Connect with us

Politika

ABAZOVIĆ: Radićemo na rasvjetljavanju teškog kriminala

Published

on

Prvi zadatak novoformiranog Biroa za operativnu komunikaciju biće da iz bezbjednosnog sektora sastave timove koji će raditi na rasvjetljavanju teških krivičnih djela izvršenih proteklih godina. To je Vijestima kazao koordinator Biroa, potpredsjednik Vlade Dritan Abazović.

Abazović je u petak, na elektronskoj sjednici Vijeća za nacionalnu bezbjednost, imenovan za koordinatora tog tijela, prvi put formiranog u Crnoj Gori.

“Početkom sedmice održaćemo prvu sjednicu, kako bismo dogovorili prioritete. Pred nama su veliki bezbjednosni izazovi, ali i teret svih nerasvijetljenjh krivičnih djela iz oblasti organizovanog kriminala iz prošlosti, na koja je godinama odgovarano neradom. Ipak, vjerujem da jačanjem ovog sektora Crna Gora može da se izbori sa svim tim. Nekoliko zadataka već prvog dana biće postavljeni pred članovima Biroa”, kazao je Abazović.

Potpredsjednik Vlade, koji je i koordinator službi bezbjednosti, dobio je podršku gotovo kompletnog sastava Vijeća.

Biro će biti zadužen za izvršavanje i realizaciju zaključaka Vijeća za nacionalnu bezbjednost, utvrđivanje zadataka obavještajnog sektora, koordinaciju aktivnosti organa iz tog sektora.

Članovi Biroa su direktori Agencije za nacionalnu bezbjednost i Uprave policije, Uprave za sprečavanje pranja novca i finansiranja terorizma, načelnici Generalštaba Vojske Crne Gore, Odjeljenja za vojno-obavještajne i bezbjednosne poslove Ministarstva odbrane, sekretar Vijeća za nacionalnu bezbjednost i generalni direktor Direktorata za bezbjednosno-zaštitne poslove i nadzor Ministarstva unutrašnjih poslova.

Prema dokumentima u koje su Vijesti imale uvid, u nadležnosti Biroa je operativna koordinacija i usklađivanje aktivnosti organa koji čine bezbjednosni sektor.

“U radu Biroa za operativnu koordinaciju, po pozivu, učestvuju predstavnici drugih državnih organa, ministarstava i drugih organa uprave, drugih organizacija i institucija, kao i eksperti iz oblasti nacionalne bezbjednosti”, piše u aktu o formiranju Biroa.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije