Connect with us

Politika

BOŠKOVIĆ: Nacionalna bezbjednost ugrožena, bezbjednosni sektor ponižen

Published

on

Informacija koju je juče saopštio predsjednik SDP-a Raško Konjević da je direktor Agencije za nacionalnu bezbjednost Dejan Vukšić, suprotno Zakonu o tajnosti podataka, odao je tajne podatke jedne obavještajne agencije države članice NATO, izazvala je burne reakcije cjelokupne crnogorske javnosti. Opravdana je zabrinutost i pitanje da li je ugrožena nacionalna bezbjednost, da li će i kako na sve to reagovati crnogorski NATO partneri.

Bivši ministar odbrane, poslanik DPS i član Odbora za bezbjednost Predrag Bošković, za CdM je rekao da Vukšić treba da podnese ostavku, da je nacionalna bezbjednost ugrožena, a da je bezjednosni sekror ponižen i izbušen.

“Od prvog momenta kada je nova parlalmentarna većina preuzela vlast u Crnoj Gori, očigledno je bilo da je nacionalna bezbjednost u Crnoj Gori ugrožena. Upravljanje raznim vladinim politikama pokazalo se od strane ove parlamentarne većine i neznaveno i zabrinjavanuće, od zaduženja za blizu 900 miliona eura do zdravstvene krize koja je najbolje ogledalo današnje vladajuće većine, pa sve do bezbjednosnog sektora gdje smo više puta upozoravali da je bezbjednosni sektor u Crnoj Gori ponižen i izbušen, a Crna Gora se prvi put u istoriji predstavlja kao nepouzdan i nekrediolbilan partner”, naglašava Bošković.

Jasan je – krajnje je vrijeme da se utvrdi odgovornost za sve ove stvari, a da je ono što se juče desilo u parlamentu prelilo čašu.

“Saglasan sam da prvi čovjek ANB nakon ovog skandala mora preuzeti odgovornost i podnijeti ostavku”, poručuje sagovonik CdM-a.

Odgovarajući na pitanje da li je ugroženo članstvo u NATO, Bošković kaže da je to pitanje za NATO partnere, ali i podcrtava da su ih od starta upozoravali i govorili da nije dovoljno da se neko zaklinje u evropsku i evroatlansku agendu koja je pred Crnom Gorom, već da to mora na djelu da pokaže.

“Sve ono što se dešavalo, prije svega u bezbjednosnom sekroru, govorilo je suprotno tome jer su se u obavještajno-bezbjednosni sektor infiltrirali kadrovi koji su u dužem vremenskom trajanju radili sve što je bilo u njihovoj ljudskoj ili političkoj moći da Crnu Goru zaustave na svom evropskom i evroatlanskom putu”, tvrdi Bošković.

Oni, dodaje poslanik DPS, to danas skrivaju ali ono što rade pokazuje da je njihova namjera potpuno drugačija u odnosu na ono što kada odu u Brisel ponavljaju, a to je da su im usta puna evropskih i evroatlanskih integracija.

“Međutim, ono što vidimo u protekla tri i po mjeseca govori da oni rade sve suprotno od toga, jer se bore da Crna Gora ne postoji i da se Crna Gora prikaže kao jedna nesposobna država”, smatra sagovornik CdM-a.

Bošković kaže da su Vukšiću na prethodnom saslušanju saopštili da način na koji radi dostavu dokumenata i njihovu prezentaciju nije u skladu sa najboljom praksom u obavještajno-bezbjednosnom sektoru.

“Tada smo smatrali da je to rađeno iz neznaja i možda čak njegove i dobre namjere. Međutim, naše upozorenje da se takve stvari više ne rade. Ipak, ono što se dogodilo, ne samo da ugrožava brzbjednost domaćih obavještajaca već i na najgori mogući način stavlja u poziciju ugrožene bezbjednosti naše partnere iz naših partnerskih službi”, jasan je on.

Prema njegovim riječima, o ovome bi trebalo da se izjasne nadležni organi.

“Po ovom pitanju mora sprovesti neka istraga kako bi se čitav slučaj doveo do kraja kako Crna Gora ne bi trpjela posljedice ovog skandaloznog čina”, zaključio je u razgovoru za CdM Bošković.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije