Connect with us

Ekonomija

TRZAVICE U VLADI: Sukob Bojanića i Mitrovića oko kontrole nad energetskom efikasnošću i milionskim investicijama

Published

on

Ministar kapitalnih investicija Mladen Bojanić i ministar ekologije, prostornog planiranja i urbanizma Ratko Mitrović, u sukobu su oko toga ko će kontrolisati sektor energetske efikasnosti  i pripadajuće milionske investicije, potvrdilo je portalu Luča više izvora iz Vlade.

“Formalno gledano, sektor energetske efikasnosti nalazio se u sastavu bivšeg Ministarstva ekonomije i taj Direktorat za energetsku efikasnost sada pripada Ministarstvu kapitalnih investicija. Ministar Mitrović smatra da taj sektor treba da bude u sastavu Ministarstvu ekologije, a ministar  Bojanić se ne slaže sa tim”, kazao nam je izvor.

Na pitanje da li ima većeg sukoba  na relaciji Bojanić – Mitrović, naš izvor tvrdi da su u pitanju različita mišljenja i da oni normalno komuniciraju.

No naš drugi izvor tvrdi da je u pitanju ozbiljniji sukob jer se u tom poslu, konkretno energetskom efikasnošću na zgradama,  vrti veliki novac.

“Veliki je spor u pitanju oko kontrole tog sektora”, tvrdi drugi izvor.

MILIONI ZA ENERGETSKU EFIKASNOST

U sektor energetske efikasnosti se u svijetu godišnje ulažu milijarde eura, a posljednjih godina se veiki novac ulaže u Crnu Goru po tom pitanju. Naročito je interesantan sektor energetske efikasnosti na zgradama, oko čega postoji spor Mitrovića i Bojanića.

Podsjetimo, bivša vlast je prije godinu i tri mjeseca potpisala sa njemačkom Kfw bankom ugovor o kreditu vrijednom čak 49,8 miliona eura. U pitanju je kredit koji će se koristiti za poboljšanje energetske efikasnosti na zgradama.

Kredit je odobren po veoma povoljnim uslovima: 15 godina ročnosti, od čega 5 godina grejs perioda uz fiksnu kamatnu stopu od 1,06%.

Istvremeno, Kfw je obezbijedio donaciju od skoro 5 miliona eura kroz instrument WBIF (Western Balkan Investment Framework) tj. Evropske unije.

Direktorat je tokom prošle godine sprovodio projekat “Energetski efikasan dom” gdje se takođe vrtio veliki novac, a sami tender za monitoring energetske efikasnosti bio je vrijedan oko tri miliona eura.

Kao najpovoljnija ponuda za implementaciju sistema za energetski monitoring, odabrana je ponuda firme Alarm Automatika d.o.o. iz Hrvatske.

Pored toga, lani je Direktorat za energetsku efikasnost sprovodio projekat energetske efikasnosti sa Glavnim gradom vrijedan 3,6 miliona eura.

 

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije