aleksandar Vučić, revnosno obavljaju tri neznavene vlade “oslobodilaca”.

Fotografija 6: SLUČAJ PORTO MONTENEGRA RAZOTKRIO PODMETANJA POJEDINIH MEDIJA, NVO I STRANIH SLUŽBI: Kad ne može lažima, ekonomski slomiti Crnu GoruMilojko Spajić – intelektualno limitiran, sklon korupciji, neznalica i kao takav idealan resurs američko-srpskih interesnih grupa i odličan potrčko srpskog psihotičnog autoktate Aleksandra Vučića

Odnosom prema investitorima poput ovog s početka priče u Tivtu, ali i u Baru i na Svetom Stefanu i ko zna gdje sve još, zaustavili su realni razvoj države i nahranili patološku Vučićevu opsjednutost idejom da ismijava razvoj Crne Gore da bi Srbija bila “najbolja na svetu”.

Time se doprinosi ostvarenju i njegove druge opsesije da zaustavi put Crne Gore ka EU. Ne zato što vjeruje da bi Srbija uskoro trebala da postane članica, naprotiv. On je srcem u BRIKS-u, ali zna da bi pospješio bijes kakve-takve proevropske Srbije ako se dogodi da bilo koja druga država sa Zapadnog Balkana uđe u EU prije Srbije “najbolje na svetu”. A posebno ako to uspije Crnoj Gori. Zato joj sistematski, preko neznavenih vlada podmeće druge preokupacije: tzv. temeljni ugovor, pa rezoluciju o Jasenovcu i sada u pripremi Zakon o dvojnom državljanstvu.

I najopasnije, preko osvjedočenog lažova Milojka Spajića projektuju skori slom javnih finansija i ekonomije Crne Gore da bi se dokazala krucijana teza velikosrpskog nacionalizma da je nezavisna Crna Gora neodrživa i nepotrebna i da bi je, kad padne na koljena iz bijede i propasti spasavao srpski svet, tj. velika Srbija.

L.P.Đ.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije