Povežite se sa nama

Medijsko reketiranje

DOSIJE ISLJEDNIK (22): Katnićevi tajni kanali (dez)informacija

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Privatno lice Milivoje Katnić, koji je skoro sedam godina obavljao funkciju glavnog specijalnog tužioca nedavno je razriješen sa te pozicije, a iza njega je ostala zaostavština nepočinstava za čiju će sanaciju biti potrebno mnogo vremena.

Portal Aktuelno će otvoriti neke predmete iz čuvenih Katnićevih fioka povezanih sa velikim pranjem novca kada za to dođe vrijeme.  Javnost Crne Gore će tada vidjeti šta je sve skrivao i koga je štitio samoproklamovani Lovćenski tajnovidac.

Ali prije nego što pređemo na otvaranje tih tema od velikog značaja za crnogorsko društvo, ispunićemo obećanje koje smo dali našim čitaocima i u feljtonu od 40 nastavaka prikazaćemo način na koji je funkcionisao bivši glavni specijalni tužilac Katnić.

Portal Aktuelno je u periodu od 30. 04. do 30. 6. 2020. godine na slučaju biznismena Zorana Bećirovića u seriji od 60 tekstova prikazao način rada Katnića koji je za vrijeme svog mandata pretvorio SDT u nešto što je ličilo na ispostavu UDBA-e. Feljton koji od 21. februara objavljujemo upravo će se bazirati na ovom slučaju, kroz koji je najbolje prikazan način na koji je radio Katnić.

U feljtonu čiji će svaki nastavak sadržati po dva teksta iz serijala koji smo već objavljivali u navedenom periodu, biće riječi o sljedećim temema:

Zloupotreba specijalnog policijskog tima za nelegalno hapšenje biznismena Zorana Bećirovića, njegovo isljeđivanje u prostorijama SDT-a, pravdanje i laganje preko medija da je saslušanje obavljeno u ODT-u, pokušaj da se u sudsku proceduru progura potpuno neosnovani optužni predlog, zloupotreba medija za širenje laži i obračun sa neprijateljima, ucjenjivanje, kreiranje “afere Delta” i crtanje mete na čelo kolege tužioca, širenje straha u tužilaštvu, neartikulisane i neodmjerene izjave, javno širenje panike u vrijeme pandemije koronavirusa, pravno neznanje, drzništvo, nerazjašnjeno pitanje famozne čokolade od 4.000 eura, sumnjiva ratna prošlost, fizički sukob u diskoteci, ukidanje crvene potjernice protiv odbjeglog biznismena Duška Kneževića, fizičko maltretiranje zatvorenika dok je bio vojni tužilac…

Takođe ćemo se dotaći teme kako je Katnić, pored ličnog animoziteteta, vođen naređenjima koje je dobijao od njegovih pretpostavljenih iz takozvane Organizovane tužilačke grupe (OTG ili OKG) kupovao ćutanje medija i pokušavao da ućutka portal Aktuelno, čiji je Bećirović jedan od osnivača.

Biće riječi i o tome kako je Katnić sprovodio metod kreiranja problema, da bi onda spašavao okrivljenog i naplatio mu usluge po tarifi OTG dok je njegov predmet čuvao u čuvenim fiokama.

Krajni cilj Katnića i opskurne OTG bio je ”uhapsiti” Portal Aktuelno onako kako je njegova OTG ”uhapsila” sve ostale medije u državi. Međutim, te teme ćemo se samo dotaći u feljtonu, a portal Aktuelno i Online magazin Luča će o tome opširnije pisati kada za to dođe vrijeme!

U svakom nastavku biće naznačen naslov teksta i datum kada je objavljen da bi čitaoci mogli da dovedu stvari u pravilan kontekst i da bi uvidjeli da je portal Aktuelno još prije gotovo dvije godine naglašavao koliku štetu su za crnogorsko pravosuđe i čitavo društvo učinili Katnić i grupa njegovih saradnika poznata kao Organizovana tužilačka grupa (OTG).

 

PORUČENI TEKSTOVI O HAPŠENJU BEĆIROVIĆA: DA LI JE UREDNIŠTVO DANA SMOGLO SNAGE DA SE ODUPRE ISLJKEDNIKU MILIVOJU? (10.06.2020)

Za ime glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića vezuju se brojne malverzacije, zloupotreba položaja i resursa SDT-a, uz ispoljavanje neviđenog stepena bahatosti iza kojeg se krije ogromna rupa u pravnom znanju, a za svoje opskurne radnje i obračun sa ličnim neprijateljima, obilato je koristio medije, prije svih dnevne novine  Dan, Vijesti i Pobjedu.

Samoproklamovani tajnovidac i epidemiolog Milivoje “Polakote” Katnić: “Može biti ova kriminalna organizacija, a može ispanuti i falsifikovanje isprave ili u pokušaju”, “Pošto sam ja uvijek spreman ne znači da vas prisluškujem, mada imam pravo da gledam na daljinu – znate ono Lovćenski Tajnovidac, pa mogu da vidim šta hoćete”

Ovakav metod djelovanja na svojoj koži najbolje je osjetio biznismen Zoran Bećirović. On je danima nakon što je nezakonito uhapšen zbog nepostojećeg krivičnog djela bio predmet orkestrirane tužilačko-medijske hajke predvođene, kako se sumnja, glavnim specijalnim tužiocem Milivojem Katnićem, koji je Danu, Vijestima i Novoj Pobjedi puštao “pouzdane informacije” o Bećirovićevom slučaju.

U ovom progonu su po principu organizovane grupe učestvovali Specijalno državno tužilaštvo na čelu sa Katnićem i tri dnevna lista koja su bezpogovorno danima na naslovnim stranama objavljivali bombastične tekstove zasnovane na lažnim informacijama.

Advokat Branko Čolović koji zastupa Bećirovića uputio je prije tri sedmice dnevnim novinama „Vijesti“, “Dan” i “Nova Pobjeda” zahtjev za uklanjanje tekstova o nezakonitom hapšenju Bećirovića sa internet portala, u cilju uklanjanja opasnosti od daljeg nastupanja štete zbog povrede prava ličnosti.

Kako smo ranije pisali, na zahtjev advokata Čolovića za sad je odgovorila samo redakcija dnevne novine Dan koja je pristala da ukloni sporne sadržaje koji se odnose na izvještavanje o podnošenju optužnog predloga.

Portal Aktuelno kontaktirao je advokata Čolovića koji nas je informisao da je za sada, samo dnevna novina Dan uklonila sve sporne tekstove vezane za hapšenje Bećirovića.

Uklonjeni tekstovi

Provjerom internet linkova na kojima su se nekad nalazili tekstovi Dana zasnovani na lažnim informacijama o hapšenju Bećirovića, uvideli smo da su svi tekstovi uklonjeni, čime je uredništvo ove dnevne novine ispoštovalo svoje zakonske i etičke obaveze.

Pitanje koje ovdje treba postaviti je da li uredništvo i vlasnička struktura ovog dnevnog lista na čelu sa Mladenom Milutinovićem i Nikolom Markovićem, odlučila da se konačno usprotivi ucjenama i zastrašivanju koje trpe od tužioca Katnića, o kojima smo ranije pisali.

Zamjenik glavnog i odgovornog urednika Dana Nikola Marković: Da li je rekao istorijsko NE Katniću?

Kada su u pitanju ostali pamfleti za medijsko blaćenje nesitomišljenika u službi isljednika Katnića – dnevne novine Vijesti i Nova Pobjeda, kako nam je kazao advokat Čolović, od njih još nije dobio nikakav odgovor na podnijeti zahtjev.

Željko Ivanović, suvlasnik “Vijesti” i Katnićev medijski pendrek za jednokratnu upotrebu – “Goveče” , “Govedo”, “Govedo sa krštenicom” -tako ga u svom dokumentarnom romanu “Miško Kesedžija i njegove bize (esej o montenegrinskom zlu) zovu autori Marko Vešović i Šeki Radončić

“Nova Pobjeda i Vijesti nijesu odgovorili na zahtjev, stoga ćemo ponovo tražiti da objave informaciju o odbijanju optužbe i da uklone sa portala sadržaje koji se tiču nezakonitog hapšenja i optuženja Bećirovića. Takođe će biti obavješteni da je Dan postupio po našem zahtjevu, a ako oni ne postupe bićemo prinuđeni da se obratimo sudu”, rekao je Čolović.

Direktor i glavni i odgovorni urednik Nove Pobjede Draško Đuranović: Da li je strah razlog za profesionalno posrnuće nekad dobrog novinara?

Očigledno je da su u ovom slučaju Nova Pobjeda i Vijesti odlučile za taktiku ćutanja i zakopavanja glave u pijesak, pa misle da će im sve biti oprošteno ako ćute pred silnim malverzacijama i lažima koje su objavljivali služeći sebičnim ciljevima vrha SDT-a. Međutim, kako se da zaključiti iz riječi advokata Čolovića, Novu Pobjedu i Vijesti, ukoliko ne uklone informacije, čeka sudski proces na kom će morati da objasne niz za njih veoma delikatnih pitanja:

– Da li su znali da objavljuju lažne informacije o hapšenju i salsaušavanju Bećirovića?

– Ko im je te informacije davao?

– Zašto direktor Nove Pobjede Draško Đuranović koji se potpisivao ispod spornih tekstova, nije provjerio vjerodostojnost informacija koje je dobijao s obzirom da kao novinar sa višegodišnjim iskustvom zna da je to morao da uradi?

– Da li je vlasnička struktura Vijesti bila ucijenjena od strane Katnića da objavljuje svaku inforomaciju koju dobiju od SDT?

– Da li su Nova Pobjeda i Vijesti u strahu od glavnog specijalnog tužica Milivoja Katnića?

 

KATNIĆEVI TAJNI KANALI: DA LI JE ETIČKA KOMISIJA DOBIJALA INFORMACIJE IZ ISTIH IZVORA KAO MEDIJSKI POSLUŠNICI? (11.06.2020)

Glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić, kako portal Aktuelno piše u seriji tekstova već skoro mjesec i po, ne birajući sredstva, zloupotrebljavao je položaj, resurse SDT-a i medije za obračun sa neistomišljenicima, dok su mu mediji služili za promociju, javno pendrečenje neistomišljenika ali, kako se sumnja, i za obavljenje prljavih poslova za koje nije mogao da angažuje članove Specijalnog policijskog tima.

Samoproklamovani tajnovidac i epidemiolog Milivoje “Polakote” Katnić: “I zbog toga su neki zagazili đe nijesu trebali”, “Trgujem po pjaca “, “Kaže da ću krepati u kazamate”, “Koronavirus živi u sladoledu”

Iako Katnića za reizbor  “preporučuju” brojne zloupotrebe, drzništvo, konfuzni i nerazumljivi javni nastupi i impozantno ispoljavanje pravnog neznanja, fabrikovana “afera Delta” je najeksplicitniji primjer kako radi tužilačko-medijska sprega za blaćenje i kompromitaciju sa kojom je, kako se sumnja, glavni specijalni tužilac debelo povezan.

U posljednjih nekoliko tekstova bavili smo se radom Komisije za Etički kodeks tužilaca koja je direktno povezana sa fabrikovanom “aferom Delta”. Nakon ove fabrikovane afere Komisija za Etički kodeks državnih tužilaca, umjesto da je stala u zaštitu svog kolege Miloša Šoškića koji je u ovom slučaju bio meta, konstatovala je da je “Šoškić povrijedio etički kodeks tužilaca jer se u javnosti nalazio sa biznismenom Zoranom Bećirovićem”.

Portal Aktuelno poslao je niz pitanja Komisiji još prije mjesec, ali ni do danas nijesmo dobili odgovor. Između ostalog pitali smo – da li su izvršili uvid u spise predmeta Osnovnog državnog tužilastva u postupku protiv Bećirovića i da li će ih izvršiti?

Takođe smo ostali uskraćeni za odgovor na pitanja – da li će Etička komisija preispitati svoju odluku vezano za tužioca Šoškića nakon što su Osnovni i Viši sud odbacili optužni predlog protiv Bećirovića, i da li je Komisija prekršila pretpostavku nevinosti u odnosu na Zorana Bećirovića?

Bez obzira što od tužilačkih organa nailazimo na zid ćutanja, portal Aktuelno nastavio je da postavlja pitanja, pa smo tako upitali Etičku komisiju i Tužilački savjet:

Od koga je došla informacija da je biznismen Zoran Bećirović saslušavan u Osnovnom državnom tužilaštvu u Podgorici nakon hapšenja 28. novembra 2019. godine?

Treba podsjetiti da su dnevne novine Vijesti, Dan i Nova Pobjeda, koje su, kako smo pisali, radile kao medijske ispostave glavnog specijalnog tužioca, objavile informaciju da je Bećirović nakon hapšenja saslušavan u Osnovnom državnom tužilaštvu, a interesantno je da je istu informaciju imala i Komisija za Etički kodeks tužilaštva.

S obzirom da nijesu odgovorili na pitanje vezano za izvor informacije o tužilaštvu u kojem je saslušan Bećirović, uredništvo portala Aktuelno opet je prinuđeno da na osnovu nezvaničnih, ali pouzdanih informacija rekonstruiše postupanje tužilačkih organa.

Prema našim informacijama, članovi Etičke komisije bivši  v.d. vrhovnog državnog tužioca Veselin Vučković, bivša vrhovna državna tužiteljka Ranka Čarapić i tužiteljka Radmila Ćuković, su dobili informacije iz “pouzdanih izvora iz SDT-a” da je Bećirović saslušan u ODT-u i nijesu smjeli da postavljaju pitanja niti im je palo na pemt da sumnjaju u njih isto kao što to nijesu smjeli da rade mediji koji su uslužbi SDT-a.

Ranka Čarapić: Kralj Nikola ukro vola i pobjego preko mora, Budo neće sa Kneževićem do Londona, jer čuva ga Ranka i Katnićeva tužilačka Crna Gora

S obzirom da je u Etičkoj komisiji bivša vrhovna državna tužiteljka Ranka Čarapić, ne treba da čudi što ova komisija nije pokušala temeljnije da razjasni sve okolnosti prije donošenja konačne odluke vezano za slučaj njihovog kolege Šoškića.

Čarapić je dok je bila na čelu VDT-a bila poznata po rečenici koju je voljela da izgovara – “nema dovoljno dokaza za pokretanje postupka”, kojom se završavao gotovo svaki veći slučaj koji je došao do ove institucije za vrijeme njenog mandata. Treba takođe podsjetiti da je suprug bivše vrhovne državne tužiteljke Budo Čarapić dovođen u vezu sa odbjeglim biznismenom Duškom Kneževićem, ali i da je firma njenog sina Mirka po hitnom postupku dobila ugovor za nabavku opreme za kuhinju i vešeraj u Kliničkom centru Crne Gore (KCCG), vrijednu 300.000 eura.

Kada je Čarapićkoj istekao mandat 2013. godine, iako se očekivalo brzo otvaranje poglavlja 23 i 24 sa EU, koja se tiču borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije, Vrhovno državno tužilaštvo nije imalo ni vršioca dužnosti. Čarapić je tada, uradila jedinu logičnu stvar koji bi svaki čelnik VDT-a na svijetu uradio – otišla je na godišnji odmor i ostavila je Skupštini i kolegama u tužilaštvu da se bakću oko v.d. stanja u toj instituciji.

Veselin Vučković: Muko moja pređi na drugoga…

Njen sadašnji kolega u Etičkoj komisiji Veselin Vučković preuzeo je tada poziciju v.d. vrhovnog državnog tužioca ali se ni on nije proslavio, jer se po njegovim javnim nastupima stekao utisak da želi samo da što prije otalja posao i prepusti funkciju nekom drugom. A ostaće upamćeno da je izajva koju je najčešće davao medijima glasila – “Potrebno je što prije izabrati VDT”.

Stoga i ne treba da čudi ovakvo ponašanje Etičke komisije tužilaštva koja je donijela odluku da ukori svog kolegu Šoškića, umjesto da ga zaštiti od medijske hajke orkestrirane, kako se sumnja, od određenih krugova iz vrha SDT-a.

Portal Aktuelno je već napominjao da u Tužilaštvu vlada strah od Katnića kada smo pisali o tužiteljki Ivani Vuksanović, koju je zapao predmet vezan za montiranu “aferu Delta”. Iako je Vuksanović bila dovoljno hrabra da donese zakonsku i na dokazima zasnovanu odluku o odbacivanju krivične prijave novinara Dana Vladimira Otaševića protiv Mladena Mijatovića za nepostojeći napad, jednostavno nije željela da ulazi u konflikt sa tužilačko-medijskom organizovanom grupom hajkača i pokrene postupak po službenoj dužnosti protiv Otaševića zbog lažnog svjedočenja.

Podsjetimo, ovakve metode i način postupanja nijesu ništa strano specijalnom tužiocu Milivoju Kantiću koji se ponaša kao što su to činili agenti UDBE u periodu od 1948 – 1951. godine, pa stoga nije na odmet podsjetiti na hajku koju je SDT vodio protiv Bećirovića i portala Aktuelno zbog sms poruka.

Sve je postalo jasno nakon što su prvo Osnovni, a nedavno i Viši sud u Podgorici u potpunosti odbacili kao neosnovnu pravnu konstrukciju protiv Bećirovića.

Sada je već postalo jasno da je Katnić u napadu na Bećirovića i portal Aktuelno stavio lične motive ispred struke.

Kako je bilo i očekivano, u objavljivanju brutalnih laži prednjačile su dnevne novine Vijesti i istoimena televizija i portal.

U medijskim napadima posebno se isticala klerikalna medijska ispostava KOS-a – dnevni list Dan.

Ova bivša medijska ispostava KOS-a i glasilo Srpske pravoslavne ckve, po svemu sudeći, je služilo kao posrednik između specijalnog tužioca Katnića i predsjednika advokatske komore Zdravka Begovića.

Ono što posebno treba naglasiti je da isljednik Milivoje Katnić – samoproklamovani tajnovidac koji sve zna i sve vidi, nije našao za shodno da odgovori na mnoštvo ozbiljnih pitanja koje je Bećirović postavio u saopštenju prije pet mjeseci.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije