Connect with us

Politika

ANKETA In4S: URA zadovoljna prvim 60 dana Vlade, forsiranje identitetskih pitanja “velika omča oko vrata”

Published

on

In4s objavio je kratku anketu među političkim akterima u Crnoj Gori o tome kako ocjenjuju 60 dana Vlade.

Iz Građanskog pokreta URA ocjenjuju da je demontaža sistema DPS-a tek počela, ali da je još rano donositi zaključak da li je nova Vlada opravdala očekivanja javnosti.

„Nova Vlada Crne Gore za prva dva mjeseca svog rada postigla je prilično, imajući u vidu da pojedini ogranci vlasti i dalje funkcionišu pod pritiskom prethodnog režima. Za samo dva mjeseca, u cilju ekonomskog i socijalnog oporavka Crne Gore, Vlada je, u jednoj od najtežih situacija, uspjela da obezbijedi redovno finansiranje budžeta, i to na međunarodnom tržištu kapitala, a ne kroz saradnje sa Međunarodnim monetarnim fondom i donijela je paket podrške privredi i građanima kojima je bio neophodan, a koji je, po svom obimu, veći od prethodnih (uvela je subvencije minimalnih zarada do 100 odsto, podržala male kompanije, odložila plaćanje poreza i doprinosa, obezbijedila jednokratnu podršku za preko 100 hiljada penzionera, nezaposlenih i socijalno ugroženih pojedinaca)“, navode iz Građanskog pokreta URA.

Osim toga, nova Vlada Crne Gore, kažu,  dogovorila je uvećanje minimalne zarade na 250 evra, uvođenje dječjeg dodatka za svu djecu predškolskog uzrasta, a za one iz ugroženih kategorija i do 18. godine, dogovorila besplatne udžbenike za sve osnovce i otvorila granice i međugradski saobraćaj, koji za cilj imaju normalizaciju zimske turističke sezone i cirkulaciju ekonomskih aktivnosti, ali i otpočela borbu protiv kriminala i korupcije i oslobađanje pojedinih državnih institucija i organa.

„Sve ove aktivnosti Vlada je uspjela da iznese pod velikim pritiskom, koji dolazi sa raznih adresa. Nova Vlada Crne Gore je svojim dosadašnjim djelovanjem pokazala da najprije misli o građanima i da joj je važno da im vrati vjeru da je u našoj državi moguće upravljati u javnom, a ne u privatnom interesu. Moglo bi se definitivno poraditi još više na komunikaciji sa građanima, kako bi oni bili što detaljnije upućeni u svakodnevne aktivnosti koje Vlada sprovodi i buduće planove“, kažu iz GP URA.

Prema njihovim riječima, u narednom periodu Vlada Crne Gore treba da se upusti u još odlučniju borbu protiv kriminala i korupcije, jer je to „rak rana crnogorskog društva, što se i spočitava u nizu izvještaja tokom prethodnih godina sa raznih međunarodnih adresa“.

„Kako je članstvo u EU jedan od ključnih spoljnopolitičkih ciljeva Crne Gore, nova Vlada treba da radi i na poboljšanju životnog standarda građana i da se, umjesto pitanjima koja nas dijele (nacionalnim i vjerskim) pozabavi egzistencijalnim. Veliki hendikep nove Vlade je i činjenica da se ona nalazi u baražnoj vatri između opozicije, ali i dijela vlasti koji još uvijek ne shvata da je vlast i da su neki tradicionalni načini vođenja politike ipak prevaziđeni – forsiranje identitetskih pitanja na primjer. To je velika omča oko vrata“, ističu iz ove partije.

Naglašavaju da posebno pozdravljaju hapšenja i procesuiranja svih lica koja su se našla u kriminalnim radnjama, a koja uglavnom dolaze iz Demokratske partije socijalista, odnosno koalicije DPS-SDP-SD.

„Nadamo se da će se taj trend nastaviti i da će se svi oni koji su se ogriješili o zakone Crne Gore naći pred licem pravde. U tom pogledu, očekujemo i značajnu ulogu tužilaštva koje će se formirati sa nekim novim kadrovskim rješenjima koja će na pravi način raditi na tom polju“, zaključili su iz GP URA.

1 Comment

1 Komentar

  1. Limski_galiot

    10.02.2021. at 08:09

    Dobićete vi iz URE omču od srpskog nacionalizma. Toj nacionalnoj svetosavskoj ideologiji se nijesu mogli odbraniti i vece zvjerke a kamo li URA.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije