Povežite se sa nama

Medijsko reketiranje

DOSIJE ISLJEDNIK (19): Dvostruki aršini i ”specijalni” kriterijumi za poslušnike tužilaštva

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Privatno lice Milivoje Katnić, koji je skoro sedam godina obavljao funkciju glavnog specijalnog tužioca nedavno je razriješen sa te pozicije, a iza njega je ostala zaostavština nepočinstava za čiju će sanaciju biti potrebno mnogo vremena.

Portal Aktuelno će otvoriti neke predmete iz čuvenih Katnićevih fioka povezanih sa velikim pranjem novca kada za to dođe vrijeme.  Javnost Crne Gore će tada vidjeti šta je sve skrivao i koga je štitio samoproklamovani Lovćenski tajnovidac.

Ali prije nego što pređemo na otvaranje tih tema od velikog značaja za crnogorsko društvo, ispunićemo obećanje koje smo dali našim čitaocima i u feljtonu od 40 nastavaka prikazaćemo način na koji je funkcionisao bivši glavni specijalni tužilac Katnić.

Portal Aktuelno je u periodu od 30. 04. do 30. 6. 2020. godine na slučaju biznismena Zorana Bećirovića u seriji od 60 tekstova prikazao način rada Katnića koji je za vrijeme svog mandata pretvorio SDT u nešto što je ličilo na ispostavu UDBA-e. Feljton koji od 21. februara objavljujemo upravo će se bazirati na ovom slučaju, kroz koji je najbolje prikazan način na koji je radio Katnić.

U feljtonu čiji će svaki nastavak sadržati po dva teksta iz serijala koji smo već objavljivali u navedenom periodu, biće riječi o sljedećim temema:

Zloupotreba specijalnog policijskog tima za nelegalno hapšenje biznismena Zorana Bećirovića, njegovo isljeđivanje u prostorijama SDT-a, pravdanje i laganje preko medija da je saslušanje obavljeno u ODT-u, pokušaj da se u sudsku proceduru progura potpuno neosnovani optužni predlog, zloupotreba medija za širenje laži i obračun sa neprijateljima, ucjenjivanje, kreiranje “afere Delta” i crtanje mete na čelo kolege tužioca, širenje straha u tužilaštvu, neartikulisane i neodmjerene izjave, javno širenje panike u vrijeme pandemije koronavirusa, pravno neznanje, drzništvo, nerazjašnjeno pitanje famozne čokolade od 4.000 eura, sumnjiva ratna prošlost, fizički sukob u diskoteci, ukidanje crvene potjernice protiv odbjeglog biznismena Duška Kneževića, fizičko maltretiranje zatvorenika dok je bio vojni tužilac…

Takođe ćemo se dotaći teme kako je Katnić, pored ličnog animoziteteta, vođen naređenjima koje je dobijao od njegovih pretpostavljenih iz takozvane Organizovane tužilačke grupe (OTG ili OKG) kupovao ćutanje medija i pokušavao da ućutka portal Aktuelno, čiji je Bećirović jedan od osnivača.

Biće riječi i o tome kako je Katnić sprovodio metod kreiranja problema, da bi onda spašavao okrivljenog i naplatio mu usluge po tarifi OTG dok je njegov predmet čuvao u čuvenim fiokama.

Krajni cilj Katnića i opskurne OTG bio je ”uhapsiti” Portal Aktuelno onako kako je njegova OTG ”uhapsila” sve ostale medije u državi. Međutim, te teme ćemo se samo dotaći u feljtonu, a portal Aktuelno i Online magazin Luča će o tome opširnije pisati kada za to dođe vrijeme!

U svakom nastavku biće naznačen naslov teksta i datum kada je objavljen da bi čitaoci mogli da dovedu stvari u pravilan kontekst i da bi uvidjeli da je portal Aktuelno još prije gotovo dvije godine naglašavao koliku štetu su za crnogorsko pravosuđe i čitavo društvo učinili Katnić i grupa njegovih saradnika poznata kao Organizovana tužilačka grupa (OTG).

 

DVOSTRUKI ARŠINI TUŽILAŠTVA: USTALJENA PRAKSA ILI STRAH OD KATNIĆEVE ODMAZDE? (04.06.2020)

Glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić, koji osim što tvrdi da ima tajnovidačke moći, sebe voli da poistovjećuje sa vođom ustanka rimskih robova – Spartakom, ne bira sredstva za obračun sa neistomišljenicima, pa je u stilu svog idola iz antičkog Rima digao pobunu – ali ne protiv ugnjetavanja, već protiv zakona, propisanih procedura i slobodnog novinarstva, o čemu smo opširno pisali u seriji tekstova.

Samoproklamovani tajnovidac i epidemiolog Milivoje “Polakote” Katnić: „Ja, kao glavni specijalni tužilac i jedan od najiskusnijih građana u pravu danas crnogorskom, i to je činjenica…“, “Pošto sam ja uvijek spreman ne znači da vas prisluškujem, mada imam pravo da gledam na daljinu – znate ono Lovćenski Tajnovidac, pa mogu da vidim šta hoćete”

Osim što tužilac Katnić u svojim privatnim ratovima zloupotebljava resor na čijem je čelu, takođe koristi medije za promociju, javni progon ali, kako se sumnja, i za obavljanje prljavih poslova. Međutim, dvostruki aršini i selktivno sprovođenje zakona i pravde nijesu samo karakteristični za Katnića i njegovo okruženje u SDT-u, već se takav način djelovanja odomaćio u mnogim drugim segmentima tužilaštva uključujući i ODT u Pdogorici.

Portal Aktuelno već je pisao o opskurnim radnjama vezanim za postupanje Tužilaštva nakon nezakonitog hapšenja biznismena Zorana Bećirovića, kada je tužiteljka u Osnovnom državnom tužilaštvu Ana Kalezić u sudsku proceduru, silu na sramotu, htjela da ugura krivičnu prijavu  protiv Bećirovića. Pri tom je znala da nema nikakvu pravnu utemeljenost za dalje postupanje.

U tekstovima kojima smo se bavili nezakonitim hapšenjem Bećirovića, ukazali smo na sumnju da osnovna tužilaštva jednostavno moraju da sprovode naređenja glavnog specijalnog tužioca kada je u pitanju obračun sa osobama prema kojima gaji lični animozitet.

Jedan od suvlasnika Vijesti Miodrag Miško Perović – Da li Tužilaštvo pruža zaštitu njemu i članovima njegove familije u zamjenu za medijsko pendrečenje “nepodobnih”?

Sa druge strane, kada su u pitanju osobe bliske tužilačko-medjiskoj organizovanoj grupi na čijem je čelu, kako se osnovano sumnja, Milivoje Katnić stvari funkcionišu potpuno drugačije. To se najbolje vidi na osnovu postupanja ODT-a Podgorica nakon brutalnih prijetnji i napada na novinara i publicistu Šekija Radončića.

Podsjetimo, Radončića je u novembru 2018. u šoping centru Delta city napao podgorički biznismen Milo Perović, brat Miodraga Miška Perovića, suvlasnika medijskog koncerna “Vijesti”, koji, kako smo ukazali u seriji tekstova, intenzivno sarađuje sa glavnim specijalnim tužiocem, radi na njegovoj promociji i pomaže mu u javnom blaćenju i obračunu sa neistomišljenicima.

Perović je prije godinu i po presreo Radončića, koji je u Delti bio sa članovima najuže porodice i iznio niz zastrašujućih prijetnji i uvreda. Između ostalog nazvao je Radončića “Turčinom” aludirajući na njegovu vjeroispovijest, prijetio mu je povišenim tonom da bi na kraju rekao Radončiću “izađi dolje da ti polomim kičmu i odvojim te od života”.

Iako se ovdje radi se o klasičnom napadu na novinara na javnom mjestu, te jeziku mržnje i vrijeđanju na nacionalnoj osnovi, Osnovno državno tužilaštvo nije nikad podnijelo krivičnu prijavu po službenoj dužnosti, već je ovaj delikt tretiralo kao blaži prekršaj Zakona o javnom redu i miru, a Perović je samo novčano kažnjen.

Napad na Radončića i zastrašujuće prijetnje su za tužilaštvo samo “remećenje javnog reda i mira”

Sa druge strane, ODT u Podgorici je krajem januara Sudu za prekršaje podnijelo predlog za pokretanje prekršajnog postupka protiv Mladena Mijatovića zbog nepostojećeg napada na novinara Dana Vladimira Otaševića. Mijatović je zbog navodnog incidenta koji je bio isceniran od strane novinara-provokatora Otaševića, osim što je dobio prekršajnu prijavu, saslušavan u ODT-u, prijećeno mu je krivičnom prijavom koja je na kraju odbijena jer za nju nije bilo apsolutno niakakvog osnova, a medijsko-tužilačka hajka protiv njega trajala je danima.

Nakon gore navedenog da se zaključiti da tužilačke strukture očigledno imaju dvostruke aršine, odnosno selektivno primjenjuju zakone i pravne propise u zavisnosti na koga se odnose, pa je tako nepostojeći incidnt u Delti u koji je umješan Otašević smatran za “stravični napad” zbog kog se diglo čitavo tužilaštvo, a stvarni napad na dugogodišnjeg uglednog novinara i publicistu Radončića, samo je “remećenje javnog reda i mira”.

Pitanje koje se ovdje nameće je – da li je Tužilaštvo toliko ogrezlo u neznanju i nepotizmu da jednostavno imaju dvostruke aršine koji se sprovode po ustaljenim procedurama, ili se tužioci ovako ponašaju zbog straha od glavnog specialnog tužioca i njegovih saradnika iz organizovane tužilačko-medijske grupe za progon neistomišeljnika?

Portal Aktuelno je već napominjao da u Tužilaštvu vlada strah od Katnića u tekstu o njegovoj kandidaturi za reizbor, ali i kada smo pisali o tužiteljki Ivani Vuksanović, koju je zapao predmet vezan za montiranu “aferu Delta”. Iako je Vuksanović bila dovoljno hrabra da donese zakonsku i na dokazima zasnovanu odluku o odbacivanju krivične prijave novinara Dana Vladimira Otaševića protiv Mladena Mijatovića za nepostojeći napad, jednostavno nije željela da ulazi u konflikt sa tužilačko-medijskom organizovanom grupom hajkača i pokrene postupak po službenoj dužnosti protiv Otaševića zbog lažnog svjedočenja.

 

DA LI ZA POSLUŠNIKE TUŽILAŠTVA VAŽE ”SPECIJALNI” KRITERIJUMI? (05.06.2020)

Glavni specijlni tužilac Milivoje Katnić je osoba za koju se vežu sumnjive radnje kao što su – zloupotreba položaja za obračun sa osobama prema kojima gaji lični animozitet, pravno neznanje, manipulacije, nebiranje sredstva i resursa SDT-a za obračun sa neistomišljenicima, kršenje zakonskih procedura, kao i korišćenje medija za ličnu promociju, javni progon ali, kako se sumnja, i za obavljanje prljavih poslova.

Međutim, kako smo u jučerašnjem tekstu ukazali na primjeru napada na novinara i publicistu Šekija Radončića,  dvostruki aršini i selektivno sprovođenje zakona i pravde nijesu samo karakteristični za Katnića i njegovo okruženje u SDT-u, već se takav način djelovanja odomaćio u monogim drugim segmentima tužilaštva uključujući i ODT u Podgorici.

Na primjeru napada na Radončića od strane brata suvlasnika medijske organizcije koja funkcioniše u službi SDT-a Mila Perovića, koji smo uporedili sa slučajem tužilačko-medijskog progona Mladena Mijatovića, da se zaključiti da tužilačke strukture očigledno imaju dvostruke aršine.

Još eksplicitniji primjer selektivnog primjenjivanja zakona i pravnih propisa od strane Tužilaštva je onaj koji se odnosi na, sada već famozni, slučaj fabrikovane “afere Delta”.

Novinar-provokator Dana Vladimir Otašević, kako smo precizno ukazali u ranijim tekstovima, priznao je da je proganjao tužioca Miloša Šoškića. Zatim je u svom iskazu pred osnovnom državnom tužiteljkom Ivanom Vuksanović slagao da je odmah pokazao ličnu kartu kada je to od njega zatraženo. Izvadio je tek kad ga je Mijatović fotografisao radi identifikacije, a prije toga mu je sugerisao da odu kod obezbjeđenja tržnog centra da utvrde njegov identitet.

Otašević je takođe slagao i da ga je Mijatović “svo vrijeme gurkao rukama u tijelo, gurnuo ramenom”, kao i da ga je u jednom trenutku Mijatović “uhvatio rukom za zadnji dio vrata i držeći ga za vrat povukao prema dolje”, o čemu smo opširno pisali.

Međutim, najproblematičniji dio dogodio se kada su posle kratkog razgovora biznismen Zoran Bećirović, tužilac Šoškić i Mijatović krenuli da odlaze iz šoping mola Delta.

“Novinar” Dana je, kada je davao iskaz pred tužiteljkom Osnovnog državnog tužilaštva u Podgorici  kazao da se nakon što su Bećirović, Šoškić i Mijatović otišli, Mijatović vratio i “uputio mu riječi ‘praviš mi veliki problem, ja čuvam ovog čovjeka, on je ugrožen’, nakon čega je otišao”.

Otašević je, kako smo već pisali, “izostavio” jedan veoma važan detalj koji je jasno naveden u iskazu Mijatovića pred tužiocem i u kom leži razlog zbog kog se vratio kod Otaševića.

Ko je žrtva, a ko agresor u montiranoj “aferi Delta”?

“Vidjećete ga, zapamtićete vi mene, sad ću da vam zagorčam život. Mrtvi ste”, su riječi koje je Otašević uputio Bećiroviću, Šoškiću i Mijatoviću nakon što su krenuli da se udaljvaju od njega! Dakle, Otašević je prećutao okolnost od ključnog značaja za ovaj slučaj.

Pitanje koje smo još ranije postavili je  zašto Otašević i pored ovolikog broja laži u svojoj izjavi i jasnih prijetnji koje je, u stilu svog saborca Mila Perovića, uputio Bećiroviću, Šoškiću i Mijatoviću, nije čak ni saslušan, a kamo li krivično gonjen po službenoj dužnosti. Da je protiv Otaševića trebalo da bude pokrenut postupak, nagovijestio je i njegov advokat Nebojša Asanović koji je kao oštrouman pravnik primijetio očigledno krivično djelo svog klijenta i čak najavio odbranu.

Otašević je od tužilačko-medijske organizacije za javno blaćenje proglašen za žrtvu “stravičnog napada”, iako je, kako smo dokazali, on bio taj koji je provocirao. Za razliku od njega Mladen Mijatović je saslušavan, medijski blaćen, prijećeno mu je krivičnom prijavom, a protiv njega je podnijeta prekršajna prijava. Zašto – samo zato što je nakon teških provokacija i prijetnji Otaševića, novinaru Dana uputio par uvreda.

Znači, ODT je procijenilo da u Mijatovićevom postupanju ima povoda za dalje procesuiranje, dok Otašević nije čak ni saslušan i pored davanja lažnog iskaza i eksplicitnih i ozbiljnih prijetnji koje je uputio. U najmanju ruku čudni kriterijumi.

Pitanje koje ovdje ponovo treba postaviti je – da li je Tužilaštvo toliko ogrezlo u neznanju i nepotizmu da jednostavno imaju dvostruke aršine koji se sprovode po ustaljenim procedurama, ili se tužioci ovako ponašaju zbog straha od glavnog specialnog tužioca Milivoja Katnića i njegovih saradnika iz organizovane tužilačko-medijske grupe za progon neistomišeljnika?

Portal Aktuelno je već napominjao da u Tužilaštvu vlada strah od Katnića kada smo pisali o tužiteljki Ivani Vuksanović, koju je zapao predmet vezan za montiranu “aferu Delta”. Iako je Vuksanović bila dovoljno hrabra da donese zakonsku i na dokazima zasnovanu odluku o odbacivanju krivične prijave novinara Dana Vladimira Otaševića protiv Mladena Mijatovića za nepostojeći napad, jednostavno nije željela da ulazi u konflikt sa tužilačko-medijskom organizovanom grupom hajkača i pokrene postupak po službenoj dužnosti protiv Otaševića zbog lažnog svjedočenja.

Podsjetimo, ovakve metode i način postupanja nijesu ništa strano specijalnom tužiocu Milivoju Kantiću koji se ponaša kao što su to činili agenti UDBE u periodu od 1948 – 1951. godine, pa stoga nije na odmet podsjetiti na hajku koju je SDT vodio protiv Bećirovića i portala Aktuelno zbog sms poruka.

Sve je postalo jasno nakon što su prvo Osnovni, a nedavno i Viši sud u Podgorici u potpunosti odbacili kao neosnovnu pravnu konstrukciju protiv Bećirovića.

Sada je već postalo jasno da je Katnić u napadu na Bećirovića i portal Aktuelno stavio lične motive ispred struke.

Kako je bilo i očekivano, u objavljivanju brutalnih laži prednjačile su dnevne novine Vijesti i istoimena televizija i portal.

U medijskim napadima posebno se isticala klerikalna medijska ispostava KOS-a – dnevni list Dan.

Ova bivša medijska ispostava KOS-a i glasilo Srpske pravoslavne ckve, po svemu sudeći, je služilo kao posrednik između specijalnog tužioca Katnića i predsjednika advokatske komore Zdravka Begovića.

Ono što posebno treba naglasiti je da isljednik Milivoje Katnić – samoproklamovani tajnovidac koji sve zna i sve vidi, nije našao za shodno da odgovori na mnoštvo ozbiljnih pitanja koje je Bećirović postavio u saopštenju prije pet mjeseci.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije