Connect with us

Zanimljivosti

DVA PUTA PREBOLOVAO KORONU: Mladi Britanac se probudio iz kome, tek sada saznaje za pandemiju

Published

on

Ovog 19-godišnjeg Britanca je 1. marta prošle godine udario automobil. To se desilo tri sedmice prije lockdowna u Velikoj Britaniji.

U komi je bio mjesecima zbog teške povrede mozga, a onda je počeo polako da se oporavlja.

“Nije bio ničega svjestan dok je bio u 10-mjesečnoj komi. Sada je svjesniji, ali jednostavno ne zna ono što mi znamo. Ne znam o čemu bih vam prije govorila. Da mi je neko prije godinu rekao da će se ovo desiti, ne bih mu vjerovala. Uopšte ne znam kako će Džozef shvatiti ono kroz šta smo prošli”, izjavila je njegova tetka Seli Flavil Smit.

Prema njenim riječima, porodica je u videorazgovoru pokušala da mu objasni šta se dešava, jer im je onemogućen direktni kontakt zbog pandemije. Međutim, nisu uopšte pokušavali  da mu ukažu na razmjere pandemije.

“Kada se probudio nije znao zašto se nalazi tu gdje jeste. Razgovarali smo telefonski i samo smo pokušavali reći da želimo biti s njim i držati ga za ruku. Ali to jednostavno nismo mogli uraditi zbog koronavirusa”, prisjetila se Seli i dodala je da će mu objasniti šta se dešava kada im bude omogućen fizički kontakt.

U međuvremenu je Džozef počeo da pomjera ekstremitete i treptanjem i smijehom reaguje na ono što mu govori porodica. Ali pred njim je dug oporavak.

Tokom boravka u bolnici dva puta je zaražen koronavirusom i oba puta se oporavio. Majka ga je mogla posjetiti na 19. rođendan, ali uz fizičku distancu. Prije nesreće je ovaj tinejdžer bio sportista i trebalo je da dobije zlatnu nagradu vojvode od Edinburga.

Javnom kampanjom je prikupljeno 30.000 funti za njegovo liječenje, piše list Guardian.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije