Connect with us

Ekonomija

USS SAOPŠTILA: Koga ne vrate na posao ima pravo da tuži poslodavca

Published

on

Svi zaposleni, kojima je zbog izmjena Zakona o radu prestao radni odnos od 12. do 16. juna, imaju pravo da nastave da rade, a ukoliko im se to onemogući mogu podnijeti tužbu, poručili su iz Unije slobodnih sidnikata (USSCG).

Iz Fonda penzijskog i invalidskog osiguranja (PIO) za Dan su kazali da se na osnovu službene evidencije koju vode ne može utvrditi koliko građana je zbog izmjena zakona neplanirano otišlo u penziju.

“Nije moguće izvršiti analizu zaprimljenih zahtjeva i donesenih rješenja u smislu utvrđivanja broja donijetih rješenja za koje su zahtjevi predati iz razloga prestanka radnog odnosa po sili zakona”, naveli su iz Fonda.

Skupština je početkom juna usvojila izmjene Zakona o radu kojima se granica za odlazakak u penziju sa 67 spušta na 66, što je važilo od 12. juna, odnosno od osmog dana objave u Službenom listu, do 16. juna kada su usvojene hitne dopune ovog zakona koje predviđaju retroaktivnu primjenu akta, da se u penziju ide sa 66 godina od 1. januara naredne godine.

Ni u USSCG nemaju podatak koliko je građana sa 66 godina zbog zakona moralo za pet dana juna poći u penziju, ali za njih imaju savjet da se obrate svojim poslodavcima od kojih se očekuje da ih vrate nazad.

“Zaposleni kojima je, po prethodno izmijenjenoj normi, prestao radni odnos po sili zakona treba da se jave svom poslodavcu shodno novousvojenoj izmjeni Zakona o radu kako bi im omogućio povratak na njihova radna mjesta”, rekli su iz Unije.

USSCG očekuje da će svi poslodavci koji su bili primorani da po sili zakona zaposlenima uruče rješenja o prestanku radnog odnosa, u periodu od 12. do 16. juna, poništiti takva rješenja i omogućiti zaposlenima da nastave da rade.

“U suprotnom, zaposleni će moći da u zakonskoj proceduri, pred nadležnim institucijama, pokrenu postupak za poništenje takvih rješenja, budući da je najnovija izmjena Zakona o radu predvidjela retroaktivnost primjene spornog člana počev od 12. juna, zarad očuvanja javnog interesa”, objasnili su iz USSCG.

Aktuelnim izmjenama Zakona o radu snižena je starosna granica za prestanak radnog odnosa po sili zakona sa 67 na 66 godina.

Brzom reakcijom sindikata, kako su kazali u Uniji, ali i dijela zainteresovane javnosti, poslanici u Skupštini su pristupili ponovnoj izmjeni te norme, kako bi definisali da će se ona primjenjivati tek od 1. januara naredne godine i predvidjeli retroaktivnu primjenu tog člana od 12. juna ove godine kako bi spriječili nastupanje štetnih posljedica po zaposlene koji su od 12. juna po sili zakona bili primorani da napuste tržište rada ukoliko su navršili 66 godina života i najmanje 15 godina staža osiguranja.

“Želimo da vjerujemo da značajan broj poslodavaca nije ishitreno reagovao, te da su sačekali razrješenje sporne situacije pred parlamentom. USSCG ostaje dosledna svom zahtjevu da nije bilo potrebe za odlaganjem primjene ove norme, već da je bilo potrebno vratiti ranije rješenje po kojem je svakom zaposlenom u Crnoj Gori data mogućnost i pravo izbora da, ukoliko to žele, ostanu na tržištu rada do navršene 67 godine života”, dodali su iz Unije.

Iz Unije su poručili da je potrebno razumjeti da Zakon o radu ne definiše uslove za odlazak u penziju, već prestanak radnog odnosa po sili zakona.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije