Connect with us

Politika

ČIRGIĆ: Sljedeći korak Vlade je da četnički pokret proglasi antifašističkim

Published

on

Pročitao sam da će protiv nastavnice sa Cetinja, koja je vodila učenike na proslavu Dana pobjede nad fašizmom, biti pokrenut disciplinski postupak, što je još jedan pokazatelj politike Vlade Cme Gore koja slavi ‘slobodu’ nakon 75 godina ropstva. Isticanjem navodne pobjede nakon sedam i po decenija tobožnjega mraka zapravo pokazuje da baštini četnički pokret. Sljedeći je korak da taj zločinački pokret proglasi antifašističkim, po uzoru na svoga mentora iz susjedstva, kaže za Dnevne novine dekan Fakulteta za crnogorski jezik i književnost Adnan Čirgić.

“Gnusna je laž da je 9. maja profesorica Vujović odvela đecu na politički skup, već je, kako je to rađeno decenijama unazad, svoje učenike povela na proslavu godišnjice crnogorske slobodarske tradicije i pobjede nad fašistima. Bila je to šetnja baštinika crnogorske slobode i antifašizma, a posve je prirodno da učenici škole časnoga imena „Lovćenski partizanski odred” predvode tu šetnju”, kazaje Čirgić.

Kako je dodao, ministrici prosvjete i upravi škole mjesto je toga dana bilo na antifašističkome skupu, gdje se slavi pobjeda crnogorske slobode.

“Crna Gora ne smije dozvoliti „disciplinovanje” prosvjetnih radnika koji svojim svijetlim primjerom pokazuju da još uvijek sve vrijednosti nijesu uništene. Ne sumnjam da će pokušaj ministrice Bratić da zbog toga kazni prof. Vujović ili eventualni pokušaj uprave škole da predlog o kazni sprovede u djelo naići na adekvatnu osudu javnosti”, ističe Čirgić.

Pojedini mediji su objavili informaciju Patriotsko komitskog saveza da su naši osnovci u sklopu testiranja „čitanje sa razumijevanjem” imali pitanje: Koliko često govoriš crnogorski jezik kod kuće? Roditeljima su, takođe, poslati upitnici i traženo je da odgovore na pitanje kojim jezikom je njihovo dijete govorilo prije nego je krenulo u školu. Čirgić kaže da je o svemu tome upoznat površno, iz medija.

“Neupućeni bi, ako je ta vijest tačna, mogao pomisliti da se ministrica Vesna Bratić dala u promociju crnogorskoga jezika. Ne znam koja je svrha upitnika koji je roditeljima i đeci upućen. Prije no se o tome izjasnimo, najbolje bi bilo pitati MPNKS s kojim je ciljem upitnik poslat” kazao je Čirgić.

No, ističe, jedno je siguno: ni ta ni bilo koja druga aktivnost MPNKS i ministrice Bratić nema za cilj promociju crnogorskoga jezika.

“Vjerujem da nema nikoga ko nju i ovu Vladu nije “pročitao s razumijevanjem”. Svaki korak koji je dosad Bratićka napravila bio je usmjeren protiv građanskoga koncepta crnogorskoga društva i prepoznatljive crnogorske multikulturalnosti, koja je temeljena još od vremena kralja Nikole, te protiv onoga što crnogorska kultura u najširem značenju suštinski jeste. Upravo je zbog toga premijer Krivokapić Bratićkoj dodijelio ministarsku funkciju”, mišljenja je Čirgić.

Prema njegovim riječima, njeni skandalozni stavovi o društvenim pitanjima, njena zaljubljenost u zločinački četnički kolaboracionistički pokret, njeno negiranje crnogorskoga identiteta i slično, bili su joj glavna preporuka za ministarsku poziciju s koje će o jednom trošku srozati crnogorsku prosvjetu, nauku i kulturu.

“Njezini izbori kadrovskih rješenja najbolje govore o tome kakav novi identitet želi kreirati. Nije pitanje koliko će nova vlast biti brutalna u sprovođenju svojih namjera. Važnije je pitanje koliko je crnogorska intelektualna scena voljna, spremna i smiona odgovoriti na očito unižavanje svih reprezentativnih vrijednosti koje je Crna Gora do danas uspjela očuvati. Na osnovu dosadašnjih reakcija naših kulturnih stvaralaca, intelektualaca, akademika, univerzitetskih profesora reklo bi se da ta intelektualna scena bolje rješenje od Bratićke i ne zaslužuje”, ističe on.

Jedan od ciljeva nove vlasti je, dodaje, da se škole pretvore u bogomolje i centre za stvaranje novih generacija za koje će Crna Gora biti samo geografski pojam.

“Ko išta zna o crnogorskoj tradicijskoj kulturi ne može prihvatiti odvratnu desekularizaciju crnogorskoga društva. Đe vodi ta desekularizacija imali smo prilike uvjeriti se’90-ihgodina. Načina ima. Koliko ima hrabrosti, gledaćemo narednih mjeseci. Crna Gora budućnost ima isključivo kao građansko društvo”, zaključuje Čirgić.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije