Connect with us

Ekonomija

ŠTA JE MILOJKO SPAJIĆ POKUŠAO SAKRITI OD JAVNOSTI: Korupcija, obmanjivanje, manipulacije…

Published

on

Ministar finansija Milojko Spajić koji je sa osmjehom objavio da je Crnu Goru tajno zadužio radio je za Investicionu banku Goldman Saks.

U Izvještaju o prihodima i imovini koji je predao je Agenciji za sprječavanje korupcije, Spajić je naveo da je vlasnik 10 akcija u Goldman Sachs, globalnoj bankarskoj grupaciji koja se bavi investicionim bankarstvom, trgovinom hartijama od vrijednosti i drugim finansijskim uslugama.

No, zaboravio je da navede da finansijski div Goldman Saks zbog korupcije, obmanjivanja i manipulacija plaća milijarde eura kazni u Hong Kongu, SAD, Velikoj Britaniji…

Goldman Saks je jedan od uzročnika finansijske krize koja je počela 2008. godine.

Spajiću, stoga, očito nijesu strana, niti previše sumnjiva tajna i skupa zaduživanja.

Ko je Goldman Sachs?

Investiciona banka Goldman Sachs pristala je platiti 5,1 milijardu dolara u sklopu dogovora s američkim vlastima zbog optužbi da je koristila lažan marketinški materijal kako bi prodala hipotekarne obveznice, koje su bile jedan od uzroka finansijske krize.

Dogovor je postignut s odsjekom američkog ministarstva pravosuđa za finansijske prevare, a banka je pristala platiti 5,1 milijardu dolara kazni i odšteta potrošačima, saopštio je Goldman Sachs, prenosi Al Jazeera.

Sporazumom je određeno da banka mora platiti kaznu od 2,4 milijarde dolara i dodatnih 1,8 milijardi dolara za olakšavanje situacije vlasnicima kuća i dužnicima u nevolji, zajedno sa 875 miliona dolara za druga potraživanja.

“Ta odluka smatra Goldman Sachs odgovornim za ozbiljne propuste pri lažnom uvjeravanju investitora da su vrijednosni papiri koje je prodavao podržani kvalitetnim hipotekama, iako je znao da su bili puni hipoteka koje će vjerovatno propasti”, naveo je u saopštenju saradnik državnog tužioca Stuart Delery.

Jedna od nekoliko kažnjenih

Ta, kao i niz drugih banaka, bila je pod istragom zbog načina reklamiranja riskantnih finansijskih proizvoda od 2005. do 2007. godine, prije globalne finansijske krize.

Goldman Sachs je jedna od nekoliko banaka koje su kažnjene s milijardama dolara zbog reklamiranja problematičnih kredita kao sigurnog ulaganja, a upravo je prodaja tih kredita imala značajnu ulogu u krizi 2008. godine.

Američke banke su u velikoj mjeri krive za to jer su izdavale hipoteke nekvalificiranim dužnicima, koje su zatim prepakirale u nove kredite kao sigurno ulaganje i prodavale rizike drugima.

 

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije