Povežite se sa nama

Milivoje Katnić

DOSIJE ISLJEDNIK (21): U Tužilaštvu ne važi prezumpcija nevinosti

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Privatno lice Milivoje Katnić, koji je skoro sedam godina obavljao funkciju glavnog specijalnog tužioca nedavno je razriješen sa te pozicije, a iza njega je ostala zaostavština nepočinstava za čiju će sanaciju biti potrebno mnogo vremena.

Portal Aktuelno će otvoriti neke predmete iz čuvenih Katnićevih fioka povezanih sa velikim pranjem novca kada za to dođe vrijeme.  Javnost Crne Gore će tada vidjeti šta je sve skrivao i koga je štitio samoproklamovani Lovćenski tajnovidac.

Ali prije nego što pređemo na otvaranje tih tema od velikog značaja za crnogorsko društvo, ispunićemo obećanje koje smo dali našim čitaocima i u feljtonu od 40 nastavaka prikazaćemo način na koji je funkcionisao bivši glavni specijalni tužilac Katnić.

Portal Aktuelno je u periodu od 30. 04. do 30. 6. 2020. godine na slučaju biznismena Zorana Bećirovića u seriji od 60 tekstova prikazao način rada Katnića koji je za vrijeme svog mandata pretvorio SDT u nešto što je ličilo na ispostavu UDBA-e. Feljton koji od 21. februara objavljujemo upravo će se bazirati na ovom slučaju, kroz koji je najbolje prikazan način na koji je radio Katnić.

U feljtonu čiji će svaki nastavak sadržati po dva teksta iz serijala koji smo već objavljivali u navedenom periodu, biće riječi o sljedećim temema:

Zloupotreba specijalnog policijskog tima za nelegalno hapšenje biznismena Zorana Bećirovića, njegovo isljeđivanje u prostorijama SDT-a, pravdanje i laganje preko medija da je saslušanje obavljeno u ODT-u, pokušaj da se u sudsku proceduru progura potpuno neosnovani optužni predlog, zloupotreba medija za širenje laži i obračun sa neprijateljima, ucjenjivanje, kreiranje “afere Delta” i crtanje mete na čelo kolege tužioca, širenje straha u tužilaštvu, neartikulisane i neodmjerene izjave, javno širenje panike u vrijeme pandemije koronavirusa, pravno neznanje, drzništvo, nerazjašnjeno pitanje famozne čokolade od 4.000 eura, sumnjiva ratna prošlost, fizički sukob u diskoteci, ukidanje crvene potjernice protiv odbjeglog biznismena Duška Kneževića, fizičko maltretiranje zatvorenika dok je bio vojni tužilac…

Takođe ćemo se dotaći teme kako je Katnić, pored ličnog animoziteteta, vođen naređenjima koje je dobijao od njegovih pretpostavljenih iz takozvane Organizovane tužilačke grupe (OTG ili OKG) kupovao ćutanje medija i pokušavao da ućutka portal Aktuelno, čiji je Bećirović jedan od osnivača.

Biće riječi i o tome kako je Katnić sprovodio metod kreiranja problema, da bi onda spašavao okrivljenog i naplatio mu usluge po tarifi OTG dok je njegov predmet čuvao u čuvenim fiokama.

Krajni cilj Katnića i opskurne OTG bio je ”uhapsiti” Portal Aktuelno onako kako je njegova OTG ”uhapsila” sve ostale medije u državi. Međutim, te teme ćemo se samo dotaći u feljtonu, a portal Aktuelno i Online magazin Luča će o tome opširnije pisati kada za to dođe vrijeme!

Feljton ćete moći da čitate i na Online magazinu Luča, u posebnoj rubrici ‘’Milivoje Katnić’’. U svakom nastavku biće naznačen naslov teksta i datum kada je objavljen da bi čitaoci mogli da dovedu stvari u pravilan kontekst i da bi uvidjeli da je portal Aktuelno još prije gotovo dvije godine naglašavao koliku štetu su za crnogorsko pravosuđe i čitavo društvo učinili Katnić i grupa njegovih saradnika poznata kao Organizovana tužilačka grupa (OTG).

 

KOMISIJA ZA ETIČKI KODEKS U SLUŽBI ISLJEDNIKA MILIVOJA? (08.06.2020)

Glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić krenuo je u pohod na novi petogodišnji mandat, a kako je portal Aktuelno juče podsjetio, za reizbor na poziciju prvog čovjeka Specijalnog tužilaštva samoproklamovanog tajnovidca “preporučuju” brojne zloupotrebe, drzništvo, konfuzni i nerazumljivi javni nastupi i impozantno ispoljavanje pravnog neznanja.

Samoproklamovani tajnovidac i epidemiolog Milivoje “Polakote” Katnić: “Moja krv je krv pravednika, ne bi valjalo da se prolije kao što je Pilat prolio Isusovu krv”, “Prihvatio bih Nobelovu nagradu, ali nema u mom zanimanju”

Portal Aktuelno je u prethodnim tekstovima do detalja raskrinkao način na koji je fabrikovana “afera Delta”, a ukazali smo da je tužilac Miloš Šoškić bio primarna meta ove lažirane afere iza koje, kako se sumnja, stoji vrh SDT-a i ucjenjeno uredništvo jednog dnevnog lista. Šoškića su Dan, Vijesti i Nova Pobjeda na osnovnu “pouzdanih” izvora iz SDT-a danima provlačile kroz medijskog toplog zeca nakon montiranog događaja u Delti.

Međutim, i pored toga što je “afera Delta” očigledno fabrikovana sa ciljem da se naruši ugled tužioca Šoškića, koji je proganjan, praćen i ispitivan u ODT-u u Podgorici, Komisija za etički kodeks državnih tužilaca, umjesto da je stala u zaštitu svog kolege, konstatovala je da je “viši tužilac Miloš Šoškić povrijedio etički kodeks tužilaca jer se u javnosti nalazio sa biznismenom Zoranom Bećirovićem”.

“Državni tužilac u Višem tužilaštvu u Podgorici, na javnom mjestu u slobodno vrijeme, druženjem sa osobom protiv koje je tužilaštvo pokrenulo postupak po krivičnoj prijavi, nije pazio da takvim ponašanjem na javnom mjestu ne nanese štetu ugledu tužilaca, čime je povrijedio pravila iz tačke (i) i (j) Etičkog kodeksa tužilaca, kojima se uređuje ponašnje u slobodno vrijeme”, navodi se u odluci Komisije za Etičko kodeks koju su donijeli bivši  v.d. vrhovnog državnog tužioca Veselin Vučković, bivša vrhovna državna tužiteljka Ranka Čarapić i tužiteljka Radmila Ćuković.

Ranka Čarapić – da li je uopšte pročitala materijal iz ODT-a?

Tužilac Šoškić, kako smo već objavili, u svom iskazu je do detalja raskrinkao sve zloupotrebe i teška kršenja Kodeksa novinara Crne Gore načinjena u ovom slučaju, a takođe je više puta eksplicitno napomenuo da “ne krije da je dobar prijatelj sa Bećirovićem” kao i da je “prijateljstvo sa Bećirovićem samo izgovor da se prikrije pravi razlog zašto ga prate i snimaju”.

S obzirom da smo već pisali da je Bećirović uhapšen na osnovu apsurdne prijave i protivzakonito saslušavan u SDT-u na osnovu nepostojeće prijetnje i imaginarnog krivičnog djela, postavlja se pitanje kako je Komisija mogla tek tako da donese odluku da je Šoškić povrijedio Etički kodeks tužilaštva samo zato što se sastao sa dugogodišnjim prijateljem?

Portal Aktuelno još prije gotovo mjesec poslao pitanja Komisiji za Etički kodeks i Tužilačkom savjetu:

– Da li je Komisija za Etički kodeks prilikom donošenja odluke u odnosu na tužioca Miloša Šoškića izvršila uvid u spise predmeta Osnovnog državnog tužilastva u postupku protiv Zorana Bećirovića?

–  Da li će Komisija izvršiti uvid i u spise predmeta, pošto su već donijete presude nadležnih sudova?

– Da li će sada Komisija za Etički kodeks preispitati svoju odluku?

Na ova pitanja, kao uostalom i na sva ostala koja smo uputili na adresu tužilačkih organa, nijesmo dobili odgovor.

Veselin Vučković: Po ugledu na kolegu Katnića, ćuti na konkretna pitanja

S obzirom da smo i ovog puta naišli na “zid ćutanja” i uporno izbjegavanje da se odgovori na konkretna i veoma jednostavna pitanja, prinuđeni smo da zaključimo da je Etička komisija ili traljavo i pristrasno obavila svoj posao, ili su jednostavno, kako što je slučaj i sa ostlim tužilačkim organima, pod pritiskom (čitaj – u strahu) od prvog čovjeka SDT-a koji uz pomoć svojih pomagača u instituciji na čijem je čelu i medijskih isljednika, sprovodi strahovladu.

Iz Tužilačkog savjeta i Komisije za Etički kodeks takođe nam nijesu odgovorili da li će preispitati odluku u odnosu na tužioca Šoškića, s obzirom da su Osnovni a zatim i Viši sud Podgorici odbili optužni predlog ODT-a protiv biznismena Zorana Bećirovića zbog navodnog krivičnog djela “sprječavanje dokazivanja” i navodnih prijetnji vještaku Aleksandru Rakočeviću.

S obzirom da su se Komisija za Etički kodeks i Tužilački savjet odlučili na taktiku ćutanja, kao i ostali tužilački organi koje je kontaktirala naša redakcija, u narednim tekstovima ćemo se baviti svim spornim pitanjima vezanim za ovaj slučaj na koje nijesmo dobili odgovore.

 

U KATNIĆEVOM TUŽILAŠTVU NE VAŽI PREZUMPCIJA NEVINOSTI (09.06.2020)

Samoproklamovani Lovćenski Tajnovidac Milivoje Katnić po svemu sudeći je u jednoj od vizija ugledao sebe kako u novom petogodišnjem mandatu staljinovskim čeličnim stiskom upravlja cjelokupnim crnogorskim Tužilaštvom, pa se i pored  brojnih zloupotreba prijavio za reizbor na poziciju prvog čovjeka Specijalnog tužilaštva.

Iako Katnića za reizbor  “preporučuju” brojne zloupotrebe, drzništvo, konfuzni i nerazumljivi javni nastupi i impozantno ispoljavanje pravnog neznanja, fabrikovana “afera Delta” je najeksplicitniji primjer kako radi tužilačko-medijska sprega za blaćenje i kompromitaciju sa kojom je, kako se sumnja, glavni specijalni tužilac debelo povezan.

Na osnovnu našeg dosadašnjeg pisanja, jasno je da je “Afera Delta” fabrikovana sa ciljem da se naruši ugled tužioca Miloša Šoškića, koji je proganjan, praćen i ispitivan u ODT-u u Podgorici. Možda i najporaznija okolnost za crnogorske tužilačke organe je to što je Komisija za Etički kodeks državnih tužilaca, umjesto da je stala u zaštitu svog kolege, konstatovala da je “Šoškić povrijedio etički kodeks tužilaca jer se u javnosti nalazio sa biznismenom Zoranom Bećirovićem”.

Komisija za Etički kodeks državnih tužilaca, kako smo juče pisali, nije odgovorila na pitanja da li su izvršili uvid u spise predmeta Osnovnog državnog tužilastva u postupku protiv Bećirovića i da li će ih izvršiti?  Takođe smo ostali uskraćeni za odgovor na pitanje da li će Komisija za Etički kodeks preispitati svoju odluku vezano za tužioca Šoškića nakon što su Osnovni i Viši sud odbacili optužni predlog protiv Bećirovića?

Bez obzira što naš portal nailazi na potpuni muk u tužilačkim organima, kojima je po svemu sudeći zabranjeno da komuniciraju sa redakcijom portala Aktuelno, ipak se nijesmo obeshrabtili pa smo u nedostatku odgovora nastavili da postavljamo pitanja.

Veselin Vučković: Da li ćuti u strahu od Katnića?

Nakon što su prvo Osnovni, a zatim i Viši sud u Podgorici u potpunosti odbacili kao neosnovan optužni predlog, koji je Katnić progurao u ODT u Podgorici protiv Bećirovića zbog navodnog krivičnog djela “sprječavanje dokazivanja” nameće se pravno-logično pitanje – Da li je Komisija za etički kodeks prekršila pretpostavku nevinosti u odnosu na Zorana Bećirovića?

To je pitanje koje smo prije gotovo mjesec poslali Komisiji za Etički kodeks i Tužilačkom savjetu, a na koje nam, očekivano, nikad nije odgovoreno.

S obzirom da su crnogorski tužilački organi zaboravili šta znači presumpcija nevinosti i koliko je ona bitna u pravosudnom sistemu, na nama je da ih podsjetimo:

“Prezumpcija nevinosti jedno je od temeljnih načela savremenih ljudskih prava i ima ključnu ulogu u osiguravanju prava osobama koje se nalaze u kaznenom postupku. Riječ je o pravnom mehanizmu kojim se osigurava da je svaka osoba nevina dok joj se ne dokaže da je kriva. Direktiva (EU) 2016/343 Evropskog parlamenta i Savjeta od 9. marta 2016. godine o jačanju određenih vidova pretpostavke nevinosti nalaže da nadležna državna tijela i organi vlasti trebaju da se suzdržavaju od prikazivanja osumnjičenog ili okrivljenih osoba kao već krivih, kako u sudnici, tako i u javnosti”, navodi se u odjeljku o presumpciji nevinosti u Pravnoj enciklopediji.

Sa ovim odredbama ne samo da su upoznate osobe kojima je pravo struka, već je ovo jedno od osnovnih načela na kojem je izgrađeno moderno demokratsko društvo i koje je poznato gotovo svakome sa malo širim opštim obrazovanjem. Posebno interesantan dio o prezumpciji nevinosti je onaj gdje se navodi da “nadležna državna tijela i organi vlasti trebaju da se suzdržavaju od prikazivanja osumnjičenog ili okrivljenih osoba kao već krivih, kako u sudnici, TAKO I U JAVNOSTI”.

Ranka Čarapić: Da li je porčitala spise iz ODT-a ili je vjerovala na riječ Katniću i novinarima Dana?

Međutim, u slučaju tužioca Šoškića i biznismena Zorana Bećirovića ova prava su bila očigledno zanemarena, i protiv njiih je vođena brutalna medijska hajka uz potpuno negiranje pretpostavke nevinosti. Bećirović je, umjesto prepostavke da je nevin dok se ne dokaže suprotno, preko tužilačko-medijske organizovane grupe bio unaprijed satanizovan i predstavljen kao “okoreli kriminalac”, a Šoškićevo druženje sa njim u Delti je od istih hajkača predstavljeno kao zločinačka zavjera.

Etička komisija tužilaštva je u ovom slučaju trebala da zaštiti Šoškića, koji je bio na udaru medijske hajke orketrirane, kako se sumnja, od određenih krugova iz vrha SDT-a, a umjesto toga su kršeći presumpciju nevinosti, pod pritiskom čelnika SDT-a i njegovih medijskih batina, donijela odluku da “ukore” svog kolegu.

S obzirom da su se Komisija za Etički kodeks i Tužilački savjet, kao i ostali tužilački organi koje je kontaktirala naša redakcija, odlučili da je bolje da ćute nego da se suoče sa činjenicama koje im iznosimo moramo pretpostaviti da nijesu dobro bili upoznati sa predmetom u slučaju Šoškića, što znači da su traljavo odradili posao na štetu svog kolege. Ili su, kako je to slučaj sa drugim tužilačkim organima, bili u strahu od odmazde Katnića i njegove ekipe?

Portal Aktuelno je već napominjao da u Tužilaštvu vlada strah od Katnića kada smo pisali o tužiteljki Ivani Vuksanović, koju je zapao predmet vezan za montiranu “aferu Delta”. Iako je Vuksanović bila dovoljno hrabra da donese zakonsku i na dokazima zasnovanu odluku o odbacivanju krivične prijave novinara Dana Vladimira Otaševića protiv Mladena Mijatovića za nepostojeći napad, jednostavno nije željela da ulazi u konflikt sa tužilačko-medijskom organizovanom grupom hajkača i pokrene postupak po službenoj dužnosti protiv Otaševića zbog lažnog svjedočenja.

Podsjetimo, ovakve metode i način postupanja nijesu ništa strano specijalnom tužiocu Milivoju Kantiću koji se ponaša kao što su to činili agenti UDBE u periodu od 1948 – 1951. godine, pa stoga nije na odmet podsjetiti na hajku koju je SDT vodio protiv Bećirovića i portala Aktuelno zbog sms poruka.

Sve je postalo jasno nakon što su prvo Osnovni, a nedavno i Viši sud u Podgorici u potpunosti odbacili kao neosnovnu pravnu konstrukciju protiv Bećirovića.

Sada je već postalo jasno da je Katnić u napadu na Bećirovića i portal Aktuelno stavio lične motive ispred struke.

Kako je bilo i očekivano, u objavljivanju brutalnih laži prednjačile su dnevne novine Vijesti i istoimena televizija i portal.

U medijskim napadima posebno se isticala klerikalna medijska ispostava KOS-a – dnevni list Dan.

Ova bivša medijska ispostava KOS-a i glasilo Srpske pravoslavne ckve, po svemu sudeći, je služilo kao posrednik između specijalnog tužioca Katnića i predsjednika advokatske komore Zdravka Begovića.

Ono što posebno treba naglasiti je da isljednik Milivoje Katnić – samoproklamovani tajnovidac koji sve zna i sve vidi, nije našao za shodno da odgovori na mnoštvo ozbiljnih pitanja koje je Bećirović postavio u saopštenju prije pet mjeseci.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije