Povežite se sa nama

Medijsko reketiranje

DOSIJE ISLJEDNIK (18): Niko nije smio da ”izađe na crtu” Milivoju, medijima teško da naprave otklon

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Privatno lice Milivoje Katnić, koji je skoro sedam godina obavljao funkciju glavnog specijalnog tužioca nedavno je razriješen sa te pozicije, a iza njega je ostala zaostavština nepočinstava za čiju će sanaciju biti potrebno mnogo vremena.

Portal Aktuelno će otvoriti neke predmete iz čuvenih Katnićevih fioka povezanih sa velikim pranjem novca kada za to dođe vrijeme.  Javnost Crne Gore će tada vidjeti šta je sve skrivao i koga je štitio samoproklamovani Lovćenski tajnovidac.

Ali prije nego što pređemo na otvaranje tih tema od velikog značaja za crnogorsko društvo, ispunićemo obećanje koje smo dali našim čitaocima i u feljtonu od 40 nastavaka prikazaćemo način na koji je funkcionisao bivši glavni specijalni tužilac Katnić.

Portal Aktuelno je u periodu od 30. 04. do 30. 6. 2020. godine na slučaju biznismena Zorana Bećirovića u seriji od 60 tekstova prikazao način rada Katnića koji je za vrijeme svog mandata pretvorio SDT u nešto što je ličilo na ispostavu UDBA-e. Feljton koji od 21. februara objavljujemo upravo će se bazirati na ovom slučaju, kroz koji je najbolje prikazan način na koji je radio Katnić.

U feljtonu čiji će svaki nastavak sadržati po dva teksta iz serijala koji smo već objavljivali u navedenom periodu, biće riječi o sljedećim temema:

Zloupotreba specijalnog policijskog tima za nelegalno hapšenje biznismena Zorana Bećirovića, njegovo isljeđivanje u prostorijama SDT-a, pravdanje i laganje preko medija da je saslušanje obavljeno u ODT-u, pokušaj da se u sudsku proceduru progura potpuno neosnovani optužni predlog, zloupotreba medija za širenje laži i obračun sa neprijateljima, ucjenjivanje, kreiranje “afere Delta” i crtanje mete na čelo kolege tužioca, širenje straha u tužilaštvu, neartikulisane i neodmjerene izjave, javno širenje panike u vrijeme pandemije koronavirusa, pravno neznanje, drzništvo, nerazjašnjeno pitanje famozne čokolade od 4.000 eura, sumnjiva ratna prošlost, fizički sukob u diskoteci, ukidanje crvene potjernice protiv odbjeglog biznismena Duška Kneževića, fizičko maltretiranje zatvorenika dok je bio vojni tužilac…

Takođe ćemo se dotaći teme kako je Katnić, pored ličnog animoziteteta, vođen naređenjima koje je dobijao od njegovih pretpostavljenih iz takozvane Organizovane tužilačke grupe (OTG ili OKG) kupovao ćutanje medija i pokušavao da ućutka portal Aktuelno, čiji je Bećirović jedan od osnivača.

Biće riječi i o tome kako je Katnić sprovodio metod kreiranja problema, da bi onda spašavao okrivljenog i naplatio mu usluge po tarifi OTG dok je njegov predmet čuvao u čuvenim fiokama.

Krajni cilj Katnića i opskurne OTG bio je ”uhapsiti” Portal Aktuelno onako kako je njegova OTG ”uhapsila” sve ostale medije u državi. Međutim, te teme ćemo se samo dotaći u feljtonu, a portal Aktuelno i Online magazin Luča će o tome opširnije pisati kada za to dođe vrijeme!

Feljton ćete moći da čitate i na Online magazinu Luča, u posebnoj rubrici ‘’Milivoje Katnić’’. U svakom nastavku biće naznačen naslov teksta i datum kada je objavljen da bi čitaoci mogli da dovedu stvari u pravilan kontekst i da bi uvidjeli da je portal Aktuelno još prije gotovo dvije godine naglašavao koliku štetu su za crnogorsko pravosuđe i čitavo društvo učinili Katnić i grupa njegovih saradnika poznata kao Organizovana tužilačka grupa (OTG).

 

PRISTALI DA UKLONE SPORNE TEKSTOVE: DA LI ĆE ”DAN” USPJETI DA SE OSLOBODI STISKA ISLJEDNIKA MILIVOJA? (02.06.2020)

Glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić zloupotrebljavao je položaj za lične obračune, nije birao sredstva i štedio resurse SDT-a, kršio je zakonske procedure, a uz sve to je koristio medije za ličnu promociju, javni progon ali, kako se sumnja, i za obavljanje prljavih poslova za koje nije mogao da angažuje specijalni policijski tim.

Samoproklamovani tajnovidac i epidemiolog Milivoje “Polakote” Katnić: “Moja krv je krv pravednika, ne bi valjalo da se prolije kao što je Pilat prolio Isusovu krv”, “Prihvatio bih Nobelovu nagradu, ali nema u mom zanimanju”

Zloupotreba medija od strane samoproklamovanog tajnovidca za progon neistomišljenika postala je očigledna nakon protivzakonitog hapšenja biznismena Zorana Bećirovića izvedenog zloupotrebom specijalnog policijskog tima. O toj temi smo opširno pisali u seriji tekstova, a takođe smo obimno dokumentovali način na koji je vršena medijska hajka protiv Bećirovića od strane, kako smo ih nazvali, medijskih ispostava SDT-a za javno pendrečenje – dnevnih novina Vijesti, Dan i Nova Pobjeda.

Stoga je nakon što su Osnovni, a zatim i Viši sud u Podgorici odbacili apsurdne optužne predloge tužilaštva protiv Bećirovića, njegov zastupnik advokat Branko Čolović uputio dnevnim novinama „Vijesti“, “Dan” i “Nova Pobjeda” zahtjev za objavljivanje informacije o pravosnažnom odbijanju optužbe protiv njegovog klijenta, kao i za uklanjanje sadržaja (tekstova) o nezakonitom hapšenju sa internet portala.

Zahtjev za uklanjanje spornih članaka je, kako navodi Čolović, upućen ovim dnevnim novinama, jer su u svojim štampanim izdanjima i na internet portalima posvetili značajnu pažnju lišenju slobode i optuženju Bećirovića, za koje je u daljem postupku utvrđeno da nijesu bili ni zakoniti ni osnovani.

Zamjenik glavnog i odgovornog urednika Dana Nikola Marković: Da li će smoći snage da kaže NE Katniću?

Na zahtjev advokata Čolovića za sad je odgovorila samo redakcija dnevne novine Dan koja je pristala da ukloni sporne sadržaje koji se odnose na izvještavanje o podnošenju optužnog predloga.

“Shodno Vašem zahtjevu za objavljivanje informacije o pravosnažnom odbijanju optužbe i zahtjevu da se ukloni opasnost od nastupanja dalje štete, a imajući u vidu rješenje Višeg suda u Podgorici kojim je potvrđeno rješenje Osnovnog suda u Podgorici gdje se odbija optužni predlog,  obavještavamo Vas da ćemo ukloniti sadržaje koji se odnose na izvještavanje o podnošenju optužnog predlogaInače, objavljivanje informacije o pravosnažnom odbijanju optužbe je objavljeno u Dnevnom listu Dan. Molim Vas da precizirate koje sadržaje želite da se uklone?”, navodi se u odgovoru redakcije hronike dnevnog lista Dan na zahtjev advokata Čolovića, koji je dostavljen portalu Aktuelno.

Ovakav odgovor redakcije Dana ukazuje da su priznali grešku, što potvrđuje pisanje portala Aktuelno da su pojedini novinari ovog lista, uz blagoslov uredništva, bili oružje čelnika SDT-a u obračunu protiv Bećirovića, a kasnije su korišćeni za kreiranje “afere Delta”. Pitanje koje se ovdje nameće je da li će uredništvo i vlasnici ovog dnevnog lista uspjeti da naprave otklon od “pouzdanih izvora” iz SDT-a koji su preko njih vodili lične medijske ratove, ili je stisak (čitaj – kompromitujući materijal) isljednika Katnića prejak da bi do tog otklona došlo?

Željko Ivanović, suvlasnik “Vijesti” i Katnićev medijski pendrek za jednokratnu upotrebu – “Goveče” , “Govedo”, “Govedo sa krštenicom” -tako ga u svom dokumentarnom romanu “Miško Kesedžija i njegove bize (esej o montenegrinskom zlu) zovu autori Marko Vešović i Šeki Radončić

Za razliku od redakcije Dana, koja je pokazala da ima određen stepen profesionalne odgovornosti i pored toga što dio te redakcije radi u službi hajkača iz SDT-a (o čemu smo pisali u više tekstova), dnevne novine Vijesti i Nova Pobjeda, nijesu se oglašavale povodom zahtjeva advokata Čolovića.

To je veoma simptomatično s obzirom da su dnevna novina Vijesti i istoimena televizija i portal, prednjačili u medijskoj hajci koju, uostalom, već godinama vode protiv Bećirovića i portala Aktuelno. Treba napomenuti da je u ovom slučaju PR služba Specijalnog državnog tužioca – dnevni list “Nova Pobjeda” po ustaljenoj metodi, objavljivala bezrezervno sve što joj je dostavljeno iz SDT-a, a tekstove zasnovane na potpunim lažima potpisivao je novinar D.Đ.

Iako smo mislili da se radi o mladom pripravniku željnom dokazivanja po cijenu objavljivanja lažnih informacija, ispostavilo se da se iza gore navedenih inicijala krije direktor i glavni i odgovorni urednik Nove Pobjede Draško Đuranović! To samo govori da je ova operacija medijske kompromitacije Bećirovića bila toliko važna da Đuranović nije imao povjerenja da zaduži nekog nižerangiranog novinara da se njome bavi, već je sav posao preuzeo na sebe.

Direktor i glavni i odgovorni urednik Nove Pobjede Draško Đuranović: Da li će kazniti novinara D.Đ. koji je izvještavao o slučaju hapšenja Bećirovića?

Dok iščekujemo odgovore od Vijesti i Nove Pobjede, treba postaviti pitanje da li će uredništvo ova dva lista konačno priznati da su objavljivali notorne laži, ili će još čekati da od nalogodavaca dobiju direktive za dalje postupanje? Takođe je interesantno pitanje da li će Đuranović kazniti novinara D.Đ. za objavljivanje laži, kao što je to radio u dosta slučajeva kada su u pitanu novinari tog medijskog koncerna?

 

TUŽILAŠTVO U STRAHU OD KATNIĆA: SMIJE LI IKO NA CRTU ISLJEDNIKU MILIVOJU? (03.06.2020)

Glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić ne birajući sredstva, zloupotrebljavao  je položaj i resurse SDT-a za obračun sa neistomišljenicima i sa ljudima prema kojima gaji lični animozitet. U prljavim ličnim obračunima i fabrikovanju afera koristio je i medije koji su mu, osim za ličnu promociju i javno pendrečenje, služili i za, kako se sumnja, obavljenje prljavih poslova za koje nije mogao da angažuje članove Specijalnog policijskog tima.

Portal Aktuelno u seriji tekstova javnosti već više od mjesec ukazuje na okolnosti pod kojima je samoproklamovani Lovćenski Tajnovidac obavljao svoj “tužilački” posao, ali ni u desetinama objavljenih tekstova, zbog obimnog materijala, još uvijek nijesmo uspjeli da iznesemo sve zloupotrebe Katnića.

I pored svih tih zloupotreba, pravnog neznanja i manipulacija o kojima u kontirnutitetu pišemo, Milivoje Katnić je imao moralnih skrupula da se prijavi za reizbor na položaj glavnog specijalnog tužioca.

Prema pouzdanim saznanjima portala Aktuelno iz više izvora bliskih pravosudnim i tužilačkim strukturama, teško da će iko prihvatiti da Katniću izađe na crtu kao protivkandidat za poziciju prvog čovjeka SDT-a. Razloga je, kako nam je rečeno, više, a prvi se tiče veoma spornog pitanja – da li Vrhovni državni tužilac u v.d. stanju ima pravo da predlaže glavnog specijalnog tužioca, i da li izabrani kandidat uopšte ima legitimitet, o čemu ćemo se detaljnije pozabaviti u narednim tekstovima.

Međutim, kako nam je potvrdilo više dobro upućenih izvora, glavni razlog zbog kog niko ne želi da izađe na crtu Katniću je strah!

“Eventualni kandidati su isprepadani Katnićevim osionim nastupom koji više pristaje udbaškom isljedniku nego modernom tužiocu. Nijednom tužiocu nije svejedno kad gleda kako je prošao njihov kolega Miloš Šoškić čiji je jedini ‘grijeh’ bio što je u prijateljskim odnosima sa biznismenom Zoranom Bećirovićem. Osnovano se sumnja da Katnić i njegova medijsko-tužilačka mreža stoje iza hajke na Bećirovića i Šoškića, stoga i ne čudi strah koji vlada u pravosudnim organima. Malo ko je spreman da se zamjera glavnom specijalnom tužiocu kad vide na što je sve spreman”, reklo je portalu Aktueno više izvora bliskih tužilačkim strukturama.

Željko Ivanović, suvlasnik “Vijesti”, Katnićev promoter i medijski pendrek za jednokratnu upotrebu – “Goveče” , “Govedo”, “Govedo sa krštenicom” – tako ga u svom dokumentarnom romanu “Miško Kesedžija i njegove bize (esej o montenegrinskom zlu) zovu autori Marko Vešović i Šeki Radončić

Takođe treba ukazati na okolnost da je jedna od medijskih ispostava glavnog specijalnog tužioca za javno blaćenje, dnevna novina Vijesti i istoimeni portal, već prije 10 dana kada je tek objavljen konkurs za mjesto prvog čovjeka SDT-a, krenula svečano u promociju Katnića za reizbor na funkciju hvalospjevnim tekstom pod naslovom “Katnić juri novi mandat”.

Međutim, kako saznaje portal Aktuelno iz više dobro upućenih izvora bliskih pravosudnim strukturama, ovaj tekst nije služio samo za promociju već je njime poslata jasna poruka.

“Svrha tog teksta ali i teksta koji su kasnije objavile Vijesti, je više nego jasna – zastrašiti sve eventualne protivkandidate za mjesto prvog čovjeka SDT-a, jer ako se kandiduju mogu loše da prođu”, navode naši izvori.

Portal Aktuelno je već napominjao da u Tužilaštvu vlada strah od Katnića kada smo pisali o tužiteljki Ivani Vuksanović, koju je zapao predmet vezan za montiranu “aferu Delta”. Iako je Vuksanović bila dovoljno hrabra da donese zakonsku i na dokazima zasnovanu odluku o odbacivanju krivične prijave novinara Dana Vladimira Otaševića protiv Mladena Mijatovića za nepostojeći napad, jednostavno nije željela da ulazi u konflikt sa tužilačko-medijskom organizovanom grupom hajkača i pokrene postupak po službenoj dužnosti protiv Otaševića zbog lažnog svjedočenja.

Podsjetimo, ovakve metode i način postupanja nijesu ništa strano specijalnom tužiocu Milivoju Kantiću koji se ponaša kao što su to činili agenti UDBE u periodu od 1948 – 1951. godine, pa stoga nije na odmet podsjetiti na hajku koju je SDT vodio protiv Bećirovića i portala Aktuelno zbog sms poruka.

Sve je postalo jasno nakon što su prvo Osnovni, a nedavno i Viši sud u Podgorici u potpunosti odbacili kao neosnovnu pravnu konstrukciju protiv Bećirovića.

Sada je već postalo jasno da je Katnić u napadu na Bećirovića i portal Aktuelno stavio lične motive ispred struke.

Kako je bilo i očekivano, u objavljivanju brutalnih laži prednjačile su dnevne novine Vijesti i istoimena televizija i portal.

U medijskim napadima posebno se isticala klerikalna medijska ispostava KOS-a – dnevni list Dan.

Ova bivša medijska ispostava KOS-a i glasilo Srpske pravoslavne ckve, po svemu sudeći, je služilo kao posrednik između specijalnog tužioca Katnića i predsjednika advokatske komore Zdravka Begovića.

Ono što posebno treba naglasiti je da isljednik Milivoje Katnić – samoproklamovani tajnovidac koji sve zna i sve vidi, nije našao za shodno da odgovori na mnoštvo ozbiljnih pitanja koje je Bećirović postavio u saopštenju prije pet mjeseci.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije