Connect with us

Politika

DFC: Napetost, incidenti i dezinformacije uoči izbora u Nikšiću

Published

on

Podgorica, (MINA) – Politička situacija uoči lokalnih izbora u Nikšiću veoma je kompleksna, a prilično intenzivnu kampanju od samog početka prate žestoka politička borba, napetost, incidenti, kao i dezinformacije i narativi, ocijenili su iz Digitalnog forenzičkog centra (DFC).

DFC je napravio analizu predizbornog ambijenta u Nikšiću, koja obuhvata političku situaciju uoči izbora, medijsko izvještavanje na tu temu, kao i aktivnosti na društvenoj mreži Fejsbuk.

Iz DFC-a su saopštili da su izbori u Nikšiću, zakazani za 14. mart, privukli ogromnu pažnju, kako u Crnoj Gori tako i u regionu.

Oni su kazali da analiza ukazuje i potvrđuje da je politička situacija uoči izbora u Nikšiću veoma kompleksna.

„Prilično intenzivnu izbornu kampanju od samog početka prate žestoka politička borba, napetost, incidenti, kao i dezinformacije i narativi“, navodi se u saopštenju.

Iz DFC-a su rekli da je, kao i tokom parlamentarnih izbora, Srpska pravoslavna crkva (SPC) aktivan učesnik i na lokalnim izborima u Nikšiću, kao i da je očigledna i borba između političkih partija za podršku SPC.

Prema njihovim riječima, strano miješanje u izborne procese, širenje dezinformacija i propagandno djelovanje tokom prethodnih parlamentarnih izbora u najvećoj mjeri dolazilo je iz Srbije, što je slučaj i sa lokalnim izborima u Nikšiću.

„Uz to, uticaj koji dolazi iz Srbije je jačeg intenziteta u odnosu na avgustovske parlamentarne izbore. Osim očigledne propagande i dezinformacija koje plasiraju tabloidi iz Srbije, tokom izborne kampanje, bili su prisutni i aktivisti iz te zemlje“, ukazali su iz DFC-a.

Kako su dodali, DFC monitoring o izvještavanju medija iz Srbije i Crne Gore o izborima u Nikšiću u periodu od 1. do 28. februara pokazuje da predstojeći izbori u tom gradu prevazilaze okvire koje lokalni izbori obično imaju.

Za potrebe istraživanja obrađeno je pet portala iz Crne Gore (Borba, CdM, IN4S, Pobjeda i Vijesti) i pet portala iz Srbije (Alo, Nacionalist, Novosti, Republika i Srbin.info).

Iz DFC-a su kazali da se u procrnogorskom medijskom taboru plasira narativ da se Srbija miješa u izbore u Nikšiću, pružajući materijalnu i logističku pomoć, kao i da slanjem svojih ljudi pomaže prosrpskim opozicionim partijama u tom gradu.

„U člancima tih medija, nerijetko su optuživani predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i njegova partija Srpska napredna stranka za sprovođenje takvih aktivnosti. Dopuna ovom narativu je i konstatacija da ako DPS ili neka druga procrnogorska partija ne pobijedi na izborima u Nikšiću, projekat stvaranja srpskog sveta će početi sa realizacijom“, rekli su iz DFC-a.

Kako su dodali, izbori u Nikšiću su jedna od glavnih tema u medijima iz Srbije, od kojih neki imaju i posebne emisije posvećene predstojećim izborima.

Iz DFC-a su istakli da je sadržaj koji redakcije tih medija plasiraju često uvredljiv, obiluje dezinformacijama i narativima.

„Na udaru medija iz Srbije su najčešće Demokratska partija socijalista i predsjednik Milo Đukanović koje, prema njihovim objavama, očekuje ubjedljiv poraz u Nikšiću. Mediji iz Srbije daju najveću podršku koaliciji Za budućnost Nikšića okupljenoj oko Demokratskog fronta“, ukazali su iz DFC-a.

Osim DPS-a i Đukanovića, kako se navodi, česta meta srpskih medija su i lider Narodnog pokreta Miodrag Daka Davidović, kao i premijer Zdravko Krivokapić.

Iz DFC-a su saopštili da je monitoring Fejsbuka, kao najzastupljenije društvene mreže u Crnoj Gori, ukazao na koordinisano djelovanje uoči lokalnih izbora u Nikšiću.

„Utvrdili smo 292 koordinisane aktivnosti sa 15 Fejsbuk stranica, koje kumulativno broje preko 305 hiljada lajkova. Mreža stranica koja je identifikovana često je dijelila sadržaj na koordinisan način sa određenih medija, stranica političkih partija i njima bliskih političkih aktivista“, naveli su iz DFC-a.

Oni su kazali da je sadržaj na analiziranim stranicama u potpunosti favorizovao opozicione političke opcije u Nikšiću i pozivao na glasanje za iste, na taj način stvarajući iluziju veće podrške nego što je to u stvarnosti, dodatno utičući na odabire glasača.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije