Connect with us

Politika

BOGDANOVIĆ-GANDEL: Građanski koncept Crne Gore nema alternativu

Published

on

Demokratska partija socijalista, kako je istakao generalni sekretar Demokratske partije socijalista Aleksandar Bogdanović, ostaće snažno posvećena daljoj afirmaciji građanskog koncepta Crne Gore i njenog evropskog puta, na kojem je do danas imala izuzetnu podršku Slovačke. Bogdanović se danas sastao sa ambasadorom Slovačke Republike u Crnoj Gori Borisom Gandelom, a sagovornici su zaključili da građanski koncept Crne Gore koji njeguje multietničnost nema alternativu na njenom evropskom putu.

Bogdanović je ocijenio i kako aktuelna politička situacija u Crnoj Gori protiče u znaku brojnih izazova i nestabilnosti, najčešće i netransparentnog rada izvršne vlasti, na koji je dosad u više navrata ukazivala i međunarodna zajednica.

Dodao je i da je uvjeren kako građanske snage imaju kapaciteta da u toj situaciji ostanu maksimalno odgovorne – kako prema cjelokupnom društvu, tako i u odnosu na međunarodnu zajednicu.

Bogdanović je istakao da DPS, kao pojedinačno najjača stranka u Crnoj Gori, ostaje dosljedan partner svih aktera koji podržavaju proevropsku politiku.

“Tako je bilo i kada je naša partija bila ključni konstituent vlasti, ali i danas, kada smo samo potvrdili političku zrelost u složenom procesu kohabitacije sa novom većinom”, naglasio je Bogdanović, konstatujući pritom i da je demokratski kapacitet partije potvrđen i unutrašnjim reformama, sprovedenim tokom ovogodišnjeg Kongresa.

On je naročito zahvalio Slovačkoj, kako na izuzetnoj podršci u spoljnopolitičkim procesima, tako i na dragocjenoj pomoći Crnoj Gori tokom pandemije COVID-19.

Ambasador Gandel naglasio je da Slovačka snažno podržava integracionu agendu Crne Gore i naglasio značajnu ulogu DPS-a kada su u pitanju rezultati koji su postignuti u prethodnom periodu u procesu integracija. Dodao je da Slovačka poziva sve aktere društveno političkog života da ostanu posvećeni evropskom kursu Crne Gore, a to podrazumijeva koncenzus oko najvažnijih društvenih pitanja.

Ocjenio je da bi izmjene svih zakonskih rješenja trebale biti predmet mnogo širih konsultacija u Parlamentu i javnosti, i u skladu sa mišljenjem i preporukama evropskih partnera i Venecijanske komisije.

Gandel je informisao da Slovačka pažljivo prati dešavanja u Crnoj Gori, pogotovo u dijelu najava izmjena tužilačkih zakona koje najavljuje parlamentarna većina.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije