Connect with us

Politika

DEMOKRATE: DIK-u nije bilo sporno kada je Suhih dozvolio online učešće dva odbornika

Published

on

Foto: PG biro

More je dokaza koji govore u prilog tezi da je Državna izborna komisija (DIK) odbijanjem da dostavi izvještaj o popuni upražnjenog poslaničkog mjesta primijenila aršine kakvi nikada nijesu primijenjeni ni u jednoj sličnoj situaciji, saopštili su iz Demokratske Crne Gore.

Jedan od dokaza je, kako navode Demokrate, video snimak sa sjednice Skupštine Glavnog grada od 29. oktobra prošle godine na kojoj je predsjednik Đorđe Suhih omogućio onlajn učešće dva odbornika Demokratske partije socijalista (DPS), zatim i učešće iz susjednih sala, da bi, potom, u takvoj situaciji, pročitao izvještaj izborne komisije Glavnog grada i konstatovao i ostavku i popunu upražnjenih odborničkih mjesta.

“Treba li reći da se i to odigralo u trenutku kada Poslovnik ne dopušta takvu mogućnost? Kao što se može pretpostaviti, izborna komisija Glavnog grada nije pravila pitanje u vezi sa tim da li su odbornici u Skupštini Glavnog grada prisutni i u kojoj mjeri, da li su prisutni fizički i stoprocentno ili su prisutni samo djelimično i putem tehnologije raspravljaju i odlučuju. Da ne govorimo o tome da se nisu bavili ni filozofskim pitanjima poput onog da li se može glasati, a ne biti prisutan i da li se može odlučivati, a ne biti kvorum za odlučivanje i slično”, navodi se u saopštenju Demokrata.

Tvrde da se zna i da je DIK, krajem decembra prošle godine, postupila po pravilima po kojim nije postupala nikada za vrijeme svog postojanja.

“Poznato je i da je takvo djelovanje DIK-a posljedica instrumentalizovanosti te institucije u partijske svrhe, koja ju je i dovela do krivičnih djela stvaranje kriminalne organizacije i zloupotreba službenog položaja. Da je postojao momenat organizovanosti i umišljaja u posljednjem postupku DIK-a, svjedoče, bez izuzetka, sva prethodna postupanja, kako DIK-a, tako i opštinskih izbornih komisija. Očigledno je osporavanje bilo rezervisano isključivo za novu većinu i sjednicu sa kraja decembra 2020. godine, na kojoj je, da usput podsjetimo, reguralno utvrđen kvorum, koji je postojao, i u skladu sa Poslovnikom kojim je omogućeno učešće u radu poslanika na daljinu putem odgovarajuće informacione tehnologije”, ocijenili su iz te partije.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije