Povežite se sa nama

Milivoje Katnić

DOSIJE ISLJEDNIK (20): Hronologija zloupotreba, drzništva i pravnog neznanja

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Privatno lice Milivoje Katnić, koji je skoro sedam godina obavljao funkciju glavnog specijalnog tužioca nedavno je razriješen sa te pozicije, a iza njega je ostala zaostavština nepočinstava za čiju će sanaciju biti potrebno mnogo vremena.

Portal Aktuelno će otvoriti neke predmete iz čuvenih Katnićevih fioka povezanih sa velikim pranjem novca kada za to dođe vrijeme.  Javnost Crne Gore će tada vidjeti šta je sve skrivao i koga je štitio samoproklamovani Lovćenski tajnovidac.

Ali prije nego što pređemo na otvaranje tih tema od velikog značaja za crnogorsko društvo, ispunićemo obećanje koje smo dali našim čitaocima i u feljtonu od 40 nastavaka prikazaćemo način na koji je funkcionisao bivši glavni specijalni tužilac Katnić.

Portal Aktuelno je u periodu od 30. 04. do 30. 6. 2020. godine na slučaju biznismena Zorana Bećirovića u seriji od 60 tekstova prikazao način rada Katnića koji je za vrijeme svog mandata pretvorio SDT u nešto što je ličilo na ispostavu UDBA-e. Feljton koji od 21. februara objavljujemo upravo će se bazirati na ovom slučaju, kroz koji je najbolje prikazan način na koji je radio Katnić.

U feljtonu čiji će svaki nastavak sadržati po dva teksta iz serijala koji smo već objavljivali u navedenom periodu, biće riječi o sljedećim temema:

Zloupotreba specijalnog policijskog tima za nelegalno hapšenje biznismena Zorana Bećirovića, njegovo isljeđivanje u prostorijama SDT-a, pravdanje i laganje preko medija da je saslušanje obavljeno u ODT-u, pokušaj da se u sudsku proceduru progura potpuno neosnovani optužni predlog, zloupotreba medija za širenje laži i obračun sa neprijateljima, ucjenjivanje, kreiranje “afere Delta” i crtanje mete na čelo kolege tužioca, širenje straha u tužilaštvu, neartikulisane i neodmjerene izjave, javno širenje panike u vrijeme pandemije koronavirusa, pravno neznanje, drzništvo, nerazjašnjeno pitanje famozne čokolade od 4.000 eura, sumnjiva ratna prošlost, fizički sukob u diskoteci, ukidanje crvene potjernice protiv odbjeglog biznismena Duška Kneževića, fizičko maltretiranje zatvorenika dok je bio vojni tužilac…

Takođe ćemo se dotaći teme kako je Katnić, pored ličnog animoziteteta, vođen naređenjima koje je dobijao od njegovih pretpostavljenih iz takozvane Organizovane tužilačke grupe (OTG ili OKG) kupovao ćutanje medija i pokušavao da ućutka portal Aktuelno, čiji je Bećirović jedan od osnivača.

Biće riječi i o tome kako je Katnić sprovodio metod kreiranja problema, da bi onda spašavao okrivljenog i naplatio mu usluge po tarifi OTG dok je njegov predmet čuvao u čuvenim fiokama.

Krajni cilj Katnića i opskurne OTG bio je ”uhapsiti” Portal Aktuelno onako kako je njegova OTG ”uhapsila” sve ostale medije u državi. Međutim, te teme ćemo se samo dotaći u feljtonu, a portal Aktuelno i Online magazin Luča će o tome opširnije pisati kada za to dođe vrijeme!

Feljton ćete moći da čitate i na Online magazinu Luča, u posebnoj rubrici ‘’Milivoje Katnić’’. U svakom nastavku biće naznačen naslov teksta i datum kada je objavljen da bi čitaoci mogli da dovedu stvari u pravilan kontekst i da bi uvidjeli da je portal Aktuelno još prije gotovo dvije godine naglašavao koliku štetu su za crnogorsko pravosuđe i čitavo društvo učinili Katnić i grupa njegovih saradnika poznata kao Organizovana tužilačka grupa (OTG).

 

ODMETNUTI TUŽILAC: ISLJEDNIK MILIVOJE ŽELI JOŠ PET GODINA APSOLUTNE MOĆI (06.06.2020)

Glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić i pored brojnih zloupoteba položaja, kršenja zakonskih procedura, ispoljenog pravnog neznanja, manipulacija, kao i korišćenja medija za ličnu promociju i obračun sa neistomišljenicima, kandidovao se za novi mandat na čelu Specijalnog državnog tužilaštva.

Samoproklamovani tajnovidac i epidemiolog Milivoje “Polakote” Katnić: “Tužilaštvo će da djeluje, ja sam napravio instituciju”, “Polakote: Isus Hrist je rekao, to vi rekoste”, “Ja govorim ono što utvrdim. To se nije dopalo nekima i počelo je moje spaljivanje”

U seriji tekstova koje portal Aktuelno objavljuje više od mjesec, ukazali smo da je drzničko ponašanje u kombinaciji sa nedostatkom pravnog znanja način na koji je Katnić naučio da funkcioniše, pa stoga i ne čudi što se, i pored brojinih malverzacija koje je izvršio, kandidovao za reizbor na mjesto glavnog specijalanog tužioca.

S obzirom da je konkurs za prvog čovjeka SDT-a istekao juče, po svemu sudeći Katnić neće imati protivkandidata, kao što smo već ranije najavili. Glavni razlog zašto niko neće da mu “izađe na crtu” je strah od moguće odmazde. Kako su nam kazali dobro upućeni izvori iz pravosudnih organa, sve i da je neko i predao kandidaturu za glavnog specijalnog tužioca, to bi bilo čisto da se javnosti predstavi lažna slika kako u tužilaštvu vlada demokratija.

“Niko ne želi da ide protiv Katnića, najviše zbog straha, ali i zbog problema sa legitimitetom izbora, s obzirom da je VDT u v.d. stanju”, potvrdilo nam je više sagovornika bliskih tužilačkim organima.

Katnićeva kandidatura za novi petogodišnji mandat samo je dokaz bahatosti i neznanja koje karakteriše rad glavnog specijalog tužioca. Međutim, dvostruki aršini i selektivno sprovođenje zakona i pravde nijesu samo karakteristični za Katnića i njegovo okruženje u SDT-u, već se takav način djelovanja, na što smo ukazali u prethodna dva teksta, odomaćio u mnogim drugim segmentima tužilaštva uključujući i ODT u Podgorici.

Sagovornici portala Aktuelno bliski pravosudnim i tužilačkim organima, saglasni su da Katnić svojim osionim i drzničkim ponašanjem daje loš primjer drugim tužiocima i “propagira bezakonje”.

“Razmislite samo ako glavni specijali tužilac ispoljava neznanje, bahatost, zloupotebljava položaj i šta već sve ne, kako onda da se ponašaju drugi tužioci? Katnić propagira bezakonje pa nije ni čudo što su njegove kolege tužioci isprepadani i često pokreću postupke pod pritiskom ili odustaju od pokretanja postupaka gdje bi trebali da postupaju po službenoj dužnosti”, rekli su naši sagovornici.

Ministar Zoran Pažin: Da li je uvidio da tužilaštvo postaje odmetnuta grana vlasti?

Kolika je količina nezadovoljstva radom tužilačkih organa najbolje govore i riječi ministra pravde Zorana Pažina, koji je nedavno izjavio da je “suštinska potrebna građana da se tamo (u tužilaštvu) stanje mijenja, a za to je potrebna ili politička volja ili sinergija političkih volja, što je bliže istini”. Ministar je komentarisao i uticaj stanja u pravosuđu na evropske integracije:

”Naravno da nedorečenost kadrovskih rješenja ima posljedice u ocjeni o ispunjenosti uslova Crne Gore u oblasti vladavine prava, ali nije Vlada adresa koja treba da bude odgovorna, jer usljed podjele vlasti, nema nadležnosti za ta pitanja”, rekao je Pažin u utorak u Skupštini Crne Gore.

Ministar je u svom izlaganju iznio ključno priznanje kada je  ocijenio i da “u ovom trenutku tužilaštvo, zbog načina izbora, funkcioniše praktično kao četvrta grana vlasti”.

Nadovezujući se na potpuno opravdane tvrdnje ministra Pažina, uz konstataciju da je vrhovni državni tužilac Ivica Stanković u v.d. stanju već duže vremena, postavlja se pitanje ko upravlja tom “odmetnutom” granom vlasti koja nikome, pa čak ni Vladi i Skupštini, ne mora da polaže račune? Čini se da je Milivoje Katnić svjestan da je tužilaštvo postalo “četvrta grana vlasti”, pa u stilu drznika i udbaškog isljednika želi da vodi glavnu riječ u ovom resoru od ključnog značaja za državu, jer zna da zbog ranije postignutih trulih političkih kompromisa, ne mora da odgovara nikome.

Stoga kandidaturu Kanića za reizbor na mjesto glavnog specijalnog tužioca treba shvatiti kao pitanje upućeno prije svega VDT-u i Tužilačkom savjetu – da li ćete dozvoliti da tužilaštvo i dalje funkcioniše kao “odmetnuta” grana vlasti na čelu sa čovjekom koji u svom radu koristi klasične metode udbaškog isljednika i za takvo ponašanje nikome ne odgovara?

Detaljnije o zloupotrebama, drzničkom ponašaju i neznanju koje je Katnić ispoljavao na funkciji koju obavlja pisaćemo u sjutrašnjem tekstu gdje ćemo podsjetiti na način rada osobe koja ima aspiracije da još pet godina obavlja funkciju čelnika SDT-a.

Portal Aktuelno je već napominjao da u Tužilaštvu vlada strah od Katnića kada smo pisali o tužiteljki Ivani Vuksanović, koju je zapao predmet vezan za montiranu “aferu Delta”. Iako je Vuksanović bila dovoljno hrabra da donese zakonsku i na dokazima zasnovanu odluku o odbacivanju krivične prijave novinara Dana Vladimira Otaševića protiv Mladena Mijatovića za nepostojeći napad, jednostavno nije željela da ulazi u konflikt sa tužilačko-medijskom organizovanom grupom hajkača i pokrene postupak po službenoj dužnosti protiv Otaševića zbog lažnog svjedočenja.

Podsjetimo, ovakve metode i način postupanja nijesu ništa strano specijalnom tužiocu Milivoju Kantiću koji se ponaša kao što su to činili agenti UDBE u periodu od 1948 – 1951. godine, pa stoga nije na odmet podsjetiti na hajku koju je SDT vodio protiv Bećirovića i portala Aktuelno zbog sms poruka.

Sve je postalo jasno nakon što su prvo Osnovni, a nedavno i Viši sud u Podgorici u potpunosti odbacili kao neosnovnu pravnu konstrukciju protiv Bećirovića.

Sada je već postalo jasno da je Katnić u napadu na Bećirovića i portal Aktuelno stavio lične motive ispred struke.

Kako je bilo i očekivano, u objavljivanju brutalnih laži prednjačile su dnevne novine Vijesti i istoimena televizija i portal.

U medijskim napadima posebno se isticala klerikalna medijska ispostava KOS-a – dnevni list Dan.

Ova bivša medijska ispostava KOS-a i glasilo Srpske pravoslavne ckve, po svemu sudeći, je služilo kao posrednik između specijalnog tužioca Katnića i predsjednika advokatske komore Zdravka Begovića.

Ono što posebno treba naglasiti je da isljednik Milivoje Katnić – samoproklamovani tajnovidac koji sve zna i sve vidi, nije našao za shodno da odgovori na mnoštvo ozbiljnih pitanja koje je Bećirović postavio u saopštenju prije pet mjeseci.

 

HRONOLOGIJA ZLOUPOTREBA, DRZNIŠTVA I PRAVNOG NEZNANJA: SPISAK ”PREPORUKA” ZA NOVI MANDAT ISLJEDNIKA MILIVOJA (07.06.2020)

Glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić za koga se vezuju brojne malverzacije, zloupotreba položaja i resursa SDT-a uz ispoljavanje neviđenog stepena bahatosti iza kojeg se krije ogromna rupa u pravnom znanju, i pored svih tih okolnosti imao je moralnih skrupula da se na konkursu koji je završan u petak prijavi za reizbor na položaj glavnog specijalnog tužioca.

Kako je portal Aktuelno već najavio, isljednik Milivoje neće imati protivkandidata za mjesto prvog čovjeka SDT-a, zbog problematičnog stanja u Tužilaštvu i pitanja da li uopšte Vrhovni državni tužilac Ivica Stanković ima legitimitet da u v.d. stanju predlaže glavnog specijalnog tužioca. Međutim, glavni razlog zbog kog niko nije izašao na crtu Katniću je strah, jer su eventualni kandidati isprepadani Katnićevim osionim nastupom i načinom na koji se obračunava sa protivnicima koji više pristaje udbaškom isljedniku nego modernom tužiocu.

Portal Aktuelno u seriji tekstova javnosti već više od mjesec predočava činjenice o tome kako samoproklamovani Lovćenski Tajnovidac obavlja svoj “tužilački” posao.

Zloupotreba specijalnog policijskog tima za nelegalno hapšenje biznismena Zorana Bećirovića, njegovo isljeđivanje u prostorijama SDT-a, pravdanje i laganje preko medija da je saslušanje obavljeno u ODT-u, pokušaj da se u sudsku proceduru progura potpuno neosnovani optužni predlog, zloupotreba medija za širenje laži i obračun sa neprijateljima, ucjenjivanje, kreiranje “afere Delta” i crtanje mete na čelo tužioca Miloša Šoškića, širenje straha u tužilaštvu, neartikulisane i neodmjerene izjave, javno širenje panike u vrijeme pandemije koronavirusa, pravno neznanje, drzništvo, sumnjiva ratna prošlost, fizički sukob u diskoteci… Sve su ovo postupci i okolnosti koje se vezuju za glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića!

S obzirom da se Katnić i pored svih zloupoteba prijavio za novi mandat na čelu SDT-a, nije na odmet podsjetiti koga Vrhovni državni tužilac u v.d. stanju treba da predloži za glavnog specijalnog tužioca i kakvog čovjeka Tužilački savjet treba da izabere na to mjesto.

Lični motivi ispred struke

Nakon što je Viši sud odbacio žalbu Osnovnog državnog tužilaštva (ODT) u Podgorici na odluku Osnovnog suda koji je 17. januara odbio optužni predlog ODT-a protiv biznismena Zorana Bećirovića zbog navodnog krivičnog djela “sprječavanje dokazivanja” i navodnih prjetnji vještaku Aleksandru Rakočeviću, u javnost su isplivale brojne zloupotebe položaja i malverzacije glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića.

Samoproklamovani Spartak – Milivoje “Polakote” Katnić: “Može biti ova kriminalna organizacija, a može ispanuti i falsifikovanje isprave ili u pokušaju”, “Pošto sam ja uvijek spreman ne znači da vas prisluškujem, mada imam pravo da gledam na daljinu – znate ono Lovćenski Tajnovidac, pa mogu da vidim šta hoćete”

Portala Aktuleno je u konsultaciji sa advokatskim timom, nabrojao sve zloupotebe koje je Katnić napravio u slučaju hapšenja Bećirovića. Prije svega smo dokazali da Bećirović nikome nije prijetio, zatim da se zbog privatne sms poruke ne može podizati specijalni policijski tim, hapsiti, a još manje da se time treba baviti Specijalno tužilaštvo. Bećirović je mimo svih zakonskih propisa isljeđivan u SDT-u, da bi nakon toga Katnić preko svojih ucijenjnih medija i medijskih poslušnika plasirao laži da je saslušanje obavljeno u Osnovnom tužilaštvu u Podgorici.

Ukazali smo i da je Osnvono državno tužilaštvo zbog, kako se sumnja, Katnićevog pritiska podiglo optužni predlog protiv Bećirovića iako za to nijesu imali nikavog pravnog osnova.

Takođe je jasno da se u ovom slučaju radi o ličnim motivima Milivoja Katnića, koji je dozvolio da ga animozitet prema Bećiroviću vodi u flagrantnu zloupotrebu položaja, čime je kompromitovao instituciju na čijem je čelu, ali i čitav pravosudni sistem Crne Gore.

Zlupoteba ucijenjenih medija

Dodatni motiv lišavanja slobode Bećirovića takođe možemo tražiti u činjenici da je jedan od osnivača portala Aktuelno, čija je uređivačka politika takva da se kritički odnosi prema radu specijalnog tužioca, upravo iz razloga unošenja ličnih motiva i frustracija u rad ovog tužilaštva.

U borbi protiv Bećirovića i portala Aktuelno, Katnić je lako našao podršku dijela medija prije svih dnevnih novina “Vijesti”, “Dan” i “Nova Pobjeda” koji su o slučaju privođenja Bećirovića pisali čitavu sedmicu i pri tome su iznosili notorne laži zbog kojih je advokat Branko Čolović podnio zahtjev za uklanjanje spornih propagandnih uradaka.

Kako je bilo i očekivano, u objavljivanju brutalnih laži prednjačile su dnevne novine Vijesti i istoimena televizija i portal. U medijskim napadima se isticala i klerikalna medijska ispostava KOS-a – dnevni list Dan. Motive za ovakvo djelovanje ova dva “medija”, osim što uživaju u medijskim hajkama, možemo tražiti i u sumnjama da su ucjenjeni od strane Katnića koji, kako smo već pisali, ima debele dosijee o malverzacijama vlasničke strukture ova dva dnevan lista. Stoga su i primorani da izvršavaju naredbe i promovišu svog nalogodavca.

Katnić priznaje da je hrišćanin skoro milenijum:

 

Treba napomenuti da je u ovom slučaju PR služba Specijalnog državnog tužioca – dnevni list “Nova Pobjeda” po ustaljenoj metodi, objavljivala bezrezervno sve što joj je dostavljeno iz SDT-a.

Predsjednik Advokatske komore radio za Katnića

Glavni specijlni tužilac imao je svoje ljude i među advokatima. Sprega Katnića  i predsjednika advokatske komore Zdravka Begovića, koji je zastupao Bećirovića u montiranom procesu oko navodnih prijetnji sudskom vještaku, isplivala je na vidjelo nakon što je 18. decembra prošle godine u Danu osvanuo tekst sa bombastičnim naslovom – “Vještak potvrdio da mu je Ćoćo prijetio”.

U tekstu se navodi da je “vještak Aleksandar Rakočević potvrdio tokom saslušanja u Osnovnom državnom tužilaštvu da mu je biznismen Zoran Ćoćo Bećirović prijetio. On je ostao pri ranije datom iskazu”. Kao izvor Dan je naveo advokata Begovića koji je tada zastupao Bećirovića.

“Rakočević je saslušan u svojstvu svjedoka i ponovio je sve što je rekao kada je prijavio slučaj. Moj klijent nije prisustvovao saslušanju”, rekao je tada Begović za Dan.

Bećirović se nakon saslušanja Rakočevića sreo sa advokatom Begovićem koji mu je prenio detalje saslušanja. Begović je tada ubjeđivao Bećirovića da se Rakočević “nije pridružio gonjenju i izjavio da nije osjećao prijetnju”, pripremajući iza leđa duplu igru sa Danom i specijalnim tužilaštvom.

Stoga se Bećirović, blago rečeno, našao u čudu kada je dan nakon razgovora sa Begovićem vidio tekst Dana i advokatovu izjavu koja se potpuno kosi sa onim što je ranije tvrdio u privatnom razgovoru sa svojim klijentom.

Teško je naći riječi koje bi mogle da opišu ovakvo ponašanje pravnog zastupnika koji laže klijenta, zatim biva uhvaćen u notornoj laži,  sarađuje sa medijskom kućom koja otvoreno radi na štetu tog istog klijenta i sve to u korist Tužilaštva.

Pokušao da namjesti Bećiroviću afere “Carsko selo” i “Vodeni grad”

Osim što je pokušao da napakuje Bećiroviću nepostojeću optužbu za prijetnje i “sprječavanje dokazivanja”, Katnić je preko medija sa kojima je uspostavio više nego blisku saradnju, počeo da pušta priče o brzom hapšenju Bećirovića zbog predmeta “Akvapark” – poznatijem kao “Vodeni grad” i “Carsko selo”.

Dnevne novine „Vijesti“ i „Dan“-a, koje su Katniću služile kao medijski pendreci za jednokratnu upotrebu, danima su plasirale „provjerene informacije iz vrha Specijalnog tužilaštva”, o tome da je pitanje dana kada će Bećirović biti uhapšen i pasti u ruke specijalnog tužioca zbog izmišljene umješanosti u afere “Vodeni grad” i “Rusko selo”.

Kako Katnić vidi sebe u novom petogodišnjem mandatu

Ubrzo je uslijedio prvi i jedini sastanak Bećirovića sa glavnim specijalnim tužiocem. Tokom tog razgovora, koji je trajao tri sata, kako je Bećirović javno saopštio, prošli su kroz sve predmete, gdje je dio po dio, Katniću ukazano da ne postoj bilo kakvo krivično djelo, niti od njega, niti ni od pokojnog brata Dragana.

Katnić ovo nikad nije demantovao što možemo shvatiti kao potvrdu Bećirovićevih tvrdnji da nije ni izdaleka umješan u bilo kakve protivzakonite aktivnosti, koje je glavni specijalni tužilac pokušao da mu napakuje.

Zaboravljena čokolada od 4.000 eura

Da bi predstavili javnosti kako specijlani tužilac, koji po metodama OZNA-e i UDBE-e goni ljude zbog sms poruka, lako odustaje od istraživanja ozbiljnih kriminalnih radnji ako to njemu ne odgovara, podsjetićemo se slučaja sa čuvenom čokoladom vrijednom 4.000 eura koja je navodno, bila namjenjena njegovoj supruzi.

”Ona je trebalo da uzme čokoladu, stavi je u torbu, što je, ponavljam, uobičajeno. Dva policajca čekala su je na izlazu, ali srećom, ona tu čokoladu nije uzela”, saopštio je glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić na sjednici skupštinskog Odbora za antikorupciju u julu 2016. godine.

Njegovu izjavu pogledajte na video snimku od 19 minuta i 30 sekundi:

Specijalni tužilac je kazao da je neko htio da iscenira situaciju u kojoj njegova supruga prima mito, nakon čega bi bila uhapšena, a sve to navodno, da bi on bio kompromitovan. Ako ove optužbe nijesu bile dovoljno ozbiljne, Katnić je kazao da su “dva policijaca koja su čekala na izlazu” bila umješana u ovu namještaljku, čime je nagovijestio da postoje djelovi Uprave policije koji su spremni na najgori oblik kriminalnih radnji da bi ostvarili svoje ciljeve!

Javnost u Crnoj Gori očekivala je tada da će taj slučaj koji je dobio medijski nadimak „čokolada“, s obzirom na ozbiljnost optužbi i položaj osobe koja ih je saopštila, biti ekspresno riješen. Takođe se očekivalo da će se brzo otkriti ko je pokušao da kompromituje glavnog specijalnog tužioca koji je tih dana i mjeseci uživao veliku podršku dobrog dijela javnosti. Međutim, ni poslije gotovo četiri godine javnost nije praktično ništa više saznala o tom slučaju.

Ono što posebno treba naglasiti je da isljednik Milivoje Katnić – samoproklamovani tajnovidac koji sve zna i sve vidi, nije našao za shodno da odgovori na mnoštvo ozbiljnih pitanja koje je Bećirović postavio u saopštenju prije pet mjeseci, između ostalog i za slučaj zaboravljene čokolade.

Fabrikovanje “afere Delta”

Korišćenje novinara Vijesti, Dana i Nove Pobjede za širenje propagande i kako se sumnja, za obavljanje prljavih poslova u obračunu sa neistomišljenicima i konkurencijom, neraskidivo su vezani za lik i djelo glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića. Ovakav način djelovanja se najbolje mogao uočiti u metodologiji fabrikovanja lažne “afere Delta” koja je, kako smo dokazali, direktno obavljana preko novinara na specijalnom zadatku.

U više tekstova u potpunosti smo rasvijetlili ulogu operativca-provokatora, novinara Dana i bivšeg novinara Vijesti Vladimira Otaševića, kao i njegovog direktnog nalogodavca iz redakcije – urednika Nikole Markovića i indirektnog iz SDT-a.

Kako smo precizno ukazali, Otašević je priznao da je proganjao tužioca Miloša Šoškića, zatim se ispostavilo da je prijetio Šoškiću, biznismenu Zoranu Bećiroviću i Mladenu Mijatoviću, a sebe je, uz pomoć nalogodavaca orkestrirane medijske histerije nastojao da predstavi kao žrtvu.

Novinar provokator Vladimir Otašević na zadatku

Pitanje koje smo postavili je zašto Otašević nikad nije saslušan i procesuiran zbog davanja lažnog iskaza, iako je na osnovu svih činjenica koje je iznio portal Aktuelno očigledno da je lažno svjedočio, na što je ukazao i njegov advokat Nebojša Asanović, koji je čak javno rekao da “priprema odbranu”! O lažiranoj “aferi Delta” iznijeli smo gotovo sve detalje, ali gnusna pozadina njenog fabrikovanja biće predmet nekog od narednih tekstova koji će biti objavljen nakon dodatnog provjeravanja obimnog dokaznog materijala.

Pod pritiskom Katnića i njegove kolege tužioci?

Nakon što smo raskrinkali način na koji je fabrikovana lažna “afera Delta” ukazali smo na brutalne laži i provokacije novinara-operativca Dana Vladimira Otaševića i iznesenim činjenicama nametnuli pitanje – zašto novinar Otašević nije procesuiran i pored mnoštva laži koje je iznio na saslušanju pred tužiteljkom Ivanom Vuksanović?

S obzirom da nam ODT u Podgorici nikad nije odgovorilo zašto nijesu procesuirali Otaševića, na osnovu pouzdanih informacija koje smo sakupljali mjesecima zaključili smo da tužiteljka Vuksanović, iako je bila dovoljno hrabra da donese zakonsku i na dokazima zasnovanu odluku o odbacivanju krivične prijave Otaševića protiv Miladena Mijatovića za nepostojeći napad, jednostavno nije željela da ulazi u konflikt sa tužilačko-medijskom organizovanom grupom hajkača.

Drznik ili neznalica?

Čitaocima  smo takođe predočili dokument koji ukazuje na to da je tužilac Katnić mnogo prije nego je stupio na funkciju  koju sad obavlja, ispoljavao tendencije ka drzničkom ponašanju, nepoštovanju pravnih normi uz pokazivanje visokog stepena pravnog neznanja.

Portal Aktuelno došao je u posjed presude Vrhovnog suda Republike Crne Gore iz 2004. godine gdje se odbija žalba koju je Kantić u upravnom sporu podnio na rješenje Direkcije za nekretnine RCG zbog toga što mu je odbijen zahtjev za upis stana u Katastar nepokretnosti.

Katnić je u tužbi protiv Direkcije naveo da je osnov za upis stana u katastar na njegovo ime “ugovor o otkupu stana od Vojske Jugoslavije i njihova saglasnost da se Katnić može upisati kao vlasnik stana”.

Međutim, u obrazloženju o odbijanju Katnićeve žalbe stoji da je on pokušao da na sebe prepiše stan na osnovu ugovora koji nije bio sudski ovjeren, što je nezamisliv propust za čovjeka koji je po sopstvenim tvrdnjama “jedan od najiskusnijih građana u pravu danas u Crnoj Gori”. Katnić ne samo što je pokušao da na osnovu neovjerenog dokumenta na svoje ime prepiše stan, već se i žalio na odluku Direkcije za nekretnine zbog odbijanja da izvrši nelegalan upis!

Vrhovni sud je njegovu žalbu naravno odbio, pa stoga treba postaviti pitanje – da li je “najiskusniji građanin u pravu” ispoljio potpunu pravnu nepismenost ili drzničko i osiono ponašanje koje ga karakteriše i dok obavlja funkciju SDT-a?

Katnić je takođe svim snagama nastojao da spriječi da krivična prijava vještaka Aleksandra Rakočevića protiv biznismena Zorana Bećirovića ugleda svjetlost dana. Da je ova prijava nekim slučajeme dostavljena portalu Aktueno, crnogorska javnost  bi se uvjerila da vještak Rakočević nije uopšte prijavio krivično djelo! I na osnovu ovog slučaja jasno je da je Katnić ili zloupotrijebio položaj da bi na silu pokrenuo nepostojeći krivični postupak, ili je jednostavno stručno nepotkovan, odnosno što bi se prostim jezikom reklo “pravno nepismen”.

Ratni dani tučaroša iz diskoteke

O drzništvu isljednika Milivoja govori i slučaj o kom je javnost brujala kada su objavljene izjave svjedoka iz Dubrovnika i Cavtata, o nepočinstvima koja je glavni specijalni tužilac radio na dubrovačkom ratištu. Poslanik DF-a Nebojša Medojević ga je u Skupštini optužio za teška krivična djela i maltretiranje civila u Cavtatu i Dubrovniku tokom 90-ih, nakon čega je lider PzP-a isljeđivan i hapšen po nalogu Katnića.

U medije je ranije takođe procurjelo da je glavni specijalni tužilac, dok je radio kao izbacivač u nekoj diskoteci, imao krivičnu prijavu zbog siledžijskog ponašanja, da je to sakriveno jer u protivnom ne bi mogao da bude postavljen za glavnog specijalnog tužioca. Ali i pored svih okolnosti koji ukazuju na Katnićevo neznanje, bahato i arogantno ponašanje on se bez ustezanja kandidovao za novi mandat na čelu SDT-a.

Širio paniku i dezinformacije, demantovao ga UNICEF

Treba napomenuti da je Milivoje Katnić poznat po davanju krajnje nesmotrenih, često nerazumljivih i krajnje konfuznih izjava u javnosti. Glavni specijlni tužilac poznat je po tome da je iazazvao paniku kada je još na početku pandemije koronavirusa pred crnogorskim novinaraima iznio lažnu informaciju da “ne treba piti hladna pića i sladolede jer tu koronavirus živi”.

“Može stomak da zaboli od koka-kole. I sad ne treba piti hladna pića i sladolede i ostalo jer tu koronavirus živi, a ne živi u slanim i toplim sredinama, pijte tople napitke, vidite mogu i medicinske savjete da vam dam”, rekao je Katnić na konferenciji za medije.

Dječji fond Ujedinjenih nacija (UNICEF) Crna Gora nakon te krajnje nesmotrene izjave Katnića, je upozorio da su se na internetu pojavile lažne informacije u kojima se tvrdi da treba izbjegavati sladolede i druge vrste hladnih prehrambenih proizvoda jer su one, navodno povezane sa koronavirusom. Iz UNICEF-a ističu da su ovi navodi “potpuno neistiniti” i apeluju na sve one koji ih šire da sa tim prestanu!

UNICEF morao da reaguje na Katnićeve izjave

Jasno je da je Katnić, kao nekvalifikovano i nestručno lice, dao apsolutno neutemeljene javne savjete za liječenje koronavirusa. Time je doveo javnost u zabludu i, ako ne širio, onda je doprinio širenju panike i lažnih informacija. Interesantno je da je isti Katnić kazao da su “pod lupom SDT-a osobe koje šire paniku u toku pandemije koronavirusa”. Koliko je našoj redakciji poznato, glavni specijlni tužilac nikad nije procesuirao sebe zbog očiglednog širenja panike.

Ugrozio domaće proizvođače

S obzirom da se Katnić nalazi na veoma važnoj i odgovornoj državnoj funkciji, ovakav njegov javni nastup ostavio je negativne posljedice i po određene segmente crnogorskog društva.

Posljedice Katnićeve izjave, na svojoj koži najbolje je osjetila izvršna direktorka i osnivač fabrike za proizvodnju crnogorskih sladoleda “Mille Baci” Bojana Otašević. Ona je, kako je portal Aktuelno pisao, kazala da je krajnje nesmotrena izjava Katnića o vezi sladoleda i koronavirusa, izazvala veoma negativne reakcije kod njenih klijenata i čak ugrozila poslovanje firme.

Kada je u pitanju kompanija Koka-kola, koju je Katnić takođe pomenuo u svojoj izjavi, nijesu razmišljali da podnose tužbu protiv spcijalnog tužioca.

Javnost navikla na Katnićeve ispade

Ovom prilikom treba takođe podsjetiti da je Katnić osim po bahatom ponašanju, zloupotrebi položaja, medija i širenju panike, poznat i po krajenj konfuznim, kontradiktornim i često nebuloznim izjavama.

Na ovom videu možete pogledati jednu od njegovih čuvenih objašnjenja na suđenju za pokušaj terorizma o košarci i igranju rukama:

Treba podsjetiti da je Katnić za sebe govorio da je “Lovćenski tajnovidac”, da stoga može da vidi stvari koji drugi ne mogu, govorio je da je njegova krv “krv pravednika” i upoređivao je sa “krvlju Isusa Hrista koju je prolio Poncije Pilat”. Čak je na jednoj konferenciji za medije kazao da bi “prihvatio Nobelovu nagradu, ali da nažalost ne postoji za zanimanje kojim se bavi”.

Jednom prilikom na pitanje novinara zašto je stavio svoju sliku na službenu legitimaciju koju je pokazao na konferenciji za medije, Katnić je kazao da je to uradio zato što je lijep.

“Lijep sam, sa mojom slikom nije više lažna”, rekao je Katnić.

Upoređivao se i sa vođom ustanka rimskih robova – Spartakom.

“Kako ovo izgleda, a preživim do tada, javiću se. U ozbiljnoj sam borbi. Znate li ili ste čitali knjigu Spartak – pa je tamo on bio je oslobođen svega postao je vitez, ali je ostao da se bori. Vidite da je ovo Spartakova ekipa – podržite ih”, kazao je Katnić u jednoj od svojih antologijskih izjava za medije.

Ovo su samo neke od mnoštva opskurnih izjava koje je davao u svojim javnim nastupima:

“Polakote: Ovaj tužilac će sve to dokazati”,

“Zamislite da se košarka igra rukama”

“Tužilaštvo će da djeluje, ja sam napravio instituciju”

“Polakote: Isus Hrist je rekao, to vi rekoste”,

“I zbog toga su neki zagazili đe nijesu trebali”,

“Ja govorim ono što utvrdim. To se nije dopalo nekima i počelo je moje spaljivanje”,

“On nema nikakve nadležnosti sa predmetima”

“Nepovratno pozitivno izmijenio strukture i supstance u tužilaštvu”,

“Poslije toga dakle zbog toga. Znači to je logička greška”,

“Pošto sam ja uvijek spreman ne znači da vas prisluškujem, mada imam pravo da gledam na daljinu – znate ono lovćenski tajnovidac, pa mogu da vidim šta hoćete”,

“Može biti ova kriminalna organizacija a može ispanuti i falsifikovanje isprave ili u pokušaju”…

Sve u svemu, dosta materijala o kom Vrhovni državni tužilac u v.d. stanju Ivica Stanković, koji predlaže Katnića na mjesto glavnog specijalog tužioca i Tužilački savjet koji ga bira treba dobro da razmisle.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije