Povežite se sa nama

Medijsko reketiranje

DOSIJE ISLJEDNIK (23): Bahatost i neznanje koštaju

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Privatno lice Milivoje Katnić, koji je skoro sedam godina obavljao funkciju glavnog specijalnog tužioca nedavno je razriješen sa te pozicije, a iza njega je ostala zaostavština nepočinstava za čiju će sanaciju biti potrebno mnogo vremena.

Portal Aktuelno će otvoriti neke predmete iz čuvenih Katnićevih fioka povezanih sa velikim pranjem novca kada za to dođe vrijeme.  Javnost Crne Gore će tada vidjeti šta je sve skrivao i koga je štitio samoproklamovani Lovćenski tajnovidac.

Ali prije nego što pređemo na otvaranje tih tema od velikog značaja za crnogorsko društvo, ispunićemo obećanje koje smo dali našim čitaocima i u feljtonu od 40 nastavaka prikazaćemo način na koji je funkcionisao bivši glavni specijalni tužilac Katnić.

Portal Aktuelno je u periodu od 30. 04. do 30. 6. 2020. godine na slučaju biznismena Zorana Bećirovića u seriji od 60 tekstova prikazao način rada Katnića koji je za vrijeme svog mandata pretvorio SDT u nešto što je ličilo na ispostavu UDBA-e. Feljton koji od 21. februara objavljujemo upravo će se bazirati na ovom slučaju, kroz koji je najbolje prikazan način na koji je radio Katnić.

U feljtonu čiji će svaki nastavak sadržati po dva teksta iz serijala koji smo već objavljivali u navedenom periodu, biće riječi o sljedećim temema:

Zloupotreba specijalnog policijskog tima za nelegalno hapšenje biznismena Zorana Bećirovića, njegovo isljeđivanje u prostorijama SDT-a, pravdanje i laganje preko medija da je saslušanje obavljeno u ODT-u, pokušaj da se u sudsku proceduru progura potpuno neosnovani optužni predlog, zloupotreba medija za širenje laži i obračun sa neprijateljima, ucjenjivanje, kreiranje “afere Delta” i crtanje mete na čelo kolege tužioca, širenje straha u tužilaštvu, neartikulisane i neodmjerene izjave, javno širenje panike u vrijeme pandemije koronavirusa, pravno neznanje, drzništvo, nerazjašnjeno pitanje famozne čokolade od 4.000 eura, sumnjiva ratna prošlost, fizički sukob u diskoteci, ukidanje crvene potjernice protiv odbjeglog biznismena Duška Kneževića, fizičko maltretiranje zatvorenika dok je bio vojni tužilac…

Takođe ćemo se dotaći teme kako je Katnić, pored ličnog animoziteteta, vođen naređenjima koje je dobijao od njegovih pretpostavljenih iz takozvane Organizovane tužilačke grupe (OTG ili OKG) kupovao ćutanje medija i pokušavao da ućutka portal Aktuelno, čiji je Bećirović jedan od osnivača.

Biće riječi i o tome kako je Katnić sprovodio metod kreiranja problema, da bi onda spašavao okrivljenog i naplatio mu usluge po tarifi OTG dok je njegov predmet čuvao u čuvenim fiokama.

Krajni cilj Katnića i opskurne OTG bio je ”uhapsiti” Portal Aktuelno onako kako je njegova OTG ”uhapsila” sve ostale medije u državi. Međutim, te teme ćemo se samo dotaći u feljtonu, a portal Aktuelno i Online magazin Luča će o tome opširnije pisati kada za to dođe vrijeme!

Feljton ćete moći da čitate i na Online magazinu Luča, u posebnoj rubrici ‘’Milivoje Katnić’’. U svakom nastavku biće naznačen naslov teksta i datum kada je objavljen da bi čitaoci mogli da dovedu stvari u pravilan kontekst i da bi uvidjeli da je portal Aktuelno još prije gotovo dvije godine naglašavao koliku štetu su za crnogorsko pravosuđe i čitavo društvo učinili Katnić i grupa njegovih saradnika poznata kao Organizovana tužilačka grupa (OTG).

 

KATNIĆEVA NEZVANIČNA PR SLUŽBA JEDVA OBJAVILA INFORMACIJU O ODBIJANJU OPTUŽBE, VIJESTI I DALJE ĆUTE (12.06.2020)

Specijalni državni tužilac Milivoje Katnić vršio je brojne malverzacije, zloupotrebljavao položaj i resurse SDT-a za obračun sa neistomišljenicima i kritičarima, uz ispoljavanje neviđenog stepena bahatosti iza kojeg se krije ogromna rupa u pravnom znanju, a za svoje sumnjive radnje obilato je koristio medije, prije svih dnevne novine  Dan, Vijesti i Pobjedu.

Samoproklamovani tajnovidac i epidemiolog Milivoje “Polakote” Katnić: “Oni koji žele da čuju glavnog specijalnog tužioca, oni ga nemaju bez jednoga”, “Kako ovo izgleda, a preživim do tada, javiću se. U ozbiljnoj sam borbi”

Ovakav metod djelovanja na svojoj koži najbolje je osjetio biznismen Zoran Bećirović, koji je danima nakon što je nezakonito uhapšen zbog nepostojećeg krivičnog djela bio predmet orkestrirane tužilačko-medijske hajke predvođene, kako se sumnja, glavnim specijalnim tužiocem Milivojem Katnićem. Preko tužilačke institucije na čijem je čelu Katnić, danima su “curele” informacije iz “pouzdanih izvora”, o Bećirovićevom slučaju koje su objavljivane u Danu, Vijestima i Novoj Pobjedi.

Advokat Branko Čolović koji zastupa Bećirovića uputio je prije tri sedmice dnevnim novinama „Vijesti“, “Dan” i “Nova Pobjeda” zahtjev za uklanjanje tekstova o nezakonitom hapšenju Bećirovića sa internet portala, u cilju “uklanjanja opasnosti od daljeg nastupanja štete zbog povrede prava ličnosti”.

Za sada je samo uredništvo Dana u potpunosti ispoštovalo zahtjev, a s obzirom da Nova Pobjeda i Vijesti nijesu odgovorili, advokat Čolović je ponovo u srijedu poslao zvaničan zahtjev za uklanjanjem spornih tekstova.

Blaćenje na sva zvona, a objava o odbacivanju presude sakrivena

Ponovno slanje zahtjeva urodilo je plodom makar djelimično, jer je Nova Pobjeda objavila da je “Optužni prijedlog protiv Zorana Bećirovića pravosnažno odbijen”. Treba napomenuti da nijesu naveli da je Viši sud odbacio taj prijedlog i pored toga što je advokat Čolović poslao kopiju odluke, a u krajnje traljavom izgovoru za tekst su samo ponovili ranije već objavljenu informaciju da je Osnovni sud odbacio optužni prijedlog ODT-a.

Iako je Nova Pobjeda tekstovima koje je potpisivao direktor i glavni i odgovorni urednik ove medijske kuće Draško Đuranović pod inicijalima D.Đ. danima “filovala” javnost lažima nakon hapšenja Bećirovića, informacija o odbijanju optužnog predloga objavljena je u ćošku kao sporedna vijest.

Ispod ovog skromnog teksta koji je, kako se stiče utisak, objavljen više da bi bio sakriven i da bi se u isto vrijeme makar formalno ispoštovao novinarski kodeks, nije bilo inicijala D.Đ. jer je očigledno da “mladi novinar” ne želi da ličnim inicijalima potvrđuje sopstvene greške, već se krije iza tuđih.

Draško Đuranović: Ucjena ili strah, šta je natjeralo direktora najstarijeg medija u Crnoj Gori na kompromitaciju?

Novinaru D.Đ. nije međutim smetalo da stavlja potpis ispod lažnih informacija kao što su da je Bećirović saslušan u Osnovnom državnom tužilaštvu, iako je Đuranović imao informaciju da je saslušavan u Specijalnom državnom tužilaštvu. Takođe mu nije smetalo da krije informaciju da je lično Katnić isljeđivao Bećirovića u prostorijama SDT-a, da bi na kraju sve začinio informacijom da  je “Bećirović uputio niz prijetećih poruka u kojima je pominjao i crnogorski državni vrh i specijalnog tužioca Milivoja Katnića”!

Objavljivanjem ovog skromnog teksta, makar formalno je zadovoljen samo dio zahtjeva koji je advokat Čolović poslao Novoj Pobjedi, jer je takođe traženo da se uklone tekstovi u kojima se navode lažne informacije o Bećirovićevom hapšenju, što ovaj medij još uvijek nije učinio.

Stoga je advokat Čolović u novom dopisu podsjetio uredništvo Nove Pobjede “da je tražio ne samo objavljivanje vijesti o pravosnažnom odbijanju optužbe protiv Bećirovića (što je Pobjeda i uradila), već i uklanjanje sadržaja koji se odnose na njegovo nezakonito hapšenje i optuženje sa portala Pobjede, kako bi se otklonila opasnost od nastupanja dalje štete zbog povrede prava ličnosti koju nesporno trpi moj klijent”.

Čolović je redakciji Nove Pobjede ponovo proslijedio i svu prateću dokumntaciju uključujući i kopiju pravosnažne presude Višeg suda kojom se odbacuje optužni predlog ODT-a u Podgorici protiv Bećirovića.

Željko Ivanović, suvlasnik “Vijesti”, Katnićev promoter i medijski pendrek za jednokratnu upotrebu – “Goveče” , “Govedo”, “Govedo sa krštenicom” – tako ga u svom dokumentarnom romanu “Miško Kesedžija i njegove bize (esej o montenegrinskom zlu) zovu autori Marko Vešović i Šeki Radončić

Treba napomenuti da dnevne novine Vijesti još uvijek nijesu odgovorile na zahtjev advokata Čolovića, niti su objavile informaciju o pravosnažnom odbacivanju optužnog predloga protiv Bećirovića, niti su uklonili bilo koji tekst vezan za nezakonito hapšenje Bećirovića.

Čolović je stoga Novu Pobjedu i Vijesti, u dopisu koji je poslao prije dva dana, podsjetio na njihove zakonske i etičke obaveze i poručio da se nada da će “navedeni mediji postupiti u skladu sa Evropskom konvencijom o zaštiti ljudskih prava i sloboda, domaćim propisima i Kodeksom novinara/novinarki Crne Gore, te da do sudskog spora neće doći”.

Kako se da zaključiti iz riječi advokata Čolovića, Novu Pobjedu i Vijesti, ukoliko ne uklone sporne informacije, čeka sudski proces na kom će morati da objasne niz za njih veoma delikatnih pitanja:

– Da li su znali da objavljuju lažne informacije o hapšenju i saslušavanju Bećirovića?

– Ko im je te informacije davao?

– Zašto direktor Nove Pobjede Draško Đuranović koji se potpisivao ispod spornih tekstova, nije provjerio vjerodostojnost informacija koje je dobijao s obzirom da kao novinar sa višegodišnjim iskustvom zna da je to morao da uradi?

– Da li je vlasnička struktura Vijesti bila ucijenjena od strane Katnića da objavljuje svaku informaciju koju dobiju od SDT?

– Da li su Nova Pobjeda i Vijesti u strahu od glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića?

 

KATNIĆEVA BAHATOST I NEZNANJE ZA SAD KOŠTALI DRŽAVU 600 EURA PLUS ZATEZNE KAMATE, PRIJETI BLOKADA RAČUNA (13.06.2020)

Za glavnog specijlnog tužioca Milivoja Katnića i njegove poslušnike u tužilaštvu vezuju se brojne malverzacije, zloupotreba položaja i resursa SDT-a uz ispoljavanje neviđenog stepena drzništva iza kojeg se krije ogromna rupa u pravnom znanju.

Portal Aktuelno već mjesec i po piše o bahatosti i pravnom neznanju koje karakterišu rad glavnog specijalnog tužioca, ali takođe smo u više tekstova naveli da je pravna nepismenost i navika da se traljavo obavlja posao zastupljena i u velikom djelu tužilačkih organa.

Najbolji primjer koji ukazuje da u tužilačkim organima vlada bahatost, pravna konfuzija i neznanje, je nedavno doneseno rješenje Osnovnog državnog tužilaštva o nagradi u iznosu od 600 eura advokatu Srđanu Vukoviću za “odbranu po službenoj dužnosti” Zorana Bećirovića. Ovo krajnje konfuzno rješenje potpisala je tužiteljka Ana Kalezić koja je, kako smo već pisali, u sudsku proceduru, silu na sramotu, htjela da ugura krivičnu prijavu  protiv Bećirovića, kako se sumnja, pod pritiskom Milivoja Katnića.

U ovom krajnje zbunjujućem rješenju, u koje je portal Aktuelno imao uvid, na početku je navedeno da je Vuković branilac “po izboru” Zorana Bećirovića, da bi kasnije u izreci naveli da je isti advokat Vuković branilac po službenoj dužnosti!?

Portal Aktuelno konsultovao je više pravnih stručnjaka koje je pitao da li advokat može da bude u isto vrijeme branilac po službenoj dužnosti i izabrani branilac, na što smo umjesto odgovora dobili samo izjave čuđenja i nevjerice uz komentar “da li je moguće da su iz ODT-a napravili takav traljavi previd, ili namjernu zloupotrebu”.

Redakcija našeg portala pokušavala je nekoliko dana da protumači ovu konfuznu pisanu pravnu konstrukciju, iz koje smo zaključili jedino da je pravno nasilje, zloupotreba položaja i neznanje Milivoja Katnića za sad koštalo državu 600 eura, ali smo za detaljnije objašnjenje bili prinuđeni da tražimo tumačenje od advokata kome smo dali na uvid sporno rješenje.

“Osumnjičeni, odnosno okrivljeni koji je oslobođen optužbe, u ovom slučaju gospodin Bećirović, shodno zakonu ima pravo da u slučaju da je angažovao branioca potražuje troškove koje je imao na ime angažovanja istog u trenutku kada je presuda kojom je oslobođen, ili odluka kojom je optužba odbijena postala pravosnažna. U slučaju Bećirovića postala je pravosnažna nakon što je doneseno rješenje Višeg suda”, objasnio je za portal Aktuelno advokat koji je želio da ostane anoniman.

Kada je u pitanju konfuzija vezana za branioca po službenoj dužnosti i izabranog branioca, prema riječima našeg sagovornika, najvjerovatnije se radi o grešci.

“Vjerovatno su greškom stavili u izreci da je branilac po službenoj dužnosti, a bio je izabrani branilac, što se i konstatuje u uvodu”, navodi advokat koji takođe ističe da je u rješenju došlo i do tehničke greške.

“Izreka rješenja je trebala biti da se usvaja zahtjev gospodina Bećirovića za naknadu troškova, pa onda da se isplati advokatu po punomoćju, a ovdje ispada da se usvaja zahtjev advokata”, objašnjeno je našem novinaru.

Kada sve ovo uzmemo u obzir, ispada da u rješenju od nepune dvije kucane stranice postoje kardinalne pravne greške, što ide u prilog pisanju portala Aktuelno koji uporno navodi da u tužilaštvu vlada pravno neznanje i potpuna konfuzija.

Da situacija bude još gora za tužilaštvo, naš sagovornik je naglasio da je o ovom slučaju “tužilaštvo dužno da nadoknadi gospodinu Bećiroviću troškove koje je imao angažovanjem branioca pred Specijalnim i Osnovnim tužilaštvom, pa je ODT postupajući po takvom zahtjevu donijelo rješenje kojim je isto samo sebe obavezalo da navedene troškove isplati”.

Međutim, kako saznaje portal Aktuelno, iako je samo sebe tužilaštvo obavezalo na naknadu troškova postupka u iznosu od 600 eura, ova institucija nije izmirila troškove zbog čega je pokrenut izvršni postupak, pa Država sada osim 600 eura na ime nezakonitog Katnićevog rada mora platiti i troškove izvršnog postupka.

Tužilaštvo ima osam dana da izmiri dug prema Bećiroviću na ime troškova za advokata, kao i troškove izvršnog postupka, a ako to ne uradi u zakonskom roku, postoji mogućnost da, zbog pravnog neznanja, bahatosti i zloupotrebe položaja glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića bude blokiran državni račun.

Podsjetimo, ovakve metode i način postupanja nijesu ništa strano specijalnom tužiocu Milivoju Kantiću koji se ponaša kao što su to činili agenti UDBE u periodu od 1948 – 1951. godine, pa stoga nije na odmet podsjetiti na hajku koju je SDT vodio protiv Bećirovića i portala Aktuelno zbog sms poruka.

Sve je postalo jasno nakon što su prvo Osnovni, a nedavno i Viši sud u Podgorici u potpunosti odbacili kao neosnovnu pravnu konstrukciju protiv Bećirovića.

Sada je već postalo jasno da je Katnić u napadu na Bećirovića i portal Aktuelno stavio lične motive ispred struke.

Kako je bilo i očekivano, u objavljivanju brutalnih laži prednjačile su dnevne novine Vijesti i istoimena televizija i portal.

U medijskim napadima posebno se isticala klerikalna medijska ispostava KOS-a – dnevni list Dan.

Ova bivša medijska ispostava KOS-a i glasilo Srpske pravoslavne ckve, po svemu sudeći, je služilo kao posrednik između specijalnog tužioca Katnića i predsjednika advokatske komore Zdravka Begovića.

Ono što posebno treba naglasiti je da isljednik Milivoje Katnić – samoproklamovani tajnovidac koji sve zna i sve vidi, nije našao za shodno da odgovori na mnoštvo ozbiljnih pitanja koje je Bećirović postavio u saopštenju prije pet mjeseci.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije