Connect with us

Zanimljivosti

OTKRIVENI FOSILI U ARGENTINI: Patagonski dinosaurus je možda najveći do sada

Published

on

Foto: JOSE LUIS CARBALLIDO CTyS-UNLaM/AFP

Naučnici su otkrili masivne fosile stare 98 miliona godina na jugozapadu Argentine, za koje kažu da su možda pripadali najvećem ikad otkrivenom dinosauru.

Komadi fosilizovane kosti u ljudskoj veličini koji pripadaju džinovskom sauropodu čini se da su 10-20 odsto veći od onih koji se pripisuju Patagotitan Maiorum-u, najvećem dinosauru ikad identifikovanom, navodi se u saopštenju naučne agencije CTIS Nacionalnog univerziteta La Matanza.

Sauropodi su bili ogromni dinosaurusi, dugog vrata, dugorepi, biljojedi – najveća kopnena stvorenja koja su ikada živjela.

Među njima, Patagotitan Maiorum, takođe iz Argentine, bio je težak oko 70 tona i dugačak 40 metara.

Alehandro Otero iz argentinskog Museo de La Plata radi na spajanju lika novog dinosaurusa sa dva tuceta pršljenova i do sada otkrivenih djelova karlične kosti.

Objavio je rad o neidentifikovanom dinosaurusu za naučni časopis Cretaceous Research, navodi se u saopštenju univerziteta.

Potraga za još djelova tijela, zakopanog duboko u stijeni, nastavlja se. Za naučnike, sveti gral biće velike kosti butine ili nadlaktične kosti, koje pomažu u procjeni tjelesne mase ovog davno izumrlog bića.

Masivni fosili otkriveni su 2012. godine u dolini rijeke Neukuen, ali radovi na iskopavanjima započeli su tek 2015. godine, prema paleontologu Hose Luis Karbalido iz Museo Egidio Feruglio.

„Imamo više od polovine repa, puno kostiju kukova“, rekao je Karbalido, koji je takođe radio na klasifikaciji Patagotitan-a pre nekoliko godina. „Očigledno je da je još uvijek unutar stijene, tako da je pred nama još nekoliko godina kopanja.

Masivni kostur pronađen je u sloju kamena datiranom prije nekih 98 miliona godina tokom perioda Gornje krede, dodao je geolog Alberto Garido, direktor Muzeja prirodnih nauka Zapale.

„Sumnjamo da je primjerak možda potpun ili gotovo kompletan“, rekao je. “Sve zavisi od toga šta će se dogoditi sa iskopavanjima. Ali bez obzira na to da li je veće (od Patagotitana) ili ne, otkriće netaknutog dinosaurusa takvih dimenzija je novost.”

 

(france24.com)

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije