Connect with us

Magazin

POP MART: Pomama za “misterioznim” igračkama, vlasnik postao preko noći multimilijarder

Published

on

(FOTO: facebook)

Kineska fabrika igračaka Pop Mart doživjela je u petak nevjerojatan rast cijene dionica, a njen vlasnik Wang Ning postao je multimilijarder čije se bogatsvo sada procjenjuje na oko tri milijarde dolara, dok se vrijednost firme procjenjuje na gotovo sedam milijardi dolara. 

Pop Mart postala je poznata po “misterioznim igračkama”. Za po osam dolara prodaju kutije u kojima su igračke, no kupci saznaju što je u njoj tek kad je plate i otvore. Wang je vlasnik 50 posto. 

Kompanija je na berzi zaradila 674 miliona što će iskoristiti kako bi otvorili još prodavnica, te se proširili i na inostranstvo. Stručnjaci kažu kako je riječ o zanimljivom fenomenu. 

– Kinezi su pod stresom, rade čitav dan za malu platu i žive u preskupim stanovima, pa traže jeftin način da se malo zabave – kaže Shaun Rein iz Kineske grupe za istraživanje tržišta (CMRG).

BBC javlja kako Pop Mart svoje proizvode, osim Kine, zasad prodaje u 21 zemlji, a kupci su uglavnom žene u od 18 do 35 godina. Rain kaže kako trendovi pokazuju da djevojke vole Pop Martove slatke figurice te ih koriste za ukrašavanje svojih radnih stolova ili stanova, a privlačna im je i ideja iznenađenja koje donosi otvaranje kutijica s nepoznatim sadržajem.

Istraživanja pokazuju da kineski milenijalci troše više novca na “misteriozne igračke” nego na bilo koji hobi, dizajnersku odjeću ili kompjuterske igrice. Pop Mart je lider na tom tržištu, a zarada im se prošle godine utrostručila, potpisali su ugovore za licence figurica Walt Disneya i Universal Studios, te prodaju i igračke drugih dobavljača. Vjeruje se da je novi trend, mješavina aktuelnih trendova popularne kulture, samo prošle godine bio vrijedan gotovo 21 milijardu jena.

A sve je, zaključuje BBC, počelo davno u Japanu s popularnim automatima za misteriozne igračke, Gashaponima.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije