Connect with us

Politika

DEMOKRATE: Sa takvim namjerama Dačiću, dalje ruke od CG

Published

on

Demokrate Crne Gore poručile se predsjedniku Skupštine Srbije Ivici Dačiću da nijesu tačne njegove izjave da je Rezolucija o genocidu u Srebrenici, usvojena prije nekoliko dana u Skupštini Crne Gore, u politički napad na Srbiju i Republiku Srpsku, kao i srpski narod u cjelini.

“Dačić u nimalo prijateljskom, ili makar diplomatski očekivanom neutralnom tonu koji teži objektivnosti, izriče nekoliko bizarnih neistina i zamjena teza koje se nikako ne mogu doživjeti kao konstruktivan pristup u odnosima dvije – po svemu bi trebalo biti – najbliže države”, navode Demokrate.

Kažu da Dačić ponavlja već temeljnu neistinu da je Rezolucija usvojena prije nekoliko dana u Skupštini Crne Gore u stvari politički napad na Srbiju i Republiku srpsku, kao i srpski narod u cjelini.

“Zbog čega to Dačić radi lako je pretpostaviti, ali mu poručujemo da može biti siguran da ni njemu, niti bilo kome drugom, to neće proći. A posebno neće proći pokušaj da se lažima i bez ikakvog postojećeg razloga dijele građani Crne Gore”, poručuju Demokrate.

Demokrate navode i da su Rezolucijom, koju je usvojila Skupština CG, bolje čuvali i branili Srbiju, nego Dačić svoju zemlju.

”Zbog toga predsjedniku Skupštine Srbije, koji je očito veoma neprofesionalno zaboravio Deklaraciju koju je prije cijelih jedanaest godina usvojio visoki dom kojim on danas predsjedava, a koju je po usvajanju potpisala tadašnja predsjednica Narodne Skupštine, upravo Dačićeva partijska koleginica Slavica Đukic-Dejanović, poručujemo da ne pokušava da zarad najbanalnijih i nimalo prijateljskih jeftinih političkih poena krivotvori crnogorsku rezoluciju, jer Skupština Crne Gore – za razliku od Skupštine Srbije! – navela da srpski narod nije i ne može biti genocidan, niti smije snositi bilo kakve posledice, i najoštrije osudila sve zločine na teritoriji bivse SFR Jugoslavije”, poručuju iz Bečićeve partije.

Pitaju i zašto Dačić i njemu slični nikako da shvate da sa Crnom Gorom mogu samo bratski i prijateljski.

“Kad je tako, većeg i iskrenijeg prijatelja od nas niti imaju niti su ikada imali nije na nama da objašnjavamo, ali veoma smo svjesni namjera i ciljeva takve politike. Jer, da je gospodin Dačić iskren prema Crnoj Gori, da joj želi dobro, možda bi se trudio da Svetozar Marović bude izručen?”, kaže Demokrate.

U toj stranci ističu i da Dačić krajnje politikantski spočitava Crnoj Gori neistine i podmeće zle namjere.

“Dok istovremeno odveć prelako zaboravlja poklonjenje Aleksandra Vučića žrtvama genocida, a posebno jasnu i nedvosmilenu ocjenu Milorada Dodika kako je u Srebrenici bio genocid. Da ne bismo mi govorili, neka to kaže Dodik za sebe: „Ja znam savršeno dobro šta je bilo, bio je genocid u Srebrenici. To je presudio sud u Hagu i to je nesporna pravna činjenica!“ Poštenom dosta!”, navode Demokrate.

Ističu i da je sve to krajnje politikantski jeftino, ali i nepošteno i neprijateljski prema Crnoj Gori, što, kako dodaju, dokazuje i to što osim “dvostrukih aršina glede Srebrenice, pregovarate sa liderima Kosova, kako biste Srbiji otvorili svjetska vrata”.

“I to bi bilo pohvalno da ih istovremeno Crnoj Gori na sve načine neiskrenošću ne pokušavate zatvoriti, a posebno je razočaravajuće što na bijedan način pokušavate napraviti svađu i sukobe, produbiti podjele među narodom ove zemlje. Zato ćemo vam kristalno jasno i nedvosmisleno poručiti: s takvim odnosom i takvim antibratskim namjerama dalje ruke od Crne Gore, jer za razliku od vas mi naše granice širom otvaramo za svu našu braću iz Srbije, jer mi smo najveći prijatelj srpskog naroda i države Srbije, i iskreni prijatelji smo do groba”, ističu Demokrate.

Poručuju i da istom onom istorijskom čvrstinom kojom su naši preci na Mojkovcu dokazali bratstvo, obećavaju Dačiću da se u unutrašnje stvari Crne Gore niko ne može miješati, dok je, kako kažu, jednog jedinog Demokrate.

“Naša ruka za bratski i iskren odnos uvijek je pružena, a srce otvoreno. Ali bratstvo nije ono što vi radite, i nije to prvi put! Za bratsvo je potrebno dvoje, gospodine Dačiću i ostali”, zaključuje se u reagovanju.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije