Connect with us

Magazin

POLA VIJEKA OD ODLASKA KOKO ŠANEL: Kreatorka koja je zauvijek promijenila modu

Published

on

Legendarna kreatorka preminula je prije pola vijeka

Mnogi je nazivaju najvećim modnim dizajnerom 20. vijeka, drugi misle da su njene zasluge precijenjene. U svakom slučaju, Koko Šanel je ličnost koja je obilježila 20. vijek. Svojim kreacijama, ali i životnim stilom promijenila je mnogo toga, a današnja moda bi bez nje izgledala potpuno drugačije.

Koko će ostati upamćena po mnogim modnim izumima, a ove godine obilježeva se pola vijeka od kako je preminula.

Ženske pantalone

Popularizovanjem ženskih pantalona, Koko je napravila pravu malu revoluciju. Vjerovala je da žene zaslužuju istu slobodu kao muškarci, a da ih korseti i suknje fizički sputavaju.

Pantalone i mornarska majica

Mornarske pruge

Majice sa bijelo-plavim prugama koje su do tad mogle da se vide isključivo na ribarima, Koko je iskoristila za lansiranje svog novog proizvoda. Osmislila je majicu za dame za tim upečatljivim printom, a pruge su kasnije počele da se pojavljuju i na pantalona, šeširima i drugom aksesoaru.

Mala crna haljina

Slavna kreatorka željela je da stvori haljinu koja će moći da se nosi na mnogo načina, a da bude pristupačna kako bi mogle da je kupe žene iz svih društvenih slojeva. Mala crna haljina predstavljena je 1926. godine, a popularnost nije izgubila do danas.

Odri Hepbern u maloj crnoj haljini

Ženski kostim

Inspiraciju za legendarni komplet Koko Šanel je ponovo pronašla u muškoj modi. Elegantni sako s dugmićima uparila je sa suknjom, stvorivši  kostim koji su rado nosile mnoge od njenih savremenica.

Džeki Kenedi obožavala je Šanel kostime

Sporni dio biografije tokom Drugog svjetskog rata

Pa ipak, postoje i oni koji smatraju da njena priča nije tako idilična. Pojedinci u Francuskoj optužili su je za saradnju sa nacistima tokom okupacije njihove zemlje za vrijeme Drugog svetskog rata.

Koko je rat provela u hotelu Ric sa svojim ljubavnikom, aristokratskim njemačkim obavještajcem, a nakon oslobođenja su otišli u neutralnu Švajcarsku. U Pariz se vratila 1954.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije