Connect with us

Magazin

PORTET NEOBIČNOG MILIJARDERA: Zarađuje od 11-te, ima mobilni na preklop i doručkuje u Mekdonaldu

Published

on

"Morate imati novac da biste zaradili novac", kaže milijarder / Foto: Pinterest

Amerikanac Voren Bafet, koji slovi za jednog od najuspješnijih investitora u svijetu, dio je ekskluzivnog kluba milijardera gdje se, između ostalih, nalaze Bil Gejts, Džef Bezos, Ilon Mask, Bernar Arno.

Bafet, koji ima 90 godina, decenijama je bio u vrhu svjetske rang-liste po bogatstvu. Ali njegovo lično bogatstvo je tek neki dan premašilo 100 milijardi dolara, čime je ispunio glavni uslov za članstvo u „klubu“, objavio je Forbs.

Ukazuje se da je jedan od razloga i taj što je milijarde svog bogatstva poklanjao u dobrotvorne svrhe. Prema podacima, za to je samo od 2006. izdvojio više od 37 milijardi dolara, odnosno više od 46 milijardi od 2000.

Cijena akcije Bafetove kompanije „Berkshire Hathaway“, nekadašnje tekstilne kompanije koju je preuzeo davne 1965, ove godine je porasla za 15 odsto, prelazeći 400.000 američkih dolara. Zajedno sa Bilom Gejtsom pokrenuo je 2010. kampanju „Giving Pledge“, u kojoj milijarderi barem pola svog bogatstva prosljeđuju onima kojima je najviše potrebno.

Bafet radi  od 11-te godine

Svoj imetak je počeo da gradi investirajući u berzu sa samo jedanaest godina, da bi sa 15 zarađivao 175 dolara mjesečno dostavljajući Vašington post. U srednjoj školi je, sa ušteđevinom od 1.200 dolara, investirao u posao kada je kupio 40 hektara zemlje. U trenutku kada je završio fakultet imao je 103.000 dolara ušteđevine.

Ipak, nikada nije imao želju da posjeduje više kuća, skupe stvari i više automobila. Kako je jednom rekao, njegov život ne bi mogao biti bolji i srećniji. „Zapravo, moj život bi samo bio lošiji da imam šest ili osam kuća. Imam sve što mi je potrebno, i više od toga mi ne treba.“

Doručkuje za tri dolara, šiša za 18

Bafet živi u veoma skromnom domu u Omahi, u Nebraski, koji je kupio po cijeni od 31.500 dolara 1958. Četrnaest godina kasnije kupio je vikendicu u Laguna Biču za 150.000 dolara. Bafet takođe vozi i skroman automobil – „Cadillac XTS“, čija je prvobitna cijena bila 44.600 dolara, dok je prethodno vozio „Cadillac DTS“. Ipak, ima privatni avion.

Upućeni kažu da i dalje koristi stari model mobilnog telefona na preklop. Nosi odijela kineske proizvodnje sa potpisom „Madame Li“. Ima svog frizera koji mu sređuje kosu za 18 dolara, a tradicionalno doručkuje u Mekdonaldsu, gdje maksimalno potroši tri dolara. Voli da pije koka-kolu, a od hobija praktikuje bridž nekoliko sati nedjeljno i uživa u partiji golfa. Dosta čita, a jedan od njegovih savjeta za investiranje glasi – „morate imati novac da biste zaradili novac“.

Otac je troje djece i planira da im ostavi po dvije milijarde dolara, dok će, kaže, ostatak velikog bogatstva biti doniran u humanitarne svrhe

 

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije