Povežite se sa nama

Milivoje Katnić

DOSIJE ISLJEDNIK (29): Tužilački savjet i Etička komisija štitili izvor koji im je “servirao” laži

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Privatno lice Milivoje Katnić, koji je skoro sedam godina obavljao funkciju glavnog specijalnog tužioca nedavno je razriješen sa te pozicije, a iza njega je ostala zaostavština nepočinstava za čiju će sanaciju biti potrebno mnogo vremena.

Portal Aktuelno će otvoriti neke predmete iz čuvenih Katnićevih fioka povezanih sa velikim pranjem novca kada za to dođe vrijeme.  Javnost Crne Gore će tada vidjeti šta je sve skrivao i koga je štitio samoproklamovani Lovćenski tajnovidac.

Ali prije nego što pređemo na otvaranje tih tema od velikog značaja za crnogorsko društvo, ispunićemo obećanje koje smo dali našim čitaocima i u feljtonu od 40 nastavaka prikazaćemo način na koji je funkcionisao bivši glavni specijalni tužilac Katnić.

Portal Aktuelno je u periodu od 30. 04. do 30. 6. 2020. godine na slučaju biznismena Zorana Bećirovića u seriji od 60 tekstova prikazao način rada Katnića koji je za vrijeme svog mandata pretvorio SDT u nešto što je ličilo na ispostavu UDBA-e. Feljton koji od 21. februara objavljujemo upravo će se bazirati na ovom slučaju, kroz koji je najbolje prikazan način na koji je radio Katnić.

U feljtonu čiji će svaki nastavak sadržati po dva teksta iz serijala koji smo već objavljivali u navedenom periodu, biće riječi o sljedećim temema:

Zloupotreba specijalnog policijskog tima za nelegalno hapšenje biznismena Zorana Bećirovića, njegovo isljeđivanje u prostorijama SDT-a, pravdanje i laganje preko medija da je saslušanje obavljeno u ODT-u, pokušaj da se u sudsku proceduru progura potpuno neosnovani optužni predlog, zloupotreba medija za širenje laži i obračun sa neprijateljima, ucjenjivanje, kreiranje “afere Delta” i crtanje mete na čelo kolege tužioca, širenje straha u tužilaštvu, neartikulisane i neodmjerene izjave, javno širenje panike u vrijeme pandemije koronavirusa, pravno neznanje, drzništvo, nerazjašnjeno pitanje famozne čokolade od 4.000 eura, sumnjiva ratna prošlost, fizički sukob u diskoteci, ukidanje crvene potjernice protiv odbjeglog biznismena Duška Kneževića, fizičko maltretiranje zatvorenika dok je bio vojni tužilac…

Takođe ćemo se dotaći teme kako je Katnić, pored ličnog animoziteteta, vođen naređenjima koje je dobijao od njegovih pretpostavljenih iz takozvane Organizovane tužilačke grupe (OTG ili OKG) kupovao ćutanje medija i pokušavao da ućutka portal Aktuelno, čiji je Bećirović jedan od osnivača.

Biće riječi i o tome kako je Katnić sprovodio metod kreiranja problema, da bi onda spašavao okrivljenog i naplatio mu usluge po tarifi OTG dok je njegov predmet čuvao u čuvenim fiokama.

Krajni cilj Katnića i opskurne OTG bio je ”uhapsiti” Portal Aktuelno onako kako je njegova OTG ”uhapsila” sve ostale medije u državi. Međutim, te teme ćemo se samo dotaći u feljtonu, a portal Aktuelno i Online magazin Luča će o tome opširnije pisati kada za to dođe vrijeme!

U svakom nastavku biće naznačen naslov teksta i datum kada je objavljen da bi čitaoci mogli da dovedu stvari u pravilan kontekst i da bi uvidjeli da je portal Aktuelno još prije gotovo dvije godine naglašavao koliku štetu su za crnogorsko pravosuđe i čitavo društvo učinili Katnić i grupa njegovih saradnika poznata kao Organizovana tužilačka grupa (OTG).

 

TUŽILAČKI SAVJET I ETIČKA KOMISIJA ŠTITE IZVOR: KO JE ”SERVIRAO” LAŽ DA JE BEĆIROVIĆ SASLUŠAN U ODT-u? (24.06.2020)

Glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić je čovjek za čije ime se vezuju zloupotrebe položaja, drzničko ponašanje, korišćenje novinara za širenje propagande i kako se sumnja, za obavljanje prljavih poslova u obračunu sa neistomišljenicima i konkurencijom.

Samoproklamovani tajnovidac i epidemiolog Milivoje “Polakote” Katnić ne odgovara na pitanja portala Aktuelno: “Moja krv je krv pravednika, ne bi valjalo da se prolije kao što je Pilat prolio Isusovu krv”, “Prihvatio bih Nobelovu nagradu, ali nema u mom zanimanju”

Portal Aktuelno već skoro dva mjeseca piše o brojnim neregularnostima u tužilaštvu, Katnićevim zloupotrebama, ispoljavanju bahatosti i pravnom neznanju, pa smo u cilju ispunjavanja profesionalnih novinarskih i moralnih standarda, u kontinuitetu slali pitanja tužilačkim organima.

Na 23 pitanja koja smo poslali na adrese tužilačkih organa, nikad nam nije odgovoreno.
Jedno od problematičnih pitanja na koje nikad nijesmo dobili odgovor je ono koje smo 26. maja poslali na adresu Tužilačkog savjeta i Komisije za Etički kodeks tužilaštva:

– Od koga je došla informacija da je biznismen Zoran Bećirović saslušavan u Osnovnom državnom tužilaštvu u Podgorici nakon hapšenja 28. novembra 2019. godine?

Treba podsjetiti da su dnevne novine Vijesti, Dan i Nova Pobjeda, koje su, kako smo opširno obrazložili, radile kao medijske ispostave glavnog specijalnog tužioca, objavile informaciju da je Bećirović nakon hapšenja saslušavan u Osnovnom državnom tužilaštvu (ODT), a interesantno je da je istu informaciju imala i Komisija za Etički kodeks tužilaštva.

S obzirom da do danas nijesmo dobili odgovor na pitanje vezano za izvor informacije o saslušanju Bećirovića u ODT-u, uredništvo portala Aktuelno na osnovu nezvaničnih, ali pouzdanih informacija rekonstruisalo je još ranije postupanje tužilačkih organa.

Ranka Čarapić – da li je uopšte pročitala materijal iz ODT-a?

Prema našim informacijama, članovi Etičke komisije bivši v.d. vrhovnog državnog tužioca Veselin Vučković, bivša vrhovna državna tužiteljka Ranka Čarapić i tužiteljka Radmila Ćuković, su dobili informacije iz “pouzdanih izvora iz SDT-a” da je Bećirović saslušan u ODT-u i nijesu smjeli da postavljaju pitanja niti im je palo na pemet da sumnjaju u njih isto kao što to nijesu smjeli da rade mediji koji su uslužbi SDT-a.

Treba podsjetiti da Komisija za Etički kodeks državnih tužilaca nije odgovorila na pitanja da li su izvršili uvid u spise predmeta Osnovnog državnog tužilastva u postupku protiv Bećirovića i da li će ih izvršiti? Takođe smo ostali uskraćeni za odgovor na pitanje da li će Komisija za Etički kodeks preispitati svoju odluku vezano za tužioca Šoškića nakon što su Osnovni i Viši sud odbacili optužni predlog protiv Bećirovića?

Veselin Vučković: Da li ćuti u strahu od Katnića?

Etička komisija nije nam odgovorila ni na pitanje da li su prekršili pretpostavku nevinosti u odnosu na Zorana Bećirovića?

Iako Etička komisija tužilaštva ne umije da odgovori na konkretna pitanja, to im ipak nije smetalo da na osnovu proizvoljnih poluinformacija dobijenih iz sumnjivih izvora “ukore” svog kolegu Miloša Šoškića koji je bio na udaru medijske hajke orkestrirane, kako se sumnja, od određenih krugova iz vrha SDT-a.

S obzirom da su se Komisija za Etički kodeks i Tužilački savjet, kao i ostali tužilački organi koje je kontaktirala naša redakcija, odlučili da je bolje da ćute nego da se suoče sa činjenicama koje im iznosimo moramo pretpostaviti da su traljavo odradili posao, ili su, kako je to slučaj sa drugim tužilačkim organima, bili u strahu od odmazde Katnića i njegove ekipe.

 

ZBOG KATNIĆEVE BAHATOSTI I NEZNANJA DRŽAVI BLOKIRAN RAČUN, NAPLAĆENO 600 EURA I TROŠKOVI IZVRŠENJA (25.06.2020)

Za ime glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića vezuju se brojne malverzacije, zloupotreba položaja, medija i resursa SDT-a, uz ispoljavanje neviđenog stepena bahatosti iza kojeg se krije ogromna rupa u pravnom znanju.

Portal Aktuelno u seriji tekstova koje objavljujemo već skoro dva mejseca ukazao je na bahatost i pravno neznanje koje karakterišu rad glavnog specijalnog tužioca, ali takođe smo u više tekstova naveli da je pravna nepismenost i navika da se traljavo obavlja posao zastupljena i u velikom djelu tužilačkih organa.

Najbolji primjer koji ukazuje da u tužilačkim organima vlada bahatost, pravna konfuzija i neznanje, je nedavno doneseno rješenje Osnovnog državnog tužilaštva o nagradi u iznosu od 600 eura advokatu Srđanu Vukoviću za “odbranu po službenoj dužnosti” Zorana Bećirovića. Ovo krajnje konfuzno rješenje potpisala je tužiteljka Ana Kalezić koja je, kako smo već pisali, u sudsku proceduru, silu na sramotu, htjela da ugura krivičnu prijavu protiv Bećirovića, kako se sumnja, pod pritiskom Milivoja Katnića.

Kako nam je objašnjeno od strane advokata, osumnjičeni koji je oslobođen optužbe, u ovom slučaju Bećirović, ima pravo da u slučaju da je angažovao branioca potražuje troškove koje je imao na ime angažovanja istog u trenutku kada je presuda kojom je oslobođen, ili odluka kojom je optužba odbijena postala pravosnažna.

U slučaju Bećirovića postala je pravosnažna nakon što je doneseno rješenje Višeg suda prije dva mjeseca.

Kako smo već pisali, iako je tužilaštvo samo sebe obavezalo na naknadu troškova postupka u iznosu od 600 eura, ova institucija nije izmirila troškove zbog čega je pokrenut izvršni postupak, pa država osim 600 eura na ime nezakonitog Katnićevog rada mora platiti i troškove izvršnog postupka.

S obzirom da je Tužilaštvo imalo osam dana da izmiri dug prema Bećiroviću na ime troškova za advokata, kao i troškove izvršnog postupka, a to nije urađeno u zakonskom roku, državni račun je blokiran da bi se naplatilo 600 eura plus troškovi izvršenja.

Javni izvršitelj koji je blokirao račun brzo je reagovao i u kratkom roku naplatio od države iznos na ime naknade za angažovanje branioca od strane Bećirovića.

Pravno neznanje, bahatost i zloupotreba položaja glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića dovela je do toga da državi bude blokiran račun zbog 600 eura. Tako da možemo konstatovati da je Katnić svojim nesavjesnim i bahatim ponašanjem doveo državu u veoma nezavidnu situaciju dodatno kompromitujući i brukajući i onako kompromitovane tužilačke organe.

Podsjetimo, ovakve metode i način postupanja nijesu ništa strano specijalnom tužiocu Milivoju Kantiću koji se ponaša kao što su to činili agenti UDBE u periodu od 1948 – 1951. godine, pa stoga nije na odmet podsjetiti na hajku koju je SDT vodio protiv Bećirovića i portala Aktuelno zbog sms poruka.

Sve je postalo jasno nakon što su prvo Osnovni, a nedavno i Viši sud u Podgorici u potpunosti odbacili kao neosnovnu pravnu konstrukciju protiv Bećirovića.

Sada je već postalo jasno da je Katnić u napadu na Bećirovića i portal Aktuelno stavio lične motive ispred struke.

Kako je bilo i očekivano, u objavljivanju brutalnih laži prednjačile su dnevne novine Vijesti i istoimena televizija i portal.

U medijskim napadima posebno se isticala klerikalna medijska ispostava KOS-a – dnevni list Dan.

Ova bivša medijska ispostava KOS-a i glasilo Srpske pravoslavne ckve, po svemu sudeći, je služilo kao posrednik između specijalnog tužioca Katnića i predsjednika advokatske komore Zdravka Begovića.

Ono što posebno treba naglasiti je da isljednik Milivoje Katnić – samoproklamovani tajnovidac koji sve zna i sve vidi, nije našao za shodno da odgovori na mnoštvo ozbiljnih pitanja koje je Bećirović postavio u saopštenju prije pet mjeseci.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije