Connect with us

Milivoje Katnić

DOSIJE ISLJEDNIK (28): Lovćenski Tajnovidac sakrio krivičnu prijavu vještaka Rakočevića

Published

on

Privatno lice Milivoje Katnić, koji je skoro sedam godina obavljao funkciju glavnog specijalnog tužioca nedavno je razriješen sa te pozicije, a iza njega je ostala zaostavština nepočinstava za čiju će sanaciju biti potrebno mnogo vremena.

Portal Aktuelno će otvoriti neke predmete iz čuvenih Katnićevih fioka povezanih sa velikim pranjem novca kada za to dođe vrijeme.  Javnost Crne Gore će tada vidjeti šta je sve skrivao i koga je štitio samoproklamovani Lovćenski tajnovidac.

Ali prije nego što pređemo na otvaranje tih tema od velikog značaja za crnogorsko društvo, ispunićemo obećanje koje smo dali našim čitaocima i u feljtonu od 40 nastavaka prikazaćemo način na koji je funkcionisao bivši glavni specijalni tužilac Katnić.

Portal Aktuelno je u periodu od 30. 04. do 30. 6. 2020. godine na slučaju biznismena Zorana Bećirovića u seriji od 60 tekstova prikazao način rada Katnića koji je za vrijeme svog mandata pretvorio SDT u nešto što je ličilo na ispostavu UDBA-e. Feljton koji od 21. februara objavljujemo upravo će se bazirati na ovom slučaju, kroz koji je najbolje prikazan način na koji je radio Katnić.

U feljtonu čiji će svaki nastavak sadržati po dva teksta iz serijala koji smo već objavljivali u navedenom periodu, biće riječi o sljedećim temema:

Zloupotreba specijalnog policijskog tima za nelegalno hapšenje biznismena Zorana Bećirovića, njegovo isljeđivanje u prostorijama SDT-a, pravdanje i laganje preko medija da je saslušanje obavljeno u ODT-u, pokušaj da se u sudsku proceduru progura potpuno neosnovani optužni predlog, zloupotreba medija za širenje laži i obračun sa neprijateljima, ucjenjivanje, kreiranje “afere Delta” i crtanje mete na čelo kolege tužioca, širenje straha u tužilaštvu, neartikulisane i neodmjerene izjave, javno širenje panike u vrijeme pandemije koronavirusa, pravno neznanje, drzništvo, nerazjašnjeno pitanje famozne čokolade od 4.000 eura, sumnjiva ratna prošlost, fizički sukob u diskoteci, ukidanje crvene potjernice protiv odbjeglog biznismena Duška Kneževića, fizičko maltretiranje zatvorenika dok je bio vojni tužilac…

Takođe ćemo se dotaći teme kako je Katnić, pored ličnog animoziteteta, vođen naređenjima koje je dobijao od njegovih pretpostavljenih iz takozvane Organizovane tužilačke grupe (OTG ili OKG) kupovao ćutanje medija i pokušavao da ućutka portal Aktuelno, čiji je Bećirović jedan od osnivača.

Biće riječi i o tome kako je Katnić sprovodio metod kreiranja problema, da bi onda spašavao okrivljenog i naplatio mu usluge po tarifi OTG dok je njegov predmet čuvao u čuvenim fiokama.

Krajni cilj Katnića i opskurne OTG bio je ”uhapsiti” Portal Aktuelno onako kako je njegova OTG ”uhapsila” sve ostale medije u državi. Međutim, te teme ćemo se samo dotaći u feljtonu, a portal Aktuelno i Online magazin Luča će o tome opširnije pisati kada za to dođe vrijeme!

Feljton ćete moći da čitate i na Online magazinu Luča, u posebnoj rubrici ‘’Milivoje Katnić’’. U svakom nastavku biće naznačen naslov teksta i datum kada je objavljen da bi čitaoci mogli da dovedu stvari u pravilan kontekst i da bi uvidjeli da je portal Aktuelno još prije gotovo dvije godine naglašavao koliku štetu su za crnogorsko pravosuđe i čitavo društvo učinili Katnić i grupa njegovih saradnika poznata kao Organizovana tužilačka grupa (OTG).

 

ĆUTE O SASLUŠANJU BEĆIROVIĆA: ODT ŠTITI ISLJEDNIKA MILIVOJA (22.06.2020)

Glavnom specijalnom tužiocu Milivoju Katniću portal Aktuelno u posljednjih skoro dva mjeseca posvetio je više desetina tekstova u kojima smo javnosti predočili brojne malverzacije, zloupotrebu položaja, medija i resursa SDT-a za lične obračune uz ispoljavanje neviđenog stepena bahatosti iza kojeg se krije ogromna rupa u pravnom znanju.

Samoproklamovani tajnovidac i epidemiolog Milivoje “Polakote” Katnić: “Tužilaštvo će da djeluje, ja sam napravio instituciju”, “Polakote: Isus Hrist je rekao, to vi rekoste”, “Ja govorim ono što utvrdim. To se nije dopalo nekima i počelo je moje spaljivanje”

U ranijim tekstovima pisali smo kako samoproklamovani Lovćenski Tajnovidac zloupotrebom specijalnog policijskog tima protivzakonito uhapsio biznismena Zorana Bećirovića, koji je zatim isljeđivan u prostorijama SDT-a.

Katniću međutim, ovo nije bilo dovoljno pa je svoje teške zloupotrebe nastojao da opravda i prikrije preko njemu bliskih medija kojima je iz SDT-a plasirana notorna laž da je Bećirović saslušavan u Osnovnom državnom tužilaštvu (ODT) u Podgorici.

Treba podsjetiti da su dnevne novine Vijesti, Dan i Nova Pobjeda, koje su, kako smo pisali, radile kao medijske ispostave glavnog specijalnog tužioca, objavile informaciju da je Bećirović nakon hapšenja saslušavan u Osnovnom državnom tužilaštvu, a interesantno je da je istu informaciju imala i Komisija za Etički kodeks tužilaštva.

Okolnosti upućuju da je lažna informacija koju su imali mediji bliski Katniću i Etička komisija došla od istog izvora, a nadležni tužilački organi nikad nijesu odgovorili na pitanje portala Aktuelno – “Od koga je došla informacija da je biznismen Zoran Bećirović saslušavan u Osnovnom državnom tužilaštvu u Podgorici nakon hapšenja 28. novembra 2019. godine?”.

Stoga smo ODT-u u Podgorici takođe proslijedili pitanje čiji bi odgovor razriješio mnoge nejasnoće:

– Da li je biznismen Zoran Bećirović saslušavan u Osnovnom državnom tužilaštvu u Podgorici nakon hapšenja 28. novembra 2019. godine po nalogu Specijalnog državnog tužilaštva?

Odgovor na ovo pitanje nijesmo dobili, kao što uostalom nijesmo dobili odgovor na desetine pitanja koje smo poslali tužilačkim organima, o čemu smo već pisali.

Zgrada ODT-a u Podgorici: Ćutanjem štite Katnića

S obzirom da portal Aktuelno pouzdano zna da Bećirović nije saslušavan u ODT-u već ga je u prostorijama SDT-a isljeđivao lično Milivoje Katnić nakon protivzakonitog hapšenja, nameću se jasni zaključci zašto tužilački organi ćute i ne odgovaraju na pitanje na koje bi moglo da se odgovori sa jednostavnim “da ili ne”.

Očigledno je da ODT u Podgorici štiti glavnog specijalnog tužioca jer kad bi zvanično odgovorili da Bećirović nije saslušavan u ODT-u, to bi bila direktna inkriminacija Katnića i priznanje tužilaštva da je u slučaju hapšenja Bećirovića prekršen zakon i zloupotrebljena ovlašćenja SDT-a za lični obračun. Izbjegavanjem da daju odgovor postalo je jasno da ODT štiti Katnića i da iz ovog tužilačkog organa primjenjuju taktiku ćutanja, “zabijanja glave u pijesak” i čekanja da se sve na neki čudesan način zaboravi.

Pitanje koje se ovdje po ko zna koji put postavlja je da li se u ovom slučaju radi o neznanju ODT-a, ili strah od Katnićeve odmazde  koja bi uslijedila ako bi iz ovog tužilačkog organa priznali da Bećirović nije saslušan kod njih, ili je ipak u pitanju kombinacija ova dva faktora.

Portal Aktuelno je već napominjao da u Tužilaštvu vlada strah od Katnića kada smo pisali o tužiteljki Ivani Vuksanović, kojoj je zapao predmet vezan za montiranu “aferu Delta” i koja je potpisala odluku da se ne dostave snimci sa šest nadzornih kamera iz Delte.

 

SDT I DALJE ĆUTI: LOVĆENSKI TAJNOVIDAC SAKRIO KRIVIČNU PRIJAVU VJEŠTAKA RAKOČEVIĆA (23.06.2020)

Portal Aktuelno već gotovo dva mjeseca piše o malverzacijama glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića za čije ime se vežu zloupotreba položaja, drzničko ponašanje, korišćenje novinara za širenje propagande i kako se sumnja, za obavljanje prljavih poslova u obračunu sa neistomišljenicima i konkurencijom.

Dok smo pisali o brojnim neregularnostima u tužilaštvu, Katnićevim zloupotrebama, ispoljavanju bahatosti i pravnom neznanju, uredništvo portala Aktuelno, u cilju ispunjavanja profesionalnih novinarskih i moralnih standarda, slalo je u kontinuitetu pitanja tužilačkim organima. S obzirom da smo bojkotovani od njihove strane, bili smo prinuđeni da u posebnom tekstu objedinimo sva pitanja na koja nijesmo dobili odgovore posljednjih dva mjeseca.

Ovom prilikom moramo podsjetiti na posebno nezgodno pitanje za glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića koje se odnosi na krivičnu prijavu koju je vještak Aleksandar Rakočević podnio protiv biznismena Zorana Bećirovića nakon čega je on ekspresno uhapšen.

Da li možemo da dobijemo kopiju krivične prijave koju je vještak Rakočević podnio protiv biznismena Zorana Bećirovića zbog navodnih prijetnji putem sms poruka i “spriječavanja dokazivanja”?, glasi pitanje koje smo 6. maja poslali na adresu SDT-a, a na koje nijesmo dobili odgovor.

Prošlo je više od mjesec i po od kad smo na adresu SDT-a poslali ovo za Katnića veoma delikatno pitanje jer je, kako smo već pisali, vještak Rakočević intimni prijatelj glavnog specijalnog tužioca pod čijom se zaštitom nalazi.

Očigledno je da Katnić svim snagama nastoji da spriječi da ova krivična prijava ugleda svjetlost dana, jer da je kojim slučajem dostavljena portalu Aktuelno, crnogorska javnost  bi se uvjerila da vještak Rakočević nije uopšte prijavio krivično djelo!

Jer da bi postojalo krivično djelo “sprječavanje dokazivanja”, zbog kojeg je Bećirović priveden, vještaku je morala da bude upućena prijetnja, ili na neki drugi način uticano na njega da izmjeni specijalistički nalaz. S obzirom da, kako su dokazala i dva sudska rješenja, ne postoji ni naznaka da je Bećirović pokušao bilo šta od gore navedenog, jasno je zašto samoproklamovani Lovćenski Tajnovidac ne želi da krivična prijetnja njegovog intimnog prijatelja ugleda svjetlost dana.

Muk u tužilaštvu

Da se kojim slučajem desi da ova famozna prijava dospije do javnosti, jasno bi bilo da je Katnić ili zloupotrijebio položaj da bi na silu pokrenuo nepostojeći krivični postupak, ili je jednostavno stručno nepotkovan, odnosno što bi se prostim jezikom reklo “pravno nepismen”.

Ovo bi zaista bio veliki udarac za čovjeka koji je u jednom od svojih famoznih javnih nastupa ustvrdio da je on „kao glavni specijalni tužilac i jedan od najiskusnijih građana u pravu danas crnogorskom, i to je činjenica…“.

Zaista bi bila velika sramota da “jedan od najiskusnijih građana u pravu” napravi ovakvu zloupotrebu ili što je možda još gore, ispolji ovoliki stepen neznanja. Otežavajuća okolnost po Katnića je što upravo neznanje i zloupotrebu položaja, Evropska komisija ističe kao dva najveća problema crnogorskog pravosudnog sistema.

Podsjetimo, ovakve metode i način postupanja nijesu ništa strano specijalnom tužiocu Milivoju Kantiću koji se ponaša kao što su to činili agenti UDBE u periodu od 1948 – 1951. godine, pa stoga nije na odmet podsjetiti na hajku koju je SDT vodio protiv Bećirovića i portala Aktuelno zbog sms poruka.

Sve je postalo jasno nakon što su prvo Osnovni, a nedavno i Viši sud u Podgorici u potpunosti odbacili kao neosnovnu pravnu konstrukciju protiv Bećirovića.

Sada je već postalo jasno da je Katnić u napadu na Bećirovića i portal Aktuelno stavio lične motive ispred struke.

Kako je bilo i očekivano, u objavljivanju brutalnih laži prednjačile su dnevne novine Vijesti i istoimena televizija i portal.

U medijskim napadima posebno se isticala klerikalna medijska ispostava KOS-a – dnevni list Dan.

Ova bivša medijska ispostava KOS-a i glasilo Srpske pravoslavne ckve, po svemu sudeći, je služilo kao posrednik između specijalnog tužioca Katnića i predsjednika advokatske komore Zdravka Begovića.

Ono što posebno treba naglasiti je da isljednik Milivoje Katnić – samoproklamovani tajnovidac koji sve zna i sve vidi, nije našao za shodno da odgovori na mnoštvo ozbiljnih pitanja koje je Bećirović postavio u saopštenju prije pet mjeseci.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije