Connect with us

Milivoje Katnić

DOSIJE ISLJEDNIK (27): Katnićevi tužioci ćute, dok Milivoje ”radi na sebe”

Published

on

Privatno lice Milivoje Katnić, koji je skoro sedam godina obavljao funkciju glavnog specijalnog tužioca nedavno je razriješen sa te pozicije, a iza njega je ostala zaostavština nepočinstava za čiju će sanaciju biti potrebno mnogo vremena.

Portal Aktuelno će otvoriti neke predmete iz čuvenih Katnićevih fioka povezanih sa velikim pranjem novca kada za to dođe vrijeme.  Javnost Crne Gore će tada vidjeti šta je sve skrivao i koga je štitio samoproklamovani Lovćenski tajnovidac.

Ali prije nego što pređemo na otvaranje tih tema od velikog značaja za crnogorsko društvo, ispunićemo obećanje koje smo dali našim čitaocima i u feljtonu od 40 nastavaka prikazaćemo način na koji je funkcionisao bivši glavni specijalni tužilac Katnić.

Portal Aktuelno je u periodu od 30. 04. do 30. 6. 2020. godine na slučaju biznismena Zorana Bećirovića u seriji od 60 tekstova prikazao način rada Katnića koji je za vrijeme svog mandata pretvorio SDT u nešto što je ličilo na ispostavu UDBA-e. Feljton koji od 21. februara objavljujemo upravo će se bazirati na ovom slučaju, kroz koji je najbolje prikazan način na koji je radio Katnić.

U feljtonu čiji će svaki nastavak sadržati po dva teksta iz serijala koji smo već objavljivali u navedenom periodu, biće riječi o sljedećim temema:

Zloupotreba specijalnog policijskog tima za nelegalno hapšenje biznismena Zorana Bećirovića, njegovo isljeđivanje u prostorijama SDT-a, pravdanje i laganje preko medija da je saslušanje obavljeno u ODT-u, pokušaj da se u sudsku proceduru progura potpuno neosnovani optužni predlog, zloupotreba medija za širenje laži i obračun sa neprijateljima, ucjenjivanje, kreiranje “afere Delta” i crtanje mete na čelo kolege tužioca, širenje straha u tužilaštvu, neartikulisane i neodmjerene izjave, javno širenje panike u vrijeme pandemije koronavirusa, pravno neznanje, drzništvo, nerazjašnjeno pitanje famozne čokolade od 4.000 eura, sumnjiva ratna prošlost, fizički sukob u diskoteci, ukidanje crvene potjernice protiv odbjeglog biznismena Duška Kneževića, fizičko maltretiranje zatvorenika dok je bio vojni tužilac…

Takođe ćemo se dotaći teme kako je Katnić, pored ličnog animoziteteta, vođen naređenjima koje je dobijao od njegovih pretpostavljenih iz takozvane Organizovane tužilačke grupe (OTG ili OKG) kupovao ćutanje medija i pokušavao da ućutka portal Aktuelno, čiji je Bećirović jedan od osnivača.

Biće riječi i o tome kako je Katnić sprovodio metod kreiranja problema, da bi onda spašavao okrivljenog i naplatio mu usluge po tarifi OTG dok je njegov predmet čuvao u čuvenim fiokama.

Krajni cilj Katnića i opskurne OTG bio je ”uhapsiti” Portal Aktuelno onako kako je njegova OTG ”uhapsila” sve ostale medije u državi. Međutim, te teme ćemo se samo dotaći u feljtonu, a portal Aktuelno i Online magazin Luča će o tome opširnije pisati kada za to dođe vrijeme!

Feljton ćete moći da čitate i na Online magazinu Luča, u posebnoj rubrici ‘’Milivoje Katnić’’. U svakom nastavku biće naznačen naslov teksta i datum kada je objavljen da bi čitaoci mogli da dovedu stvari u pravilan kontekst i da bi uvidjeli da je portal Aktuelno još prije gotovo dvije godine naglašavao koliku štetu su za crnogorsko pravosuđe i čitavo društvo učinili Katnić i grupa njegovih saradnika poznata kao Organizovana tužilačka grupa (OTG).

 

KATNIĆEVI TUŽIOCI ĆUTE: ZAŠTO NIKO NIJE ISPITAO PRAĆENJE I UGROŽAVANJE BEZBJEDNOSTI ŠOŠKIĆA? (20.06.2020)

Za ime glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića vezuju se brojne malverzacije, zloupotreba položaja i resursa SDT-a, uz ispoljavanje neviđenog stepena bahatosti iza kojeg se krije ogromna rupa u pravnom znanju. Katnić je, kako smo ukazali, za svoje sumnjive radnje i obračun sa ličnim neprijateljima, obilato koristio medije, prije svih dnevne novine Dan, Vijesti i Pobjedu.

Samoproklamovani tajnovidac i epidemiolog Milivoje “Polakote” Katnić: “I zbog toga su neki zagazili đe nijesu trebali”, “Trgujem po pjaca “, “Kaže da ću krepati u kazamate”, “Koronavirus živi u sladoledu”

U seriji tekstova koje objavljujemo više od mjesec i po, Portal Aktuelno je detaljno opisao način na koji je fabrikovana “afera Delta” a ukazali smo i na motive mogućih nalogodavaca ove lažirane afere čija je primarna meta bilo tužilac Miloš Šoškić. Dnevne novine Dan, Vijesti i Nova Pobjeda su na osnovu “pouzdanih” izvora iz SDT-a danima nakon fabrikovanja lažne afere sprovodili hajku na Šoškića.

Kako smo juče pisali, osim što je Šoškić raskrinkao brutalne zloupotrebe medija koji su “filovani” “pouzdanim informacijama” iz tužilaštva, on je u svojoj izjavi koju je dao 6. 12. 2019. godine pred tužiteljkom ODT-a Ivanom Vuksanović, kazao da je još u avgustu prošle godine predvidio da će doći do pokušaja njegove kompromitacije kroz montiranu aferu ili sličan napad.

Šoškić je postao meta nakon što je analizirao izvještavanje i rad medija u pojedinim predmetima o čemu je u svom izjašnjenju obavijestio zamjenicu rukovoditeljke Višeg državnog tužilaštva u Podgorici iz avgusta 2019. godine, sa posebnim akcentom na tekstove dnevne novine Dan.

Stoga i ne čudi strah koji je Šoškić osjetio kada je novinar Dana Vladimir Otašević priznao da prati Šoškića i da mu je on primarna meta, o čemu smo već pisali.

“Smatram da je ovo lice (Otašević) konkludentnim radnjama praćenjem i fotografisanjem bez oznaka i legitimacije da se radi o novinaru, meni uputilo ozbiljnu prijetnju da će da napadne na moj život i tijelo ili članove moje porodice. Sve je ovo vezano za funkcijju koju obavljam”, navodi se u Šoškićevom iskazu u ODT-u.

Uredništvo Portala Aktuelno, nakon uvida u Šoškićev iskaz bilo je, blago rečeno, začuđeno time što niko iz tužilačkih organa nije ispitao okolnosti oko praćenja, progona i hajke koja se vodila protiv njihovog kolege. Takođe nas je začudilo što niko nije napravio procjenu bezbjednosti Šoškića koji radi na slučajevima najtežih krivičnih djela.

Miloš Šoškić: Žrtva brutalne hajke

Stoga smo poslali pitanja Vrhovnom državnom tužilaštvu vezana za protivpravno praćenje tužioca Miloša Šoškića:

– Da li je neko od nadležnih tužilačkih organa pokrenuo istragu zbog praćenja tužioca Miloša Šoškića o kojem je javnost saznala nakon događaja u tržnom centru “Delta siti” 3. decembra prošle godine?

– Ako nije pokrenuta istraga, zašto nije i da li neko opstruira njeno pokretanje?

– Ako je pokrenuta, u kojoj je fazi i da li je tužiocu Šoškiću ugrožena bezbjednost?

Naravno, po već ustaljenom običaju nijesmo dobili nikakav odgovor od Vrhovnog državnog tužilaštva, koje je, prema riječima čelnika VDT-a (istina u v.d. stanju) Ivice Stankovića “najotvorenija institucija”.

Na osnovnu našeg dosadašnjeg pisanja, jasno je da je “Afera Delta” fabrikovana sa ciljem da se naruši ugled tužioca Miloša Šoškića, koji je proganjan, praćen i ispitivan u ODT-u u Podgorici. Možda i najporaznija okolnost za crnogorske tužilačke organe je to što je Komisija za Etički kodeks državnih tužilaca, umjesto da je stala u zaštitu svog kolege, konstatovala da je “Šoškić povrijedio etički kodeks tužilaca jer se u javnosti nalazio sa biznismenom Zoranom Bećirovićem”.

 

NE SADI SAMO LUK: KATNIĆ ”RADIO NA SEBE, ŠTO SE I PRIMJEĆUJE” (21.06.2020)

Portal Aktueno već skoro dva mjeseca piše o načinu djelovanja glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića za čije ime se vezuju brojne malverzacije, zloupotreba položaja i resursa SDT-a uz ispoljavanje neviđenog stepena bahatosti iza kojeg se krije ogromna rupa u pravnom znanju.

U seriji tekstova javnosti smo predočili činjenice o tome kako samoproklamovani Lovćenski Tajnovidac obavlja svoj “tužilački” posao.

Zloupotreba specijalnog policijskog tima za nelegalno hapšenje biznismena Zorana Bećirovića, njegovo isljeđivanje u prostorijama SDT-a, pravdanje i laganje preko medija da je saslušanje obavljeno u ODT-u, pokušaj da se u sudsku proceduru progura potpuno neosnovani optužni predlog, zloupotreba medija za širenje laži i obračun sa neprijateljima, ucjenjivanje, kreiranje “afere Delta” i crtanje mete na čelo tužioca Miloša Šoškića, širenje straha u tužilaštvu, neartikulisane i neodmjerene izjave, javno širenje panike u vrijeme pandemije koronavirusa, pravno neznanje, drzništvo, sumnjiva ratna prošlost, fizički sukob u diskoteci… Sve su ovo postupci i okolnosti koje se vezuju za glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića!

Međutim, u cilju objektivnog informisanja javnosti portal Aktuelno mora da konstatuje da od kad smo počeli da se bavimo likom i djelom Milivoja Katnića, glavni specijalni tužilac je pokazao da je počeo da “radi na sebe” i da, makar donekle, sluša sugestije koje mu svakodnevno već skoro dva mjeseca upućujemo.

Katnić je poznat kao čovjek koji voli da se usavršava što je i sam priznao u jednoj izjavi za javnost:

“Evo sadim luk i radim na sebe. Što se i primjećuje. A ne da me neki GRU pomamljuje i šeta Ulicom Slobode”, rekao je Katnić na jednom od njegovih čuvenih javnih nastupa.

Samoproklamovani Spartak – Milivoje “Polakote” Katnić: “Može biti ova kriminalna organizacija, a može ispanuti i falsifikovanje isprave ili u pokušaju”, “Pošto sam ja uvijek spreman ne znači da vas prisluškujem, mada imam pravo da gledam na daljinu – znate ono Lovćenski Tajnovidac, pa mogu da vidim šta hoćete”

I zaista, glavni specijalni tužilac je počeo da sluša portal Aktuelno pa je po nalogu SDT-a urađeno vještačenje u slučaju „Avala“ i dostavljeno Specijalnom državnom tužilaštvu (SDT).

Treba podsjetiti da je naš portal prvi pisao oko malverzacija koje se vezuju za Rusa Igora Lazurenka i pozitivna stvar je što je SDT, iako bojkotuje naše uredništvo i to ne samo u ovom slučaju, konačno riješilo da djeluje po tom pitanju i posluša naše dobronamjerne smjernice za tužilačko djelovanje. Ali ipak SDT je preko dnevnog lista Dan, čije je uredništvo kako smo ukazali, u veoma bliskoj saradnji sa Katnićem, prije dvije sedmice plasiralo tekst pod naslovom “Osumnjičeni da su naknadu za komunalije umanjili za 300.000”.

Iako se umjesto iznosa od 2,8 miliona eura za koliko se sumnja da Lazurenkova firma nije platila, odnosno oštetila opštinu Budva, odjednom pojavjuje iznos od 300.000 eura, važno je da je SDT počeo da sluša konstruktivne sugestije, pa će možda vremenom ako budu “radili na sebe”, doći i do korektne cifre u ovom slučaju.

Katnićev tipični javni nastup – priznaje da je hrišćanin skoro milenijum:

Treba takođe napomenuti da je SDT na čelu sa Katnićem nedavno održao pres konferenciju, po kojoj se vidio pozitivan uticaj našeg pisanja. Katnić se nije poistovjećivao sa Spartakom, nije pominjao tajnovidačke moći, bio je odmjeren u izjavama koje su na momente čak zvučale veoma suvislo, a nije ni dovodio koronavirus u vezu sa hladnim pićima i sladoledom.

Mediji bliski Katniću koji su na prethodnim konferencijama znali da postavljaju desetine pitanja gdje bi se čelnik SDT-a zatim hvalio svojim postignućima, takođe nijesu ispoštovali tu praksu na posljednjoj konferencij za medije. Katnić je dobio samo 2-3 naručena pitanja na koja je odgovarao veoma odmjereno i suzdržano, a čak je pominjao da ispunjava uslove za penziju što je možda nagovještaj njegovih budućih poteza…

Uredništvo portala Aktuelno dobilo je više poruka od čitalaca koji su nam ukazali na ovako pozitivan zaokret u Katnićevim nastupima. Ipak, Katnić nije u potpunosti prihvatio sve naše dobronamjerne sugestije – naša redakcija nije dobila mejl koji bi nam omogućio da se akreditujemo za praćenje konferencije za medije SDT-a, a kako smo već pisali, tužilački organi uključujući i SDT, ne odgovoraju na naša pitanja.

S obzirom da glavni specijalni tužilac, kako sam kaže, dok sadi luk “voli da radi na sebe”, možda popravi i ovu stavku u svom djelovanju pa konačno odgovori portalu Aktuelno na brojna pitanja i objasni zašto je sprovodio ozbiljne zloupotrebe položaja, malverzacije, išao u lične obračune…

Podsjetimo, ovakve metode i način postupanja nijesu ništa strano specijalnom tužiocu Milivoju Kantiću koji se ponaša kao što su to činili agenti UDBE u periodu od 1948 – 1951. godine, pa stoga nije na odmet podsjetiti na hajku koju je SDT vodio protiv Bećirovića i portala Aktuelno zbog sms poruka.

Sve je postalo jasno nakon što su prvo Osnovni, a nedavno i Viši sud u Podgorici u potpunosti odbacili kao neosnovnu pravnu konstrukciju protiv Bećirovića.

Sada je već postalo jasno da je Katnić u napadu na Bećirovića i portal Aktuelno stavio lične motive ispred struke.

Kako je bilo i očekivano, u objavljivanju brutalnih laži prednjačile su dnevne novine Vijesti i istoimena televizija i portal.

U medijskim napadima posebno se isticala klerikalna medijska ispostava KOS-a – dnevni list Dan.

Ova bivša medijska ispostava KOS-a i glasilo Srpske pravoslavne ckve, po svemu sudeći, je služilo kao posrednik između specijalnog tužioca Katnića i predsjednika advokatske komore Zdravka Begovića.

Ono što posebno treba naglasiti je da isljednik Milivoje Katnić – samoproklamovani tajnovidac koji sve zna i sve vidi, nije našao za shodno da odgovori na mnoštvo ozbiljnih pitanja koje je Bećirović postavio u saopštenju prije pet mjeseci.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije