Connect with us

Politika

ABAZOVIĆ: Stvoreni preduslovi za snažnu borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala

Published

on

Podrška Venecijanske komisije (VK) bila je vrlo značajna u ovoj fazi reforme crnogorskog tužilaštva, a njom su stvoreni neophodni preduslovi za suštinsku i snažnu borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala, kazao je potpredsjednik Vlade Dritan Abazović.

Abazović je, kako je saopšteno iz njegovog kabineta, uputio pismo predsjedniku VK Đaniju Bukikiju, sa čijom sadržinom je upoznao evropskog komesara za proširenje i susjedstvo Olivera Varheljija.

“Pocrtavajući značaj suzbijanja nagomilane korupcije i organizovanog kriminala u daljem procesu evropskih integracija Crne Gore, Abazović je u pismu Bukikija i Varheljija obavijestio da su poslanici u Skupštini 12. maja usvojili Predlog zakona sa dodatnim preporukama VK”, navodi se u saopštenju.

On je naglasio da će Vlada i skupštinska većina vrlo brzo pokrenuti dijalog za rješavanje privremene situacije imenovanja u tužilaštvu i sudstvu.

U pismu Abazovića navodi se da je, kroz konačan tekst Zakona, usvojen amandman kojim će član Tužilačkog savjeta iz redova uglednih pravnika, koje su predložile nevladine organizacije, u okviru zakonskih uslova, biti odvojen od ostalih uglednih pravnika izabranih od strane Skupštine.

“Na način što će biti predložen na posebnoj listi, kao što je i predloženo u hitnom mišljenju VK”, ukazuje se u pismu.

Abazović je, kako je saopšteno, u pismu naveo da je usvojen i amandman kojim se stvaraju garancije da vrhovni državni tužilac i specijalni državni tužilac ne budu dovedeni u poziciju da Skupštini, odnosno nadležnim radnim tijelima, dostavljaju povjerljive ili druge podatke koji su značajni za pravilno vođenje krivične istrage ili postupka.

“Ove izmjene su napredak i u odnosu na postojeći zakon, koji nije predviđao ovakvu vrstu zaštite”, navodi se u pismu.

Abazović je podsjetio da su usvojene izmjene veliki napredak u odnosu na prvobitni nacrt zakona, kao i da su amandmanom uvedene izmjene u odnosu na mišljenje, ocjene, predloge i preporuke koje Skupština, odnosno nadležno radno tijelo može dostaviti Tužilačkom savjetu i ministru pravde.

On je naveo da su, tokom čitavog procesa reforme, započetog u januaru, crnogorska javnost i međunarodna zajednica imale priliku da čuju niz argumenata, političke i pravne prirode, čiji je cilj bio da objasne razloge pokretanja tih reformi.

“Urgentne i suštinske reforme su od presudnog značaja po dalji evropski put Crne Gore, a one su tek prvi korak, koji je bio neophodan kako bi se svi politički akteri uvjerili da je postojeći status kvo neodrživ i da se do željenih rješenja ne može doći opstrukcijom, već samo putem dijaloga“, navodi se u pismu Abazovića.

On je u pismu naglasio da vjeruje u efikasnost prilikom pronalaženja zajedničkih rješenja „kako bismo našim građanima i evropskim partnerima pokazali da smo, kao legitimno izabrani predstavnici, više nego spremni da partijske i druge interese podredimo opštim“.

Abazović je kazao da je Vlada uvjerena da će se, kroz suštinsku primjenu novog zakona, pokazati da su se sve brige pokazale neopravdanim.

“Ključno nastojanje Vlade ogleda se u istinskom uvjerenju da kvalitet pravnih rješenja nije samo mjeren formalno-pravnom konstrukcijom, već i njihovom pravilnom primjenom u praksi, jer samo to vodi istinskoj vladavini zakona“, rekao je Abazović.

On je kazao da se Vlada još jednom zahvaljuje na svim naporima koje je VK sprovela tokom čitavog i ključnog procesa reforme tužilaštva u Crnoj Gori i vladavini prava u cjelini.

„Zahvaljujem Vam u ime Crne Gore i njenih građana na partnerskom i prijateljskom odnosu, koji našu državu približava evropskim standardima i pomaže njen dalji integracioni put“, zaključuje se u pismu Abazovića.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije