Connect with us

Magazin

DODIK KAO INSPIRACIJA: Ukrajinska ukradena ikona za braću Ruse

Published

on

(FOTO: Twitter)

Korisnici društvenih mreža posljednjih nekoliko dana inspirisani su poklonom koji je predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik darovao šefu ruske diplomatije Sergeju Lavrovu. U pitanju je Zlatna ikona, za koju se ispostavilo da je ukradena iz Ukrajine, iz Luganjska, da je stara oko 300 godina, a nekim “čudom” završila je u Dodikovim rukama.

Ubrzo je pokrenuta i istraga o misterioznim putevima kojima je ikona došla u ruke Milorada Dodika, čime je izazvan pravi diplomatski skandal.

“Dodik se spremio za posjetu Beogradu” (FOTO Twitter)

Naime, poslije protestne note koju je Ministarstvu spoljnih poslova BiH uputila ambasada Ukrajine u Bosni i Hercegovini, i molbe za pružanje detaljne informacije o porijeklu ovog predmeta ukrajinske kulturne baštine, zvanična Moskva saopštila je da će vratiti Bosni i Hercegovini vijekovima staru ukrajinsku ikonu, kako bi se njeno porijeklo utvrdilo uz pomoć Interpola.

Dodik je uručio pozlaćenu ikonu tokom sastanka u sjedištu Vlade RS-a u Istočnom Sarajevu prošle nedjelje.

Na poleđini ikone utisnut je i pečat kao dokaz da se radi o originalnom primjerku.

Međutim, kako je skandal privukao veliku pažnju, Dodik je naprasno završio u bolnici zbog, kako ljekari tvrde, mučnine i problema sa želucem.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije