Connect with us

Politika

ĐUKANOVIĆ NIJE POTPISAO: Zakone vratio Skupštini na ponovno odlučivanje

Published

on

Foto: portal Luča

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović na osnovu člana 94 stav 1 Ustava Crne Gore vratio je na ponovno odlučivanje zakone koje je donijela Skupština Crne Gore 27. saziva na Četrvrtoj sjednici Drugog redovnog zasijedanja u 2020. godini, dana 29. decembra 2020. godine.

Iz Đukanovićevog kabineta saopšteno je da da je shodno Poslovniku Skupštine propisano da se kvorum utvrđuje primjenom elektronskog sistema za glasanje, na način što je svaki poslanik dužan da se lično identifikuje (prijavi) ubacivanjem identifikacione kartice u poslanički pult na svom sjedištu ili na osnovu evidencije generalnog sekretara Skupštine.

“Stoga je otvoreno pitanje da li je prilikom početkasjednice i usvajanja njenog dnevnog reda postojao kvorum, a samim tim i pitanje demokratskog legitimiteta, kao i usaglašenosti usvojenih zakona sa Ustavom Crne Gore i važećim pravnim propisima”, kazao je Đukanović.

On je, kako se navodi ukazao i na otvoreno pravno pitanje konstatovanja prestanka mandata poslaniku Filipu Adžiću i potvrđivanja mandata Suade Zoronjić s obzirom na većinski donešenu negativnu odluku Državne izborne komisije i ukupnu parlamentarnu praksu u Crnoj Gori da se mandat člana Parlamenta potvrđuje tek na predlog tog nezavisnog institucionalnog autoriteta.

Đukanović je na ponovno odlučivanje Skupštini vratio:

1) Zakon o izmjeni Zakona o radu;

2) Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica;

3) Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o državnim službenicima i namještenicima;

4) Zakon o dopunama Zakona o zdravstvenoj zaštiti;

5) Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o kreditnim institucijama;

6) Zakon o izmjenama Zakona o sanaciji kreditnih institucija i

7) Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o fiskalizaciji u prometu proizvoda i usluga.

 

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije