Connect with us

Organizovana tužilačka grupa

BORIČIĆ NASTRADAO ZBOG SLUČAJA BELIVUK: Da li će Tužilački savjet nakon izbora v.d. VDT-a ispitati djelovanje OTG?

Published

on

Vlada Crne Gore, po svemu sudeći, broji svoje posljednje sate jer je za sjutra zakazana sjednica Skupštine na kojoj će se provjeriti da li izvršna vlast na čelu sa Zdravkom Krivokapićem ima povjerenje poslanika. Prema najavama koje slušamo već danima, izvjesno je da teokratsko-diletantski eksperiment koji je smišljen u manastiru Ostrog i prozvan ”ekspertska vlada”, neće preživjeti petak.

Priča oko pada izvršne vlasti razumljivo je zaokupila crnogorsku javnost jer je za ovih nešto više od godinu država potonula u potpuni mrak stagnacije u svim društveno-političkim segmentima.

U čitavoj ovoj pometnji u drugom planu ostalo je jedno pitanje od izuzetnog društvenog značaja – izbor v.d. Vrhovnog državnog tužioca, koji je trebalo da bude obavljen 24. januara, ali je odložen za 5. februar.

Na redovnoj sjednici Tužilačkog savjeta prije 10 dana, donijeta je odluka da se raspiše javni poziv za vršioca dužnosti (v.d.) Vrhovnog državnog tužioca (VDT)  nakon čega će u subotu, nadamo se, biti izabran nasljednik Dražena Burića.

Ispitati slučaj Boričića

Iako reforme u tužilaštvu, čini se očekivano, idu sporo, jasno je da će Tužilački savjet morati da izabere novog vršioca dužnosti i da krene u čišćenje tužilaštva, koje je u posljednjih nekoliko godina postalo maltene odmetnuta grana vlasti. Pored toga, u svakom izvještaju Evropske komisije o napretku Crne Gore ova institucija je označena kao najproblematičniji segment crnogorskog društva.

Nikola Boričić: Žrtva OTG

Jedan od prvih slučajeva kojim bi Tužilački savjet trebalo da se pozabavi nakon izbora v.d. VDT-a je slučaj tužioca Nikole Boričića, doskorašnjeg zamjenika rukovodioca Osnovnog državnog tužilaštva u Podgorici.

Krajem prošle godine Demokratski front pozvao je novoformirani Tužilački savjet da što hitnije ispita navode koje je Boričić iznio u intervjuu za portal Aktuelno – da je nezakonito smijenjen jer nije želio da postupa po nezakonitim nalozima v.d. VDT-a Dražena Burića i rukovodioca Višeg državnog tužilaštva Lepe Medenice.

Portal Aktuelno je takođe pisao da je Boričić žrtva Organizovane tužilačke grupe (OTG) jer je krajem prošle godine smijenjen sa mjesta zamjenika rukovodioca Osnovnog državnog tužilaštva (ODT) u Podgorici na insistiranje Medenice.

Pritisak na Boričića zbog Belivuka

Prije nego što mu je i zvanično prestao mandat na mjestu zamjenika rukovodioca ODT-a, Boričić je optužio Burića i Medenicu su ga ”sklonili” jer nije želio da postupa po njihovim nezakonitim nalozima. Takođe je istakao da je na njegove kolege vršen pritisak.

Kako saznaje portal Aktuelno, Burić i Medenica, kao članovi takozvane OTG, udarili su na Boričića zbog slučaja vezanog za vođu kriminalnog klana iz Srbije Veljka Belivuka.

Osnovno državno tužilaštvo u Podgorici na meti OTG

”Boričić je ‘nastradao’ zbog Belivuka jer je branio tužioca koji nije htio da pusti dvojicu policajaca, a na čemu su određene grupe iz Tužilaštva, tačnije Specijalnog tužilaštva insistirale”, kazali su naši izvori.

Podsjetimo, policijski rukovodioci Aleksandar Bošković i Saša Đurović uhapšeni su u oktobru prošle godine po nalogu osnovnog državnog tužioca Vukasa Radonjića zbog sumnje da su zloupotrijebili službeni položaj ukidanjem zabrane ulaska u Crnu Goru pripadnicima kriminalne grupe, Beograđanima Veljku Belivuku i Marku Miljkoviću.

O kakvoj se organizovanoj grupi ucjenjivača u tužilaštvu radi, najbolje svjedoči i okolnost, da je isti dan nakon što je Boričić u intervjuu za Aktuelno kazao da je na njega vršen pritisak, Više tužilaštvo na čelu sa Lepom Medenicom, podnijelo predlog za utvrđivanje njegove odgovornosti i to u 13 predmeta!

”Tužilačka grupa koju je pomenuo Boričić nije odgovorila argumentima na njegove optužbe, niti je demantovala da je na njega vršen pritisak, već su iz fioke izvadili navodne sumnjive predmete koje o njemu skupljaju da bi ga ucjenjivali”, rekao je naš izvor.

Organizovana tužilačka grupa (OTG)

Portal Aktuelno već je pisao o subverzivnim elementima u Tužilaštvu, koji čine takozvanu Organizovanu tužilačku grupu (OTG) za koju se vezuju brojne priče o ucjenama, korupciji, nepotizmu i zloupotrebi položaja.

Lepa Medenica

Udarna pesnica i izvršitelj prljavih poslova OTG je rukovoditeljka Višeg državnog tužilaštva u Podgorici Lepa Medenica inače kuma bivšig šefa Sektora za borbu protiv organizovanog kriminala Uprave  policije Zorana Lazovića.

S obzirom da je Lazović kum Milivoja Katnića koji će uskoro po sili zakona morati da ide sa čela Specijalnog državnog tužilaštva  (SDT), jasno je da ova grupacija želi da i nakon izbora novog Tužilačkog savjeta i promjena koje će uslijediti, zadrži uticaj u Tužilaštvu preko svojih ljudi.

Za to se koriste ucjenama kao u slučaju Boričića koji je upravo njihova najnovija žrtva. Boričić je krajem prošle godine smijenjen sa mjesta zamjenika rukovodioca Osnovnog državnog tužilaštva (ODT) u Podgorici jer nije htio da glasa za izbor kandidatkinje bliske Lepoj Medenici.

Vrhovno državno tužilaštvo (VDT), sa višom državnom tužiteljkom Lepom Medenicom, smijenilo je Boričića samo nekoliko sati nakon što je na elektronskoj sjednici, koju je on organizovao, podgorički tužioci nijesu izabrali Medenicinu kandidatkinju za funkciju zamjenika rukovodioca ODT-a, tužiteljku Andrijanu Nastić.

Nastić je inače sestra od strica Aleksandra Mijajlovića, ”neformalnog” suvlasnika kompanije Bemax, koja se dovodi u vezu sa mnogim ilegalnim poslovima uključujući i šverc cigareta.

Krenuli u akciju nakon usvajanja tužilačkih  zakona

Organizovana tužilačka grupa, krenula je u zauzimanje pozicija po dubini u tužilaštvu još u maju prošle godine kada je  Skupština Crne Gore usvojila izmjene i dopune Zakona o Državnom tužilaštvu, prema kojima su čelni ljudi u toj instituciji, među kojima je i glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić, morali da idu u penziju.

Zoran Lazović, Lepa Medenica i Milivoje Katnić – kumovske veze

Kako je portal Aktuelno već pisao, Katnić i njegova OTG, već su prije stupanja na snagu izmjena tužilačkih zakona krenuli da na uticajna mjesta u Tužilaštvu dovode svoje ljude i zauzimaju pozicije koje će im omogućiti da zadrže uticaj i moć koju sada imaju.

U prilog ovoj tvrdnji ide i podatak da je pred Tužilačkim savjetom Crne Gore u maju prošle godine zakletvu položila Lepa Medenica koja je sada rukovoditeljka Višeg državnog tužilaštva u Podgorici. Njeno ponašanje u slučaju Boričića govori u prilog činjenici da će učiniti sve da ispuni ciljeve svoje OTG.

To što je Katnićev kum, Zoran Lazović, postavio svoju kumu Lepu Medenicu na ovu poziciju, je jasan pokazatelj da stare strukture u Tužilaštvu po svaku cijenu žele da zadrže pipke svoje hobotnice u ovoj instituciji.

Medenica zadužila vlast

Kako smo već pisali, članovi OTG već su odavno počeli da puštaju svoje pipke i zbližavaju se sa istaknutim funkcionerima, sada već odlazeće, vlasti. Najbolji primjer kako se kadrovi bivše vlasti prilagođavaju novim okolnostima za potrebe organizovane tužilačke grupe koja godinama drži Tužilaštvo zarobljenim je upravo Lepa Medenica.

Ona je učinila veliku uslugu direktoru ANB-a Dejanu Vukšiću i premijeru Zdravku Krivokapiću koji je stao u njegovu zaštitu, time što je konstatovala da ne postoji osnovana sumnja “da je bilo koje lice izvršilo krivično djelo odavanja tajnih podataka, niti bilo koje drugo djelo za koje se goni po službenoj dužnosti“.

Vukšić i Krivokapić: OTG preživjela i ovu vlast

Podsjetimo, 19. marta nakon sjednice Odbora za bezbjednost, javnost je ostala šokirana informacijom da je v.d. direktora ANB-a Vukšić, suprotno Zakonu o tajnosti podataka, odao povjerljive informacije jedne obavještajne agencije države članice NATO.

Medenica je oslobodila Vukšića bilo kakve odgovornosti i pored toga što su u službenoj zabilješci koju je direktor ANB-a, mimo procedura, iznio iz zgrade i dao članovima Odbora bila imena i prezimena agenata CIA, kao i agenata ANB i šeme rada američkih agenata. Da ne pričamo o malverzacijama i krivičnim djelima koja su pratila čitav slučaj zataškavanja ovog skandala u koji je umješan (bivši) advokat kriminalnih klanova sa primorja o kojima je portal Aktuelno pisao u desetinama tekstova.

Katnić poznat po vršenju pritiska na kolege

Portal Aktuelno u seriji tekstova koje smo objavljivali više mjeseci, između ostalog je pisao  da u Tužilaštvu vlada strah od glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića. Prilikom reizbora na funkciju glavnog specijalnog tužioca Katnić nije imao protivkandidata.

Glavni razlog zbog kog niko nije izašao na crtu Katniću je, kako smo pisali, strah, jer su eventualni kandidati isprepadani Katnićevim osionim nastupom i načinom na koji se obračunava sa protivnicima koji više pristaje udbaškom isljedniku nego modernom tužiocu.

Odlazeći glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić, samoproklamovani Lovćenski Tajnovidac, prorok i epidemiolog: ”Molim ih ponizno kao sto su molili Ćirilo i Metodije, ja se osjecam ka’ intencija bar jednog od njih”, ”Ja nijesam vudu vrač pa da mogu vudu magijom da ometam nekoga pa ni tuzioca Savovica”, ”Zetsko pozorište, kad bi ste čuli mišljenje ko je bio tamo, strani diplomatski hor”, ”Ja sam prilično usmeniji nego pismeniji bez obzira na školu koju sam završio”

Treba podsjetiti da su Katnić i njegov tim već duže vremena koristili blokadu Vrhovnog državnog tužilaštva koje je u v.d. stranju zbog političkih kalkulacija, da bi uspostavili svoju strahovladu u Tužilaštvu, o čemu možete čitati na OVOM LINKU.

Čak je i bivši ministar pravde Zoran Pažin jasno kazao prilikom jednog skupštinskog zasjedanja prošle godine da je Tužilaštvo postalo “četvrta grana vlasti”, aludirajući da taj problem mora da se riješi.

Stoga je jasno da za čišćenje tužilaštva neće biti dovoljni samo zakonski okviri, već će morati da se sprovede temeljno ”dubinsko čišćenje” ako želimo da Crna Gora ikad zadovolji kriterijume iz poglavlja 23. i 24.

Aktuelno

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije