Connect with us

Ekonomija

ŠVAJCARCI POTVRDILI: Planiraju otvaranje rudnika cinka i novo jalovište u Mojkovcu

Published

on

Pisanje Dnevnih novina da se u Mojkovcu ponovo otvara rudnik olova i cinka i gradi jalovište potvrdila je juče zvanično švajcarska rudarska kompanija Tara Resources. U toj kompaniji kažu da će ispoštovati standarde Evropske unije, dok u UNESCO-u za DN kažu da pomno prate situaciju oko najavljene gradnje jalovišta tik uz Nacionalni park Biogradska gora.

U kompaniji Tara Resources za DN ističu da je definisanje potencijalne lokacije jalovišta predmet prostornog planiranja i ekoloških dozvola, ne želeći da preciziraju tačnu lokaciju.

“Sve potencijalne lokacije su unutar projektnog područja, a daleko od naseljenog, kao i područja nacionalnog parka i rijeka”, tvrde u kompaniji.

Prema njihovim najavama, očekivana investicija rekonstrukcije rudnika i izgradnje novih postrojenja iznosi oko 150 miliona eura, a biće otvoreno 450 radnih mjesta.

Planirani rudnik, kako su kazali, ima potencijal da bude jedan od vodećih ovog tipa na Balkanu i značajan novi rudnik cinka u Evropi. Uglavnom će proizvoditi koncentrate cinka, kao i koncentrate olova i bakra koji sadrže srebro.

“Cink je važan metal za životnu sredinu. Štiteći čelik od korozije produžava životni vijek infrastrukture i vozila, a takođe se pojavljuje i kao važna sirovina u globanoj energetskoj tranziciji”, dodaju u Tara Resources.

Kako kažu, početak projekta uključuje i sanaciju trenutnih uticaja na životnu sredinu proisteklih iz bivših rudarskih operacija.

“Svi radovi koji se izvode dizajnirani su u skladu sa najvišim evropskim standardima i najboljom industrijskom praksom. Pojekat neće imati uticaja na rijeku Taru ili Nacionalni park Biogradska gora, niti na turističke aktivnosti planirane oko Mojkovca, uključujući i Ski-centar Žarski. Po završetku projekta, lokacija će doživjeti sveobuhvatnu restauraciju i pejzažnu sanaciju sadnjom zelenila i stabala, te će na taj način biti kompletno uklopljena u okolni prirodni ambijent”, saopšteno je iz kompanije.

Generalna sekretarka Crnogorske nacionalne komisije za UNESCO Milica Nikolić potvrdila je Dnevnim novinama da su upoznati sa pomenutom inicijativom i to posredstvom predstavnika lokalne zajednice iz Mojkovca.

“Oni su me kontaktirali sa zabrinutošću o mogućem značajnom uticaju ovog projekta na životnu sredinu, te na zdravlje stanovništva tog kraja. Na osnovu te informacije kontaktirala sam sve nadležne institucije i dobila informaciju od Agencije za životnu sredinu da kod ove institucije nije pokrenut nijedan postupak koji se odnosi na rudnik Brskovo”, istakla je Nikolić.

Ona dodaje da je nju državni sekretar Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma Aleksandar Ašanin obavijestio kako je investitor iskazao interesovanje za administrativni slijed koraka koje je potrebno preduzeti prilikom iniciranja ovakvih projekata, te da je ovo ministarstvo shodno zahtjevu i odgovorilo i uputilo investitora na zakonski propisanu proceduru.

“Budući da je projekat na nivou ideje, koja je još uvijek daleko od projektne dokumentacije, u ovom trenutku se nije moguće izjasniti i nije moguće govoriti o uticajima na životnu sredinu, dok se ne sprovedu procedure koje će nam omogućiti da sagledamo obuhvat projekta i njegov uticaj. Svako ima pravo da predloži ideju, no rezultati sprovedenih procedura određuju da li takva ideja može imati uporište”, ocjenjuje Nikolić.

Uvjerena je da će se nadležne institucije sa posebnom pažnjom odnositi o svakom ovakvom projektu, pogotovo što je riječ o prostoru koji se nalazi u blizini zone zaštite NP Biogradska gora, koja je u proceduri upisa na UNESCO listu kroz multinacionalnu nominaciju bukovih šuma, da je kanjon Tare dio Nacionalnog parka Durmitor koji već ima UNESCO zaštitu, te da je riječ i o prostoru rezervata biosfere Kanjon rijeke Tare kao jedinog MAB rezervata biosfere u Crnoj Gori.

“Nacionalna komisija će nastaviti da prati ovo pitanje i da komunicira sa nadležnim institucijama i lokalnom zajednicom”, zaključila je Nikolić.

Dnevne novine su kontaktirale Vladu i resorno ministarstvo, međutim, do zaključenja ovog broja nijesu mogli da dobiju odgovore na upite oko rudnika Brskovo i gradnje jalovišta.

Podsjećamo, informacije oko rudnika Brskovo trebalo je da se nađu na posljednjoj sjednici Vlade.

Turistički radnik i aktivista zaštite prirodnih bogatstava sjevera Crne Gore Goran Stanišić sumnja da je posrijedi korupcija jer se niko ne oglašava.

“Već se otkupljuju zemljišta ljudi, tako da se sve želi sprovesti u djelo. Međutim, svi ćute, pa mi sve ukazuje na to da je neko uzeo mito. Mojkovčani neće novo groblje u gradu, a svi znamo kakvo je bilo prethodno jalovište i koliko smo ispaštali zbog njega”, rekao je Stanišić.

 

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije