Connect with us

Ekonomija

ŽELITE SOPSTVENI BREND? Može!

Published

on

Foto: aestheticoutfits.com

I danas su mi u živom sjećanju nevješti crteži u školskim sveskama brojnih drugarica koje su se klele da će napraviti karijere u modnoj industriji i od svog imena izgraditi svjetski poznat brend.

Naravno da od toga nije bilo ništa.

Ne zato što to nije bilo moguće, već što je ostvarenje takvog sna podrazumijevao previše elemenata koje su samo izuzetni ljudi u stanju da objedine: jasan cilj, nepokolebljiva vjera u uspjeh, “laserska” fokusiranost, godine učenja, rada, smisao za samopromociju…

Danas nije tako.

Kao što, otvaranjem YouTube kanala, svako može da ima svoju “televizijsku” emisiju, tako je jednostavno i jeftino pokrenuti sopstvenu modnu liniju.

Za tako nešto postoje tri modela:

  1. Print-on-demand (POD)
  2. Original Equipment Manufacturer (OEM)
  3. Original Design Manufacturer (ODM)

OEM i ODM vam pružaju mnogo više slobode, ali zahtijevaju i veći kapital. Tumačenja ovih pojmova se često razlikuju, ali se u suštini svodi da vam jedan pruža mogućnost da kod proizvođača odaberete njegove, postojeće modele (odjeće svih vrsta, ili drugih proizvoda – satova, frižidera, tableta…), a on na proizvode stavi vašu etiketu koju ste mu prethodno dostavili.

Drugi je još fleksibiliniji, ali i skuplji – proizvođaču dostavite nacrte sa kompletnim specifikacijama i vašom etiketom… Proizvođač u, recimo, Shaoxingu, u istočnoj kineskoj provinciji Zhejiang će proizvesti liniju vjenčanica, baš kakvu ste naručili, od materijala i komponenata koji ste naručili i dizajniran baš kako ste zamislili i nacrtali.

Međutim, za ova dva biznis modela je, ipak, potreban izvjestan kapital, pa ćemo se time naknadno baviti.

Danas se fokusiramo na POD, što je skraćenica za Print-on-demand ili u prevodu – štampanje na zahtjev.

POD vam omogućava da nudite različite artikle: majice, dukserice, šolje, prostirke, čak i tepihe, kao i razne druge predmete za domaćinstvo, a da ne morate da ih (baš vi) proizvedete i isporučujete.

U najkraćem – otvorite online prodavnicu u kojoj izložite predmete koje prodajete sa printovima koje ste vi dizajnirali. Potencijalni kupac odluči da kupi jedan proizvod i plati vam kreditnom karticom.

Sada, kada ste već primili novac, vaš print-provider* (Print Provider) skida dio novca sa vašeg računa koji pripada njemu, štampa vaš dizajn na proizvod (duks, majica, šolja, jastučnica…), pakuje ga i isporučuje kupcu.

Vama je u ovom procesu ostala razlika u novcu koji je uplatio kupac, od čega je print-provider naplatio svoj dio.

Dakle, primili ste novac, prije nego što ste platili proizvod i upravo to je karakteristika ovog modela koji vam omogućava da ga pokrenete sa veoma skromnim budžetom.

Ideja da pokrenete biznis u okviru kog imate mogućnost da kreirate sopstveni modni brend za, recimo, hip-hop, bajkersku ili neku treću tržišnu nišu, a da ne morate već u početku da imate gomilu novca, za mnoge može zvučati veoma primamljivo.

Po drevnom principu – što više novca, više je i slobode (i obrnuto), POD „boluje“ od izvjesnih ograničenja, ali ima i značajne prednosti.

Za početak, ne morate brinuti o zapošljavanju (i plaćanju) radne snage, nabavci mašina, alata i opreme, kupovini repro-materijala, obezbjeđivanju skladišta, proizvodnji, pakovanju, isporuci…, jer sve to neko drugi radi za vas.

Koliko god, ovo gore navedeno, činilo da sve zvuči malo ša-la-la, POD je veoma ozbiljan online biznis u kom za vas preostaje sasvim dovoljno posla.

Kreiranje online prodavnice, koju treba opremiti slikama proizvoda koje nudite, a koji ste prethodno dizajnirali. Naravno, već ste shvatili, ne dizajnirate cjelokupan proizvod, već samo „sliku“ koja će se na njega odštampati.

Već je dizajn dovoljno težak posao, jer mora da ispunjava najmanje dva uslova.

  1. Potrebno je da bude atraktivan
  2. Da bi se proizvod uspješno prodavao, mora biti originalan, autentičan. Mora se izdvojiti u veoma jakoj konkurenciji.

Pored velikog izazova sa dizajnom, preostaje vam marketinška obrada tržišta koja se, uglavnom, realizuje oglašavanjem na društvenim mrežama.

Digitalni marketing je kompleksan posao i zahtjeva posjedovanje više vještina, naročito, ako podrazumijeva stavljanje u pogon tzv. Sales Funnel (posebno strukturiran prodajni proces kroz koji se kupac postepeno vodi od najjeftinijeg do najskupljeg proizvoda, čime se maksimizuje profit).

Ali, ni za apsolutne početnike ne postoji razlog za strah i još manje za odustajanje, jer se paralelnim radom i učenjem sve može savladati.

POD se može pokrenuti za par stotina eura i u svojoj suštini je veoma jednostavan, ali to nikako ne znači da se radi o prostom postavljanju online prodavnice, nakon čega neminovno slijedi uspjeh, a još je dalje od istine da se radi o lakoj „šemi“ za bogaćenje preko noći.

Dakle, radi se o pravom biznisu sa svim elementima koji idu uz taj pojam.

Ako vas je ideja o pokretanju POD biznisa, biće vam korisno da se upoznate sa nekoliko smjernica koje će vam pomoći da izbjegnete uobičajene početničke greške.

  1. Nikada ne stavljajte više od 5 kolor-varijanti jednog proizvoda

Davanje mogućnosti izbora potencijalnom kupcu je jedan od moćnih metoda stimulisanja kupovine više proizvoda, a to direktno utiče na povećanje vašeg profita.

Međutim, nije prekoračenje granice „razumne“ širine izbora nije dobra ideja.

Prevelik izbor dovodi potencijalnog kupca u stanje „analiza-paraliza“.

Već je jasno o čemu se radi. Kupac razgleda, analizira, počinje predomišljanje što dovodi do neke vrste anksioznog osjećaja koje želi da se oslobodi što prije.

Najlakši bijeg iz tog stanja je odustajanje od kupovine.

  1. Sa print-provajderom, obavezno, provjerite sve opcije prije početka prodaje na međunarodnom tržištu.

Ova stavka je razlog što u gornjem tekstu, pri prvom pominjanju print-provajdera stoji zvjezdica.

Naime, najveći print-provideri zapravo nijesu subjekat koji realizuje vašu porudžbinu. Njihove linkove namjerno ne pominjem, a možete ih lako naći običnim pretraživanjem.

Ako vam je ipak potrebna pomoć oko pokretanja ovog ili nekog drugog vida online poslovanja, na raspolaganju vam je email: [email protected].

Umjesto toga, oni obezbjeđuju da će porudžbina biti realizovana jer imaju poslovne aranžmane sa brojnim kompanijama u različitim državama koje se zaista bave fulfilment-om (ispunjavanjem porudžbine).

U suprotnom, mogli bi ste dospjeti kod snabdjevača u SAD, a imate kupce iz Norveške.

Prethodnim informisanjem, izbjegava se i mogućnost da vam zapadne snabdjevač sa predugim rokom, a vaš interes je što brža realizacija.

  1. Budite sigurni da na kartici uvijek imate dovoljno novca.

Princip po kom funkcioniše POD, za početnike nekada može biti pomalo konfuzan jer im nije odmah jasno ko poručuje proizvod, ko kad kome plaća, kako se prima novac od porudžbine…

U suštini je jednostavno.

  • Kada kupac plati, vi primate novac preko payment-gateway-a (servis koji omogućava online plaćanje i za to uzima malu proviziju)
  • Print-provajder, na dnevnoj bazi, skenira vašu prodavnicu koju ste prethodno kod njega registrovali
  • Kada print-provajder na vašoj prodavnici zatekne porudžbinu, proces realizacije počinje automatski.
  • Istovremeno, print-provajder naplaćuje svoju uslugu sa kartice koju ste prethodno registrovali prilikom otvaranja naloga na nekom od ovih servisa.

Međutim, novac vašeg kupca nije legao kod vas istog trenutka kada je i registrovana porudžbina na vašoj prodavnici. Za to je obično potrebno dva dana, a kod PayPal-a (koji, ne svojom krivicom, građanima Crne Gore još uvijek ne omogućava prijem novca) to se može odužiti do 21 dan.

Da bi print-provider ne bi obustavio realizaciju porudžbine, potrebno je da na kartici uvijek imate nešto novca.

  1. Nikako ne pokušavajte da u svoj dizajn uključite sadržaje koji su zaštićeni autorskim pravima, a to mogu biti čak i pojedini citati.

Da ne bi ste zapali u teškoće sa print-provajderima, veoma striktnim payment gateway-ima i otvorili vrata mogućoj tužbi i novčanu kaznu za koju ćete morati da prodate mnogo dukseva i šolja, nikako u svoj dizajn ne uključujte bilo što što je djelo nekog drugog.

Veoma se lako pada u iskušenje da se koriste tuđi dizajni kojih po internetu ima bezbroj, ali ne podležite.

Koristite isključivo svoj, originalan, autentičan dizajn, bilo da se radi o slikama ili tekstu.

Uostalom, to i jeste jedna od draži ovog posla.

  1. Ne ograničavajte ponudu na jedan proizvod.

Prodaja POD majica je nevjerovatno profitabilna, ali ako se ograničite na njih propuštate veliki dio kolača.

Helanke se prodaju podjednako dobro kao i majice, a mogu se plasirati po većoj cijeni, odnosno, uz veću zaradu.

Pored toga, uključivanjem drugih proizvoda, stvarate mogućnost za tzv. Upsell – dodatna prodaja koju kupac prvobitno nije ni imao na umu.

Ili da formirate ponudu – majica košta x dolara, ali ako kupite i helanke dobijate 10 posto popusta…

I za kraj – prije nego što se definitivno odlučite za „gađanje“ određene tržišne niše, provjerite da sadržaji u vezi sa njom nijesu banovani.

(Na sajtu biznisexpert.com USKORO – 100+ NAJPOPULARNIJIH PROIZVODA ZA POD)                                                                                   

 

 

 

 

 

 

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije