Povežite se sa nama

Milivoje Katnić

DOSIJE ISLJEDNIK (25): Muk u tužilaštvu i strah od konkretnih pitanja

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Privatno lice Milivoje Katnić, koji je skoro sedam godina obavljao funkciju glavnog specijalnog tužioca nedavno je razriješen sa te pozicije, a iza njega je ostala zaostavština nepočinstava za čiju će sanaciju biti potrebno mnogo vremena.

Portal Aktuelno će otvoriti neke predmete iz čuvenih Katnićevih fioka povezanih sa velikim pranjem novca kada za to dođe vrijeme.  Javnost Crne Gore će tada vidjeti šta je sve skrivao i koga je štitio samoproklamovani Lovćenski tajnovidac.

Ali prije nego što pređemo na otvaranje tih tema od velikog značaja za crnogorsko društvo, ispunićemo obećanje koje smo dali našim čitaocima i u feljtonu od 40 nastavaka prikazaćemo način na koji je funkcionisao bivši glavni specijalni tužilac Katnić.

Portal Aktuelno je u periodu od 30. 04. do 30. 6. 2020. godine na slučaju biznismena Zorana Bećirovića u seriji od 60 tekstova prikazao način rada Katnića koji je za vrijeme svog mandata pretvorio SDT u nešto što je ličilo na ispostavu UDBA-e. Feljton koji od 21. februara objavljujemo upravo će se bazirati na ovom slučaju, kroz koji je najbolje prikazan način na koji je radio Katnić.

U feljtonu čiji će svaki nastavak sadržati po dva teksta iz serijala koji smo već objavljivali u navedenom periodu, biće riječi o sljedećim temema:

Zloupotreba specijalnog policijskog tima za nelegalno hapšenje biznismena Zorana Bećirovića, njegovo isljeđivanje u prostorijama SDT-a, pravdanje i laganje preko medija da je saslušanje obavljeno u ODT-u, pokušaj da se u sudsku proceduru progura potpuno neosnovani optužni predlog, zloupotreba medija za širenje laži i obračun sa neprijateljima, ucjenjivanje, kreiranje “afere Delta” i crtanje mete na čelo kolege tužioca, širenje straha u tužilaštvu, neartikulisane i neodmjerene izjave, javno širenje panike u vrijeme pandemije koronavirusa, pravno neznanje, drzništvo, nerazjašnjeno pitanje famozne čokolade od 4.000 eura, sumnjiva ratna prošlost, fizički sukob u diskoteci, ukidanje crvene potjernice protiv odbjeglog biznismena Duška Kneževića, fizičko maltretiranje zatvorenika dok je bio vojni tužilac…

Takođe ćemo se dotaći teme kako je Katnić, pored ličnog animoziteteta, vođen naređenjima koje je dobijao od njegovih pretpostavljenih iz takozvane Organizovane tužilačke grupe (OTG ili OKG) kupovao ćutanje medija i pokušavao da ućutka portal Aktuelno, čiji je Bećirović jedan od osnivača.

Biće riječi i o tome kako je Katnić sprovodio metod kreiranja problema, da bi onda spašavao okrivljenog i naplatio mu usluge po tarifi OTG dok je njegov predmet čuvao u čuvenim fiokama.

Krajni cilj Katnića i opskurne OTG bio je ”uhapsiti” Portal Aktuelno onako kako je njegova OTG ”uhapsila” sve ostale medije u državi. Međutim, te teme ćemo se samo dotaći u feljtonu, a portal Aktuelno i Online magazin Luča će o tome opširnije pisati kada za to dođe vrijeme!

Feljton ćete moći da čitate i na Online magazinu Luča, u posebnoj rubrici ‘’Milivoje Katnić’’. U svakom nastavku biće naznačen naslov teksta i datum kada je objavljen da bi čitaoci mogli da dovedu stvari u pravilan kontekst i da bi uvidjeli da je portal Aktuelno još prije gotovo dvije godine naglašavao koliku štetu su za crnogorsko pravosuđe i čitavo društvo učinili Katnić i grupa njegovih saradnika poznata kao Organizovana tužilačka grupa (OTG).

 

KATNIĆ BJEŽI OD ODGOVORNOSTI: AFERA FABRIKOVANA DA NE BI ODGOVARAO NA PITANJA IZ BEĆIROVIĆEVOG SAOPŠTENJA (16.06.2020)

Glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić povezuje se sa zloupotrebom položaja, drzničkim ponašanjem, nebiranjem sredstava za obračun sa osobama prema kojima ima lični animozitet, ali i korišćenjem novinara za širenje propagande i kako se sumnja, za obavljanje prljavih poslova u obračunu sa neistomišljenicima i konkurencijom.

Samoproklamovani tajnovidac i epidemiolog Milivoje “Polakote” Katnić: “Tužilaštvo će da djeluje, ja sam napravio instituciju”, “Polakote: Isus Hrist je rekao, to vi rekoste”, “Ja govorim ono što utvrdim. To se nije dopalo nekima i počelo je moje spaljivanje”

O zloupotrebama i malverzacijama samoproklamovanog Lovćenskog Tajnovidca portal Aktuelno piše već mjesec i po.

Nakon što smo dokazali da je Katnić bio direktni organizator protivpravnog progona i brutalne medijske hajke protiv biznismena Zorana Bećirovića, juče smo ukazali na postojanje više nego osnovanih indicija da je debelo umiješan i u organizovani medijski progon i šikaniranje tužioca Miloša Šoškića.

O tome najbolje govori ponašanje glavnog specijalnog tužioca i njegove izjave koje je privatno dijelio sa svojim intimusima u tužilaštvu nakon fabrikovanja lažne “afere Delta” koja je, kako smo opširno dokazali u prethodnim tekstovima, inicirana preko novinara na specijalnom zadatku Vladimira Otaševića, da bi kasnije bila u potpunosti sprovedena preko uredništva dnevne novine Dan na čelu sa Nikolom Markovićem i preko dnevnih novina Nova Pobjeda i Vijesti, kao i istoimenog portala i televizije.

Nakon što smo juče otklonili nedoumice oko motiva čelnika SDT-a za medijsko-tužilački progon, prvo Bećirovića, a nakon toga satanizacije i pokušaja kompromitacije tužioca Šoškića, moramo se pozabaviti očiglednim motivima koji stoje iza tajminga lansiranja “afere Delta”.

Treba podsjetiti da je akcija kojom je započeta famozna “afera Delta” pokrenuta 3. decembra prošle godine, da bi dan kasnije 4. decembra dnevna novina Dan, a narednih dana i dnevne novine Vijesti i Nova Pobjeda uz istoimene portale i Televiziju Vijesti, zajedno krenuli sa brutalnom medijskom kampanjom protiv, prije svih Mladena Mijatovića, a naravno i Bećirovića i Šoškića koji su bili primarne mete.

Ne treba biti previše pametan i upućen u pisanje portala Aktuelno u posljednjih nešto više od mjesec i po da bi shvatili da iza fabrikovane “afere Delta” stoji namjera da se kreiranjem medijskog haosa i pokretanjem beskrupulozne hajke, u drugi plan stavi saopštenje Zorana Bećirovića koje je pripljemljeno upravo 3. decembra, a objavljeno 4. decembra ujutro u gotovo svim medijima.

Zoran Bećirović nikad nije dobio odgovore na pitanja iz svog saopštenja

U Bećirovićevom saopštenju koje je portal Aktuelno u feljtonu posvećenom glavnom specijalnom tužiocu Katniću ponovo objavio, opširno su elaborirane sve zloupotrebe SDT-a i njemu bliskih medija u obračunu sa Bećirovićem, a takođe su pomenute i opskurne radnje koje se odnose na Kantića prije stupanja na funkciju glavnog specijalnog tužioca.

Više dobro upućenih izvora bliskih tužilačkim strukturama potvrdilo je sumnje portala Aktuelno da je lažna “afera Delta” lansirana upravo da bi saopštenje Bećirovića palo drugi plan i da bi Katnić time izbjegao da odgovori na veoma nezgodna pitanja koja bi ga kompromitovala pred crnogorskom javnošću.

Ono što posebno treba naglasiti ovom prilikom je kako to da Milivoje Katnić, samoproklamovani tajnovidac koji sve zna i sve vidi, nije našao za shodno da odgovori na mnoštvo ozbiljnih pitanja koje je Bećirović postavio u saopštenju prije pet mjeseci. Umjesto odgovora, okolnosti ukazuju na to da je Katnić procijenio da mu je lakše da lansira lažnu aferu da bi u medijskoj halabuci Bećirovićevo saopštenje palo u drugi plan i da bi nakon toga napadom “ad hominem” na Bećirovića doveo u sumnju činjenice i obesmislio pitanja iznijeta u samom saopštenju.

A pitanja koja je, između ostalog, Bećirović postavio u saopštenju su:

– Zašto je Katnić lične motive stavio ispred zakona?

– Zašto neosnovano progoni i zloupotrebljava ovlašćenja u obračunu sa Bećirovićem i portalom Aktuelno?

– Zašto je nagovarao vještaka Aleksandra Rakočevića da proba da „navuče“ Bećirovića u zamku?

– Koliko puta je Rakočević bio angažovan u Specijalnom tužilaštvu i koliko mu je troškova do sada isplaćeno?

– Zašto nikad nije završio vještačenje u slučaju hotela Avala u Budvi?

– Da li je glavni specijalni tužilac ispitao zašto je član Specijalnog policijskog tima pokušao da verbalno isprovocira Bećirovića pred svojim kolegama?

– Kako su do medija dolazile “pouzdane” informacije o Bećirovićevom hapšenju i isljeđivanju?

– Da li će Katnić odgovoriti na sporna pitanja vezana za njegovu “ratnu prošlost” u Dubrovniku i Cavtatu?

 

MUK U TUŽILAŠTVU: ZAŠTO KATNIĆ IZBJEGAVA DA ODGOVORI NA PITANJA PORTALA AKTUELNO? (17.06.2020)

Portal Aktuelno već više od mjesec i po piše o glavnom specijalnom tužiocu Milivoju Katniću za čije ime se vežu zloupotrebe položaja, drzničko ponašanje, korišćenje novinara za širenje propagande i kako se sumnja, za obavljanje prljavih poslova u obračunu sa neistomišljenicima i konkurencijom.

Dok smo pisali o brojnim malverzacijama u tužilaštvu, Katnićevim zloupotrebama, ispoljavanju bahatosti i pravnom neznanju, uredništvo portala Aktuelno, u cilju ispunjavanja profesionalnih novinarskih i moralnih standarda, slalo je u kontinuitetu pitanja tužilačkim organima. Pitanja smo slali na adresu Specijalnog državnog tužilaštva, Vrhovnog državnog tužilaštva, Osnovnog državnog tužilaštva u Podgorici, Tužilačkog savjeta, Etičke komisije, a čak smo pisali i Ministarstvu pravde.

Naša pitanja su se odnosila na brojne zloupotrebe i neregularnosti prilikom protivzakonitog hapšenja biznismena Zorana Bećirovića, zatim smo postavljali pitanja vezana za fabrikovanje “afere Delta”, zloupotrebi i ucjenjivanju uredništva pojedinih medija, takođe smo se interesovali za postupanja Etičke komisije u slučaju tužioca Miloša Šoškića.

Portal Aktuelno je na adrese svih tužilačkih organa u periodu od 6. maja do 12. juna, svakih nekoliko dana slao pitanja, ali smo nailazili samo na zid ćutanja i bojkot koji prevazilazi ne samo granice profesionalnog odnosa PR službi prema medijima, već i granice elementarne pristojnosti.

Specijalno državno tužilaštvo održalo je juče konferenciju za medije na kojoj je Katnić nekritički iznosio hvalospjeve na račun svog rada, a iz njegove PR službe na našu adresu nije stiglo čak ni obavještanje kako da akreditujemo novinara za pres konferencije SDT-a i postavimo pitanja.

S obzirom da tužilački organi izbjegavaju da daju odgovore na pitanja koja šaljemo, prinuđeni smo da u posebnom tekstu javnosti iznesemo pitanja koja su ostala neodgovorena.

Specijlnom državnom tužilaštvu smo 6. maja poslali sledeća pitanja:

  1. U koliko predmeta je angažovan sudski vještak Aleksandar Rakočević?
  2. Kolika novčana naknada mu je po tom osnovu isplaćena?
  3. Da li možemo da dobijemo kopiju krivične prijave (iskaza) koju je vještak Rakočević podnio protiv biznismena Zorana Bećirovića zbog navodnih prijetnji putem sms poruka?
  4. Da li je vještak Rakočević završio vještačenje vezano za plaćanje komunalne takse za gradnju hotela Avala u Budvi?
  5. Kada je dobio nalog da vještači pomenuti predmet?
  6. Da li je završeno vještačenje u okviru istrage koja se vodi za navodno pranje novca prilikom privatizacije i gradnje hotela Avala i Bjanka?
  7. Kada je Rakočeviću dat nalog za vještačenje tih predmeta?

Zatim smo 11. maja uputili pitanja Komisiji za Etički kodeks i Tužilačkom savjetu:

  1. Da li je Komisija za Etički kodeks prilikom donošenja odluke u odnosu na tužioca Miloša Šoškića izvršila uvid u spise predmeta osnovnog državnog tužilaštva u postupku protiv Zorana Bećirovića?
  2. Da li će Komisija izvršiti uvid i u spise predmeta, pošto su već donijete odluke nadležnih sudova ?
  3. Da li će sada Komisija za Etički kodeks preispitati svoju odluku? Da li smatrate da je Komisija za etički kodeks prekršila pretpostavku nevinosti u odnosu na Zorana Bećirovića?

Na adresu SDT-a 19. maja poslali smo dva pitanja vezano za sumnjivo poslovanje medija bliskih glavnom spcijalnom tužiocu Milivoju Katniću:

– Da li je u okviru akcija Klap i Vardar, SDT istraživalo poslovanje i finansijske transakcije dnevnih novina Dan i Vijesti?

– Da li su istraživane poslovne veze ova dva medija i pojedinih političkih stranaka u Crnoj Gori?

Strah, neznanje ili nešto drugo: Zašto tužilački organi bojkotuju portal Aktuelno?

Vrhovnom državnom tužilaštvu smo 26. maja uputili pitanja vezana za protivpravno praćenje tužioca Miloša Šoškića:

– Da li je neko od nadležnih tužilačkih organa pokrenuo istragu zbog praćenja tužioca Miloša Šoškića o kojem je javnost saznala nakon događaja u tržnom cetrnu “Delta siti” 3. decembra prošle godine?

– Ako nije pokrenuta istraga, zašto nije i da li neko opstruira njeno pokretanje?

– Ako je pokrenuta, u kojoj je fazi?

Takođe 26. maja na adresu Tužilačkog savjeta proslijeđena su sledeća pitanja:

– Od koga je došla informacija da je biznismen Zoran Bećirović saslušavan u Osnovnom državnom tužilaštvu u Podgorici nakon hapšenja 28. novembra 2019. godine?

– Da li je neko od nadležnih tužilačkih organa pokrenuo istragu zbog praćenja tužioca Miloša Šoškića o kojem je javnost saznala nakon događaja u tržnom centru “Delta siti” 3. decembra prošle godine?

– Ako nije pokrenuta istraga, zašto nije i da li neko opstruira njeno pokretanje?

Istog dana smo poslali i ovo pitanje ODT-u u Podgoroci:

– Da li je biznismen Zoran Bećirović saslušavan u Osnovnom državnom tužilaštvu u Podgorici nakon hapšenja 28. novembra 2019. godine po nalogu Specijalnog državnog tužilaštva?

Na adresu Ministarstva pravde, VDT-a i SDT-a 27. maja poslali smo pitanja koja se tiču legaliteta i legitimiteta izbora glavnog specijalnog tužioca:

– Da li Vrhovni državni tužilac Ivica Stanković ima pravo (legitimitet) da predlaže Glavnog specijalnog državnog tužioca s obzirom da je u v.d. stanju?

– Da li stoga i Glavni specijalni tužilac koga predloži Stanković mora biti u v.d. stanju?

Nakon toga smo 28. maja Osnovnom državnom tužilaštvu u Podgorici poslali pitanja vezana za “slučaj Delta”  koji je vodila tužiteljka Ivana Vuksanović:

–  Da li je novinar Vladimir Otašević saslušavan u ODT-u zbog lažnog svjedočenja, davanja lažnog iskaza ili lažnog prijavljivanja?

– Ako nije, da li će biti saslušan i da li će protiv njega biti pokrenut postupak po službenoj dužnosti?

I na kraju treba napomnuti da smo 12. juna poslali pitanje na adresu SDT-a:

– Došli smo do saznanja da je glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić u negativnom kontekstu pominjao tužioca Miloša Šoškića i to u smislu “uništavanja tužilačke karijere nakon incidenta u šoping centru Delta siti”. Imate li komentar?

Portal Aktuelno je poslao ukupno 23 pitanja na adrese svih državnih organa koja imaju veze sa tužilaštvom, odgovore nijesmo dobili i naišli smo samo na zid ćutanja. Nijesu nam poznati razlozi zbog kojih na ovako bezobrazan način tužilački organi ignorišu pitanja na koja naši čitaoci očekuju odgovor. Jedino što možemo da pretpostavimo jeste da nemaju odgovor na činjenice koje iznosimo, ili jednostavno ćute u strahu od glavnog specijalnog tužioca Katnića.

Podsjetimo, ovakve metode i način postupanja nijesu ništa strano specijalnom tužiocu Milivoju Kantiću koji se ponaša kao što su to činili agenti UDBE u periodu od 1948 – 1951. godine, pa stoga nije na odmet podsjetiti na hajku koju je SDT vodio protiv Bećirovića i portala Aktuelno zbog sms poruka.

Sve je postalo jasno nakon što su prvo Osnovni, a nedavno i Viši sud u Podgorici u potpunosti odbacili kao neosnovnu pravnu konstrukciju protiv Bećirovića.

Sada je već postalo jasno da je Katnić u napadu na Bećirovića i portal Aktuelno stavio lične motive ispred struke.

Kako je bilo i očekivano, u objavljivanju brutalnih laži prednjačile su dnevne novine Vijesti i istoimena televizija i portal.

U medijskim napadima posebno se isticala klerikalna medijska ispostava KOS-a – dnevni list Dan.

Ova bivša medijska ispostava KOS-a i glasilo Srpske pravoslavne ckve, po svemu sudeći, je služilo kao posrednik između specijalnog tužioca Katnića i predsjednika advokatske komore Zdravka Begovića.

Ono što posebno treba naglasiti je da isljednik Milivoje Katnić – samoproklamovani tajnovidac koji sve zna i sve vidi, nije našao za shodno da odgovori na mnoštvo ozbiljnih pitanja koje je Bećirović postavio u saopštenju prije pet mjeseci.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije