Connect with us

Politika

15 GODINA OD SMRTI MILOŠEVIĆA: Od uzdizanja sa Gazimestana, do sahrane u kućnom dvorištu

Published

on

Milošević na Gazimestanu 1989. / Foto: pzs

Bivši predsjednik Srbije i SR Jugoslavije Slobodan Milošević preminuo je na današnji dan 2006. godine u pritvoru Haškog tribunala u Ševeningenu, gdje je bio optužen za ratne zločine počinjene u ratovima na prostoru bivše SFRJ.

Milošević je rođen 20. avgusta 1941. u Požarevcu, gdje je završio osnovnu školu i gimnaziju, a diplomirao je na Pravnom fakultetu u Beogradu 1964.

Od 1959. godine bio je član Saveza komunista Jugoslavije (SKJ) do osnivanja Socijalističke partije Srbije (SPS) jula 1989. godine, čiji je bio predsjednik.

Na prvim višestranačkim predsjedničkim izborima u Srbiji, decembra 1990. godine, kao kandidat SPS-a dobio je 65,34 odsto glasova i postao prvi predsjednik Republike Srbije.

Za predsjednika SR Jugoslavije izabran je u saveznoj skupštini 25. jula 1997. godine i na toj funkciji ostao do 5. oktobra 2000, kada je pod pritiskom javnosti priznao poraz na predsjedničkim izborima održanim 24. septembra te godine.

Na tim izborima Milošević je dobio 37,15 odsto glasova birača, a za predsjednika je izabran kandidat Demokratske opozicije Srbije (DOS) Vojislav Koštunica, sa 50,24 odsto glasova.

Milošević se 7. oktobra povukao s vlasti nakon priznanja odluke Ustavnog suda Jugoslavije.

Tokom njegove vladavine u Srbiji organizovane su brojne masovne demonstracije i protesti zbog ratova i loše ekonomske i političke situacije.

Uhapšen je u Beogradu 1. aprila 2001. pod optužbom za finansijske malverzacije povezane s carinom.

Taj proces nije vođen jer je na Vidovdan, 28. jula 2001. izručen Haškom tribunalu.

Milošević je pred Haškim tribunalom optužen za ratne zločine na Kosovu, za ratne zločine i genocid u Bosni i Hercegovini i ratne zločine u Hrvatskoj.

Zbog njegove smrti proces je obustavljen 14. marta 2006. godine.

Milošević je sahranjen u dvorištu porodične kuće u Požarevcu.

 

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije